مجموع نظرات: ۰
چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۶:۴۹
۰ نفر

همشهری آنلاین: اخترشناسان برای اولین‌بار موفق به رصد ستاره‌ای شده‌اند که با سرعتی باورنکردنی به دور خود در چرخش است و نوری پلاریزه شده از خود ساطع می‌کند.

براساس گزارش نيچر، 50 سال پيش اين پديده براي اولين‌بار پيش‌بيني شد اما تا به امروز رصد اين ستاره با استفاده از تجهيزات كنوني براي اخترشناسان امكان‌پذير نبوده‌است. اكنون محققان در نهايت سرعت باورنكردني چرخش ستاره رگولوس، يكي از درخشان‌ترين ستاره‌هاي آسمان شب را تاييد كرده‌اند.

امواح نوري معمولا در هر جهتي كه بخواهند حركت مي‌كنند، و با اجسام برخورد كرده و در هرجهتي بازتابانده مي‌شوند، اما اين امواج مي‌توانند قطبي يا پولاريزه شده و تنها در جهتي خاص حركت كنند.

در سال 1968 دو. اخترشناس به نام‌هاي جي پاتريك هارينگتون و جورج كالينز پيش‌بيني كردند كه ستاره‌اي با سرعت چرخش شديد مي‌تواند نور قطبي شده بتاباند زيرا چرخش آن به اندازه‌اي جنون‌آميز است كه شكل ستاره را به سطحي صاف تبديل مي‌كند. اين دو براساس محاسبات سال 1946 فيزيكدان برنده نوبل، سوبراهمانيان چاندراسكار كه براي اولين بار اعلام كرد برخي ستارگان نور قطبي شده ساطع مي‌كنند، نظريه خود را ارائه دادند.

اكنون گروهي از محققان بين‌المللي از استراليا، آمريكا و بريتانيا موفق شده‌اند آنچه 50 سال پيش‌بيني شده‌بود را به كمك پلاريمتر به شدت حساس و پيشرفته‌اي، ابزار رديابي نور پلاريزه شده، كه توسط مهندسان دانشگاه نيوساوث‌ولز ساخته شده‌است، به چشم ببينند.

اين ابزار كه حساس‌ترين پلاريمتر نجومي جهان است، به سوي ستاره رگولوس در فاصله 79 سال نوري از زمين نشانه گرفته شد. اين ستاره در صورت فلكي شير واقع شده و بيست و دومين ستاره درخشان در آسمان شب است. به واسطه رصد نور قطبي شده براي اولين‌بار در جهان،‌محققان دريافتند رگولوس با سرعت ديوانه‌وار 320 كيلومتر بر ثانيه به دور خود مي‌چرخد.

اين سرعت به اندازه‌اي بالاست كه ستاره در آستانه متلاشي شدن قرار دارد. محاسبات جديد نه تنها براي درك بهتر ساختار اين ستاره اهميت دارد، بلكه شيوه‌هايي جديد براي كشف اسرار تعدادي از بزرگترين و داغ‌ترين ستاره‌هاي جهان را در اختيار دانشمندان قرار مي‌دهد.

کد خبر 382850

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار فضا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha