سخنگوی شورای شهر تهران دیروز از امضای ۱۱عضو شورا پای طرح یک‌فوریتی خبر داد که به موجب آن شورای شهر تهران موظف است کمیته ارتقای ایمنی شهر تهران را تشکیل دهد.

اين خبر در نشست پس از جلسه رسمي علي اعطا اعلام شد. وي همچنين از برنامه‌هايي گفت كه براساس برنامه آن ايمن‌سازي ساختمان‌هاي موجود به‌ويژه بلند‌مرتبه‌ها را دنبال مي‌كند.

سخنگوي شوراي شهر همچنين از بررسي و تعيين تكليف زمين باقي مانده از حادثه آتش‌سوزي پلاسكو در چارچوب اختيارات شوراي شهر سخن گفت. كسبه پلاسكو نيز در ماه‌هاي اخير بارها اعتراضات خود را از بابت عدم‌تصميم‌گيري مالكان اين ساختمان در بنياد مستضعفان اعلام كرده‌اند. يكي ديگر از تأكيدات سخنگوي شوراي شهر به‌منظور ارتقاي ايمني در شهر تهران بررسي سيستم برق بازار و ايمني مخازن اتوبوس‌هاي گازسوز شركت واحد بود.

  • تكرار يك گزارش بعد از 6ماه

به گزارش همشهري، مهم‌ترين محور جلسه ديروز شوراي شهر بررسي وضعيت ايمني شهر تهران بود. به همين منظور هيأت ويژه گزارش ملي كه از سوي رئيس‌جمهوري مأمور بررسي حادثه پلاسكو شده بودند در صحن علني حاضر شدند و اين بار گزارش خود را براي اعضاي شوراي شهر قرائت كردند. اين هيأت مركب از 10نفر از استادان متخصص و برجسته كشور است كه براي نخستين‌بار در فروردين‌ماه امسال گزارش خود را در جلسه‌اي رسمي به اطلاع مردم رساندند. تركيب اين هيأت از نظر علمي و پژوهشي به‌گونه‌اي است كه اعضاي آن از تجربيات لازم براي بررسي حادثه پلاسكو از ابعاد مختلف برخوردارند. اين در حالي است كه سهم مقصران سانحه‌ پلاسكو و ميزان جريمه آنها هنوز مشخص نشده است. آقاكوچك، عضو هيأت ويژه گزارش ملي بررسي حادثه پلاسكو از بار حريق بالا، عدم‌انطباق فني پلكان‌ها و فضاهاي خروجي، نبود فضاسازي فني، عدم‌وجود سيستم بازدارنده، وجود وسايل گرمايشي غيراستاندارد و... به‌عنوان دلايل گسترش حريق در ساختمان پلاسكو نام برد. وي هرگونه آتش‌سوزي يا انفجار عمدي در ساختمان پلاسكو را رد كرد و مانند دفعه قبل ارائه گزارش، بر رعايت ضوابط و مقررات ملي و مبحث 22تأكيد كرد. اين عضو هيأت ويژه گزارش ملي بررسي حادثه پلاسكو بر لزوم تمايز در نگرش به ساختمان‌هاي بلندمرتبه و تدوين ضوابط لازم براي اين ساختمان‌ها سخن گفت و از مقامات مسئول خواست تا در اسرع‌وقت اقدامات لازم براي كاهش آسيب‌پذيري اين ساختمان‌ها را انجام دهند. عضو هيأت ويژه گزارش ملي بررسي حادثه پلاسكو همچنين از ارائه پيشنهادهايي براي اصلاحات در سازمان آتش‌نشاني و سازمان مديريت بحران براي بهبود رويه‌ها خبر داد و با اشاره به بررسي‌هاي صورت گرفته در حوزه مديريت ريسك و بيمه نيز گفت: پيشنهادهايي براي اصلاح قوانين بيمه و رابطه مالك و مستأجر ارائه شده تا بيمه در ساختمان‌ها اجباري شود.

از نظر هيأت ويژه گزارش ملي بررسي حادثه پلاسكو از آنجايي كه عموم مردم دغدغه ايمني در برابر آتش ندارند و به تذكرات سازمان آتش‌نشاني اهميت نمي‌دهند، بنابراين براي حل اين مسئله نياز به تشكيل كميته اجتماعي، فرهنگي و رسانه‌اي است. وي همچنين پيشنهاد تشكيل دبيرخانه دائمي در يك مركز علمي براي پايشي مستمر از اقدامات و پيشنهادهايي كه توسط هيأت گزارش ملي ارائه شده است را مطرح كرد و گفت: ما نبايد پلاسكو را فراموش كنيم. اگر مي‌خواهيم اين حادثه تكرار نشود همه سازمان‌ها نبايد اين حادثه را فراموش كنند.

  • افزايش تعداد مسئولان حادثه پلاسكو

هداوند، عضو ديگر هيأت ويژه گزارش ملي بررسي حادثه پلاسكو نيز ديروز در صحن علني به اين مسئله اشاره كرد كه 25سازمان براساس قوانين و مقررات موجود در اين حادثه داراي مسئوليت هستند. اين در حالي است كه در گزارش‌هاي پيشين و مشابه كه از سوي كميته ملي حادثه پلاسكو و مجلس شوراي اسلامي منتشر شده، 7مقصر اصلي براي حادثه پلاسكو معرفي شده بود. هداوند در ابتدا از مسئوليت مالك و شوراي كسبه به‌عنوان نمايندگان صاحبان سرقفلي سخن گفت و بعد از آن افزود: عملا به‌دليل خلأهاي حقوقي اقدامات لازم براي حفاظت و نگهداري از ساختمان پلاسكو صورت نگرفته بود. هداوند در اين‌باره به شهرداري و شوراي شهر نيز تاخت و گفت: شهرداري و شوراي شهر با در اختيار داشتن 2سازمان تخصصي آتش‌نشاني و پيشگيري و مديريت بحران در زمينه ايمن‌سازي ساختمان مسئوليت اصلي را داشتند. به هرحال قانون به صراحت بيان مي‌كند كه شهرداري بايد ابتدا تذكراتي به ساختمان دهد و سپس رأسا وارد شود تا رفع خطر كند. از نظر اين عضو هيأت ويژه گزارش ملي بررسي حادثه پلاسكو، شهرداري‌ها با كسب درآمد از كميسيون ماده 100نه‌تنها جلوي بروز تخلفات را نمي‌گيرند، بلكه باعث كاهش ايمني در شهر نيز مي‌شوند.

هداوند در عين حال به مسئوليت وزارتخانه‌هاي دولتي در زمينه پيشگيري از وقوع حادثه پلاسكو اشاره كرد و گفت: وزارت كار به موجب قانون و صرف‌نظر از نوع فعاليت واحدها در ساختمان پلاسكو در اين زمينه مسئوليت داشته است. درواقع حداقل 300كارگاه در اين ساختمان وجود داشته اما عملا حفاظت فني از كارگاه‌ها كه مسئوليت آن با وزارت كار، تعاون و امور اجتماعي بوده صورت نگرفته است. همچنين وزارت مسكن و شهرسازي، وزارت كشور و... نيز مسئوليت‌هايي در اين زمينه داشته‌اند كه به آن عمل نكرده‌اند كه اگر عمل مي‌شد، شاهد بروز اين حادثه نبوديم.

  • ديدگاه‌هاي اعضا درباره پلاسكو

در واكنش به اين گزارش اكثر اعضاي شوراي شهر به اظهارنظر پرداختند. به‌عنوان مثال شهربانو اماني به تبعات اجتماعي حادثه پلاسكو اشاره كرد و گفت: هزينه‌اي كه بر اثر اين حادثه به خانوارها تحميل شد به هيچ‌وجه قابل احصا نيست. ما چطور مي‌خواهيم اين آسيب را رفع كنيم و چه الزاماتي مي‌توانيم داشته باشيم كه كارفرما نسبت به پوشش بيمه‌اي كارگرانش اقدام كند؟

زهرا نژادبهرام هم با اشاره به ناايمن بودن هزار ساختمان مدرسه در تهران سخن گفت كه 25درصد فضاهاي ناايمن شهر را شامل مي‌شوند كه در شرايط بحراني مانند زلزله آسيب جدي خواهند ديد. وي در عين حال خواستار تقويت تجهيزات آتش‌نشاني و افزايش بودجه اين سازمان شد. علي اعطا، سخنگوي شوراي شهر تهران هم با استناد به سخنان دبير وقت شوراي‌عالي شهرسازي از وجود 281برج در معابري با عرض زير 12متر سخن گفت و افزود: اين يعني كه به همين ميزان دسترسي هم براي اين برج‌ها وجود ندارد. محمد سالاري نيز پيشنهاد داد تا كميته‌اي متشكل از كميسيون‌هاي مرتبط شورا و نمايندگان سازمان‌ها، نهادها و وزارتخانه‌هاي مربوطه تشكيل شود با اين هدف كه از انجام حوادثي همچون پلاسكو ممانعت صورت گيرد. البته براي پيگيري اين موضوع طرحي با همكاري كميسيون‌هاي مربوطه تهيه كرديم تا به امضاي اعضا برسد. وي افزود: اكنون مي‌بايست شهرداري تهران و شوراي شهر به‌عنوان پارلمان محلي با مالك اوليه كه بنياد مستضعفان است مشكلات اين افراد را پيگيري و رفع كنند. سيدحسن رسولي نيز خواستار دعوت از رئيس بنياد مستضعفان براي حضور در شورا به‌منظور استيفاي حقوق حادثه‌ديدگان پلاسكو شد. مجيد فراهاني نيز درباره پيشگيري از بروز حوادث متعدد در تكايا، حسينيه‌ها و هيئت‌هاي مذهبي در ايام محرم تذكر داد و گفت: درباره گازگرفتگي، برق‌گرفتگي و آتش‌سوزي تكايا ضروري است مديريت ايمني شهر تهران و سازمان آتش‌نشاني نسبت به تكاليف خود براي سركشي ايمني و ارائه آموزش‌هاي لازم اقدام كنند.

احمد مسجدجامعي هم در تذكري با بيان اينكه پيش از اين چنين گزارش‌هايي توسط افراد و نهادهاي مختلف در شورا مطرح شده است، گفت: در اين ميان جاي گزارش‌هاي مردمي خالي است. در ساختمان پلاسكو حدود 600واحد صنفي فعال داشتيم و 5هزار نيرو در اين ساختمان كار مي‌كردند. وي افزود: در گزارش‌ها بايد از افرادي استفاده شود كه نماينده اصناف و جوامع هستند؛ همچنين تاكنون در ارائه گزارش‌ها از آتش‌نشانان كه در بين آنها آدم‌هاي باتجربه و تحصيلكرده وجود دارد، استفاده نشده است. ناهيد خداكرمي ارائه گزارش ملي پلاسكو را تكرار تشكيل كميته‌هاي قبلي دانست و گفت: مهم‌ترين سؤال اين است كه تكليف ذينفعان كه درگير حادثه بودند چه مي‌شود. وي خواستار تشكيل كميته‌اي با هدف تحليل گزارش و پيشنهاد عملي براي پيشگيري از تكرار اين حوادث تشكيل شد. نظر محسن هاشمي، رئيس شوراي شهر تهران نيز اين بود كه چون در گزارش ارائه شده به تقصير شوراي شهر تهران هم اشاره شده بود خوب است كه دلايل اين تقصير هم مطرح مي‌شد چون شوراي شهر تا‌كنون چندين مصوبه درحوزه ايمني شهر داشته كه از سوي نهادهاي ذيربط به آن عمل نشده است.

  • شاخ و شانه كشيدن دولت براي بي‌پناه‌ترين انسان‌ها

نطق پيش از دستور ديروز صحن علني شوراي شهر كه از سوي بهاره آروين قرائت شد در مورد كودكاني بود كه به‌خاطر فقر مجبور به‌كار در خيابانند و از آن طرف چندين دستگاه مملكتي با شاخ و شانه كشيدن، زهر چشم گرفتن و صرف ميلياردها تومان بودجه سعي مي‌كنند تا بي‌پناه‌ترين انسان‌هاي اين شهر را از جلوي چشم‌ها دور كنند. وي از چرخه معيوب دستگيري كودكان كار و بازپس‌گيري آنها توسط خانواده‌هايشان سخن گفت كه نه‌تنها بي‌ثمر كه سرشار از هزينه‌هاي گزاف رواني است.

آروين با انتقاد از دستگاه‌هاي دولتي آنها را متهم كرد كه چون زورشان به‌علت‌هاي قدرقدرت اجتماعي نمي‌رسد، به جايش يقه معلول‌هاي آسيب‌ ديده‌ را مي‌گيرند و با حذف معلول براي چندصباحي درواقع مردم را گول مي‌زنند. از نظر اين عضو هيأت رئيسه شوراي شهر تهران، ري و تجريش جمع‌آوري و انتقال اجباري كودكان به مراكز نگهداري موقت عقلاني، اخلاقي و قانوني نيست. وي از محمدعلي نجفي شهردار تهران خواست به‌عنوان يك شخصيت فرهنگي و باسابقه طولاني و درخشان در آموزش و پرورش به جاي دنباله‌روي دستگاه‌هاي ديگر در اجراي طرح‌هاي بي‌ثمري نظير جمع‌آوري كودكان كار، ابتكار عمل را به‌دست گيرد و با فراهم كردن زمينه همكاري چهارجانبه ميان شهرداري تهران، وزارت آموزش و پرورش، وزارت رفاه و فرمانداري تهران، طرح‌هايي مبتني بر ارائه مشوق را به جاي طرح‌هاي تنبيهي در پيش گيرند.

  • بررسي مشكلات مالي شهرداري در دستور كار هيأت رئيسه شورا

8عضو شوراي شهر تهران، ري و تجريش در قالب يك طرح پيشنهادي، شهرداري تهران را ملزم به شناسايي، اندازه‌گيري و ارائه گزارش بدهي‌ها، تعهدات و ذخاير خود به هيأت رئيسه كردند. اين طرح در واقع در تكميل طرح دوفوريتي است كه اواخر شهريور‌ماه از سوي شوراي شهر تهران به تصويب رسيده بود و در آن شهرداري ملزم به تهيه گزارش ۱۰۰ روزه از كارنامه ۱۲ ساله شهرداري تهران شده بود. ديروز محسن هاشمي، رئيس شوراي شهر تهران، ري و تجريش اظهار اميدواري كرد شوراي پنجم بتواند به اين وسيله هر چه سريع‌تر تصوير روشن‌تري از وضعيت مالي شهرداري داشته باشد. هاشمي در مورد لزوم ارائه گزارش از ليست كامل املاكي كه به شركت‌هاي كارگزاري واگذار شده و مبلغ چك‌ها، مبلغ تهاترها و تسويه‌ها گفت: از كميسيون برنامه و بودجه مي‌خواهم علاوه بر شهرداري، خود نيز نسبت به تهيه يك گزارش از مقدار و مبالغ هزينه شده در صحن ارائه كند و منتظر گزارش شهرداري نماند. محسن هاشمي ديروز همچنين درجمع خبرنگاران پيرامون واگذاري تبلت و خودرو سخن گفت و افزود: با توجه به به‌روز شدن تكنولوژي، تبلت‌ ديگر جاي لپ‌تاپ را گرفته‌ است. همچنين روزانه در شهرداري بيش از 20تا 30تبلت يا لپ‌تاپ سبك در حال خريد است. حالا پخش اخبار خريد چند تبلت براي اعضاي شورا به‌نظرم مقداري كم‌لطفي است. به گفته هاشمي در شهرداري تهران اتوماسيون اداري براي 63هزار نفر در حال انجام است و تكليف شده تا از اتوماسيون اداري استفاده شود و ديگر هيچ نامه‌اي به‌صورت دستي رد و بدل نشود. اين كار صرفه‌جويي بسياري در مصرف كاغذ به‌دنبال دارد كه سود حاصل از آن به‌مراتب بالاتر از مبلغ تبلت‌هاي خريداري شده است. هاشمي افزود: هم‌اكنون كاركنان شهرداري و شورا حتي در آشپزخانه و درباني ساختمان‌ها نيز از لپ تاپ براي انجام كارها استفاده مي‌كنند. رئيس شوراي شهر تهران، ري و تجريش درباره خريد خودرو براي اعضاي شوراي شهر نيز گفت:‌ هيچ خودرويي به نام اعضا خريداري نمي‌شود؛ ضمن اينكه خريد خودرو در شهرداري تهران يك رويه عادي است.

  • نام عضو، كميسيون و تذكر

سيد حسن رسولي، برنامه و بودجه:  امروز مشكلات مالي بر اداره پايتخت سايه انداخته تا جايي كه بدون همكاري ساير ارگان‌ها اداره شهر عملا ميسر نيست. امروز تهران علاوه بر آلودگي هوا، ترافيك سرسام‌آور و انبوهي از آسيب‌هاي اجتماعي با عدم‌تعادل درآمدها و هزينه‌ها نيز مواجه است. از رئيس شوراي شهر تهران تقاضا دارم براي ملاقات با مقام معظم رهبري هر چه سريع‌تر اقدامات لازم انجام شود تا از رهنمودهاي ثمربخش ايشان بهره‌مند شويم. چون مديريت مالي در شهرداري تهران طوري تنظيم شده كه مشكلات مالي به نيمه دوم سال منتقل شود. بنابراين كميسيون مالي و مسئولان شهرداري و شخص شهردار در حال شناسايي راه‌هاي برون‌رفت از شرايط خطرناك كنوني هستند اما لازم است براي حل مشكلات از بزرگان نظام راهنمايي و رهنمود دريافت كنيم.

محسن هاشمي، رئيس شورا در تأييد سخنان رسولي: تذكر آقاي رسولي خيلي مهم است. از همين رو اعلام مي‌كنم بررسي مشكلات مالي شهرداري در دستور كار هيأت رئيسه شورا قرار بگيرد تا هر چه سريع‌تر تصوير روشن‌تري از وضعيت مالي شهرداري داشته باشد.

افشين حبيب‌زاده، عمران و حمل‌ونقل: پيرو بخشنامه صادر شده توسط شهردار تهران صدور هولوگرام‌ها ممنوع شده. براي ايجاد شفافيت در اين‌باره و جلوگيري از پرداخت نقدي موديان و تعيين تكليف مراودات بين شهرداري و كارگزاري‌ها، از سرعت عمل شهردار تهران براي صدور اين بخشنامه سپاسگزارم، اما درخواست ارائه گزارش كاملي از اين مراودات در سال‌هاي گذشته را نيز دارم.

مجيد فراهاني، برنامه و بودجه: من در مورد وضعيت منطقه 18تذكر دارم. متأسفانه شهرداري منطقه 18به‌علت بي‌توجهي به شايسته‌سالاري در انتصاباتش در طول سال‌هاي گذشته به محلي براي آزمون و خطا در اداره منطقه تبديل شده؛ درحالي‌كه تنها با توجه به شايسته‌سالاري و انتصاب مديري توانمند و كاربلد مي‌توان بخشي از خسارت‌هاي ناشي از سوءمديريت در اين منطقه را جبران كرد.

محسن هاشمي، رئيس شورا در واكنش به سخنان فراهاني: متأسفانه در هفته گذشته شاهد برخورد نامناسبي از مسئولان منطقه ۱۸ با حضور آقاي فراهاني در منطقه بوديم. به همين دليل از معاون نظارت شورا مي‌خواهم با دقت بيشتري اين اتفاق را بررسي و گزارش ويژه‌اي ارائه كنند.

کد خبر 383342

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha