همشهری آنلاین: ضرب الاجل یونان برای بازپرداخت ١.٦ میلیارد یورو از بدهی هایش به صندوق بین المللی پول نیمه شب سه شنبه سپری شد و همه پرسی آری یا نه که دولت چپگرای الکسیس سیپراس، نخست وزیر یونان برگزار می کند در راه است.

یونان در برزخ؛ صف آرایی مخالفان و موافقان اتحادیه اروپا برابر یکدیگر

به گزارش يورونيوز، در این همه پرسی که روز یکشنبه برگزار می شود یوناني ها به اصلاحات درخواستی وام دهندگان آری یا نه خواهند گفت.

بانک های یونان برای کنترل نقدینگی تعطیل اند اما برخی از شعبه ها به بازنشستگان در برداشت ١٢٠ یورو از حساب هایشان باز خواهند بود. مبلغ برداشت روزانه برای افراد عادی از دستگاه های خودپرداز هم ٦٠ یورو تعیین شده است.

یونان برای دریافت آخرین بستۀ نجات مالی ۷ میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورویی با وام دهندگان بین المللی به توافق نرسیده و ٣٠ ژوئن، آخرین مهلت دستیبابی به توافق سپری شده است.

آیا یونان و وام دهندگان تا روز برگزاری همه پرسی سرنوشت ساز مصالحه خواهند کرد یا یونان وارد راهی نامعلوم خواهد شد؟

هر چند روز چهارشنبه نیز دیدارهایی صورت خواهد گرفت اما احتمال خروج یونان از حوزه پولی یورو و به تبع آن اتحادیه اروپا بیشتر از هر زمان دیگر قوت گرفته است.

آکیس تاتسیس، خبرنگار یونان از آتن می گوید: «یونان اولین کشور پیشرفته ای است که از عمل به تعهداتش در قبال صندوق بین المللی پول باز می ماند. این مایه آشفتگی خاطر و نگرانی در اروپا و واشنگتن است. آثار ناشی از این نگرانی بزودی در یونان و سراسر جهان مشهود خواهد بود.»

صف آرایی مخالفان و موافقان اتحادیه اروپا برابر یکدیگر

از سوي ديگر در حالی که بحران مالی یونان از هر زمانی حادتر شده است، مردم این کشور به دو دسته مخالف و موافق با اتحادیه اروپا تقسیم شده و به نوعی در مقابل هم صف آرایی می کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا از آتن، وضعیت اقتصادی یونان به دلیل توقف کمک های اتحادیه اروپا، با مشکلات نقدینگی بی سابقه ای مواجه شده به طوری که ملت این کشور را به دو دسته مخالف و موافق با اتحادیه اروپا تقسیم کرده است.

رسانه های شناخته شده یونان که معمولاً حامی نظام سرمایه داری هستند، مرتب با انتشار گزارش و برگزاری میزگردهایی درباره وضعیت مالی کشور و بسته بودن بانکها به علت سیاست های اقتصادی دولت، برگزاری همه پرسی روز یکشنبه آینده را به منزله خروج آتن از حوزه یورو، اتحادیه اروپا، برگشت کشور به واحد پولی سابق(دراخما) و ورشکستگی کلی کشور قلمداد و تا حدودی مردم را به طور مستقیم و غیرمستقیم برای حضور در صفوف حامیان ضرورت حضور کشور در اتحادیه اروپا تشویق می کنند.

طرفداران باقیماندن یونان در جمع کشورهای عضو اتحادیه اروپا سه شنبه شب ضمن تجمع در خیابان های آتن و مقابل پارلمان این کشور، تظاهراتی با عنوان «اروپایی باقی خواهیم ماند» برگزار و مخالفت خود را با برگزاری همه پرسی اعلام کردند؛ آنها همچنین ادامه حضور کشورشان در اتحادیه اروپا را خواستار شدند.

در این تظاهرات موافقان اتحادیه اروپا و نظام سرمایه داری، شعارهایی همچون «ما اروپایی هستیم و اروپایی باقی خواهیم ماند»، «یونان جز لاینفک اتحادیه اروپا و واحد پولی ما، یورو است» و «ما درهمه پرسی، رای به حضور کشورمان در اتحادیه اروپا خواهیم داد» سر دادند.

پیش از این در روز دوشنبه تظاهرات گسترده ای در حمایت از دولت و مخالفت با خواسته های اتحادیه اروپا و صندوق بین المللی پول برگزار شده بود.

رسانه های خبری حامی دولت و تعداد زیادی از دولتمردان یونان، بارها اعلام کرده اند که رد خواسته های اتحادیه اروپا درهمه پرسی روز یکشنبه آینده به منزله خروج کشور از حوزه یورو و اتحادیه اروپا نیست.

دولتمردان یونان بارها اعلام کرده اند که خواستار حل بحران مالی کشور توسط اتحادیه اروپا و حضور کشور دراین اتحادیه هستند و برگزاری همه پرسی مورد نظر فقط درخصوص خواسته های اتحادیه اروپاست و منافاتی با حضور کشورمان در این اتحادیه ندارد.

در دو هفته اخیر هر زمان شهروندان یونانی تظاهراتی علیه سیاست های ریاضت اقتصادی و اتحادیه اروپا برگزار کردند روز بعد، در همان محل طرفداران نظام سرمایه داری و موافقان حضور در اتحادیه اروپا نیز دست به تظاهرات زدند.

رسانه های یونان با اشاره به عمق اختلافات آتن و بروکسل، به نقل از آنگلا مرکل صدراعظم آلمان اعلام کردند که در حال حاضر پیشنهاد معتبری برای حل بحران یونان ارایه نشده و راه حلی نیز برای بحران مالی این کشور به چشم نمی خورد.

صدر اعظم آلمان در برلین با اشاره به عمق اختلافات آتن و بروکسل، گفت که توافق نامه کمک مالی به آتن بین دولت های قبلی یونان و اتحادیه اروپا، بانک مرکزی اتحادیه اروپا و صندوق بین المللی پول روز سه شنبه شب پایان می رسد.

صدر اعظم آلمان در ادامه افزود: ما راه ارتباطی با آتن برای از سرگیری مذاکرات را باز نگاه داشته ایم ولی از متن پیشنهادی «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا به آتن اطلاعی ندارم.

پیش از این رسانه های یونان دراین باره گزارش دادند که یونکر به نخست وزیر یونان پیشنهاد جدیدی ارایه کرده و گفته چنانچه وی از شهروندان یونانی بخواهد به طرح مخالفت با خواسته های اتحادیه اروپا در همه پرسی روز یکشنبه رای منفی دهند، اتحادیه اروپا حاضر است مذاکرات با آتن برای رسیدن به یک راه حل عادلانه را از سر گیرد.

براساس این گزارش، یونکر با ارایه این طرح گفته است که در صورت پذیرش این طرح توسط آتن، کمک های مالی اتحادیه اروپا به یونان از سر گرفته خواهند شد و مساله بررسی بخشش بخشی از بدهی های خارجی یونان در آینده را در دستور کار خود قرار خواهد داد.

«آلکسیس چیپراس» نخست وزیر یونان ضمن رد درخواست یونکر اعلام کرده که کشورش خواستار رسیدن به راه حل عادلانه و آبرومندانه ای برای بحران مالی است.

وی همچنین در جواب طرح پیشنهادی یونکر، با ارسال نامه ای، طرح جدیدی برای حل اختلافات با اتحادیه اروپا ارایه کرده است.

وی گفته که در همه پرسی روز یکشنبه به خواسته های وام دهندان رای منفی خواهد داد.

اختلافات یونان و اتحادیه روز جمعه گذشته با به بن بست رسیدن مذاکرات به شدت افزایش یافته و نخست وزیر یونان طرح برگزاری همه پرسی برای پذیرش و یا رد خواسته های وام دهندگان را به پارلمان این کشور ارایه و مورد تصویب قرار گرفت.

ارایه و تصویب این طرح باعث خشم اتحادیه اروپا شد و ارسال نقدینگی به بانک های یونان را متوقف و آتن مجبور شده که بانک های کشور را به خاطر جلوگیری از فرو ریختن سیستم بانکی این کشور، تعطیل و محدویت برداشت پول از عابر بانکها را به مرحله اجرا گذارد.

با شدت گرفتن اختلافات آتن و بروکسل، بازار بورس جهانی با نوسان شدیدی روبرو شده و بورس ایتالیا روز دوشنبه به علت سقوط شدید بهای بورس، به مدت 2 ساعت تعطیل شد.

آمریکا نیز نگران تاثیر بحران مالی یونان بر اقتصاد این کشور است و دائم از آتن و اتحادیه اروپا می خواهد به اختلافات خود خاتمه داده و به یک راه حل سیاسی برای بحران مالی یونان دست یابند.

ميزان بدهي هاي يونان

میزان بدهی های یونان ۳۲۱ میلیارد یورو معادل ۱۷۵ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور برآورد شده است.

حدود ۷۰ درصد بستانکاران این کشور نهادهای بین المللی و یا کشورهای حوزه پولی یورو هستند. صندوق بین المللی پول ۳۲ میلیارد یورو، بانک مرکزی اروپا ۲۷ میلیارد یورو، دولتهای منطقه پولی یورو جمعا ۵۳ میلیارد یورو و مکانیسم ثبات مالی اروپایی ۱۴۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون یورو از یونان طلب دارند.

کد خبر 299785

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار اروپا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha