مجموع نظرات: ۰
یکشنبه ۱۷ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۴:۱۷
۰ نفر

همشهری آنلاین: نگاهی به یکی از میلیون‌ها نسخه از نقشه زمین که در هرجایی قابل دسترسی هستند بیاندازید، با اولین نگاه به نظر می‌آید که آمریکای شمالی از آفریقا بزرگتر است، آلاسکا از مکزیک بزرگتر و چین از گرینلند کوچکتر است.

نقشه

براساس گزارش میل‌آنلاین، اما حقیقت چیز دیگری است.  چین چهار برابر بزرگتر از گرینلند است و آفریقا سه برابر آمریکای شمالی است و مکزیک از آلاسکا بزرگتر است. این خطا حاصل شیوه ترسیم نقشه‌ای مشهور به ترسیم مرکاتور است که می‌توان آن را در نقشه‌هایی که از سال 1596 ایجاد شده‌اند و اکنون در گوشه‌و‌کنار جهان بازنشر و مصرف می‌شوند مشاهده کرد.

شاید این تصور وجود داشته باشد که پیشرفت در تصویربرداری‌های ماهواره‌ای و ایجاد ابزارهایی مانند گوگل مپ توانسته دیدگاه انسان از جهان را بهبود ببخشد، اما به گفته محققان این تصور نادرست است. به گفته جیمز وان بیشتر این خطا به واسطه دلایل تکنیکی رخ می‌دهند و دیگر ناهماهنگی‌ها نیز عاملی مانند فرض‌های ایدئولوژیک دارند که نوع دید بشر نسبت به جهان را تحت تاثیر خود قرار می‌دهند.

نقشه

بزرگترین چالش،‌ غیرممکن بودن نمایش دادن چهره کروی زمین بر صفحه‌ای مسطح است،‌ مشکلی که طراحان نقشه‌ را برای قرن‌ها درگیر خود ساخته‌است. در نتیجه شکل نقشه‌هایی که از جهان ترسیم شده از تنوع زیادی برخوردار است، از نقشه‌های قلبی شکل گرفته تا مخروطی شکل، تمامی این انواع با ابداع تکنیکی جدید توسط گراردوس مرکاتور از بین رفتند.

ترسیم مرکاتور تکنیکی است که به واسطه آن در ازای ترسیم شکل درستی از بخش‌های مختلف زمین، ابعاد بخشهای شمالی نادرست و معمولا بزرگتر نمایش داده می‌شود. برای مثال در نقشه‌هایی که به کمک این تکنیک ترسیم شده‌اند، آمریکای شمالی اگر بزرگتر دیده‌نشود،‌به بزرگی آفریقا دیده می‌شود و گرینلند نیز بسیار بزرگ ترسیم می‌شود. اما در واقعیت، آفریقا از هردو این دو منطقه بزرگتر است،‌در حقیقت می‌توان کل آمریکای شمالی،‌هندوستان، آرژانتین، تونس و چند منطقه دیگر را درون آفریقا گنجاند.

براساس نقشه گال-پیترز که در آن از تکنیک ترسیم برابر استفاده شده و نسبت حجم زمین به قاره‌ها در آن رعایت می‌شود، کشورهای اسکاندیناوی لز هندوستان بزرگتر هستند درحالی که در واقعیت هندوستان سه برابر بزرگتر از کل کشورهای اسکاندیناوی در کنار یکدیگر است.

نکته دیگر درباره نقشه‌ها این است که قرار گرفتن شمال در بالای نقشه تنها قراردادی محض است که اکنون در تمامی جهان پذیرفته شده است. بازبینی نقشه‌هایی که در طول تاریخ ترسیم شده‌اند می‌تواند نقش ذهنیت ترسیم‌کننده‌ها را در ترسیم نقشه‌ها به‌خوبی آشکار کند.

برای مثال در نقشه‌ای که به کره هاینز شهرت داشته و در سال 1623 ترسیم شده،‌جهان از دیدگاه چینی‌ها نمایش داده شده‌است. در این نقشه که ویژه امپراطوران چین ترسیم شده و قدیمی‌ترین کره زمین چینی است که شناخته شده‌است، در ترسیم ابعاد حقیقی چین بزرگنمایی شده و این کشور در میان جهان قرار گرفته‌است.

یک قرن قبل از ترسیم این نقشه، در سال 1507 در نقشه‌ والدسیمولر برای اولین بار آمریکا به عنوان قاره‌ای مجزا و مستقل نامگذاری و ترسیم شده‌است.

با ارائه گوگل‌ارث در سال 2005،‌جهانی در مقابل دیدگان بشر قرار گرفت که در آن منطقه مورد نظر در مرکز قرار می‌گیرد،به این شکل برای اولین‌بار توانایی ترسیم نقشه در اختیار همه قرار گرفت و شیوه نمایاندن و دیدن جهان متحول شد. امروزه میلیارد‌ها تحقیق برپایه برنامه نقشه‌های گوگل انجام می‌گیرند و این برنامه به انسان‌ها در یافتن موقعیت خود در خیابان‌ها، شهرها و کشورها کمک می‌کند. گوگل مپ ادعا دارد که در تلاشی پایان‌ناپذیر برای ایجاد بی‌نقص‌ترین نقشه جهان است اما محققان دراین‌باره اطمینان ندارند.

به اعتقاد محققانی مانند جری بروتون، هر نقشه‌ای متعلق به زمان و مکان خود هستند و ترسیم آنها هدفی خاص داشته‌است. به گفته بروتون هیچ نقشه‌ای نمی‌تواند تصویری شفاف و قطعی از موضوع خود را ارائه کند، هر نقشه بحث و مذاکره‌ای پایان‌ناپذیر میان ترسیم‌کننده و مصرف کننده آن نقشه است زیرا درک هر دو از جهان با گذشت زمان تغییر می‌کند.

کد خبر 254735
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دانش

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز