در سال ۱۴۰۰ یک میلیون و ۱۰۰ هزار تولد داشتیم و امسال آمار از این هم کمتر شده و به ۸۹۳ هزار و ۷۸۶ تولد رسیده است. این آمار در یک دهه اخیر، حداقلِ تعداد تولدها در کل کشور بوده و یک رکورد حداقلی محسوب می‌شود.

جمعیت

همشهری‌آنلاین - پروانه بندپی: آمارهای ۱۰ ماهه سازمان ثبت احوال کشور از تولد ۸۹۳ هزار و ۷۸۶ نفر تا پایان دی‌ماه ۱۴۰۱ خبر می‌دهد که در مقایسه با تولد ۹۳۷ هزار و ۷۴۹ نفر در ۱۰ ماهه مشابه سال گذشته، کاهش ۴۴ هزار نفری را نشان می‌دهد.

طبق گزارش سایت نود اقتصادی، بررسی میزان موالید سال ۱۴۰۱ با سال‌های گذشته حاکی از این است که میزان تولدهای ۱۰ ماه امسال (فروردین تا پایان دی‌ ۱۴۰۱) در مقایسه با سال گذشته (سال ۱۴۰۰) ۴.۷ درصد کاهش یافته است. 

میزان تولدها در ۹ ماه ابتدایی ۱۴۰۱ از میزان آن در مدت مشابه تمامی سال‌های یک دهه اخیر کمتر شده و به گفته کارشناسان، این روند کاهشی در سال ۱۴۰۲ نیز ادامه خواهد داشت و اگر اقدام درستی صورت نگیرد، احتمال این که وار چرخه تک‌فرزندی و بی‌فرزندی شویم، بسیار بالاست. اتفاقی که در ژاپن رخ داده و دولت این کشور حالا با استفاده از سیاست‌های اجبار و جریمه، در تلاش برای حل این بحران بزرگ است. چند روز پیش، مشاور ارشد نخست‌وزیر ژاپن هشدار داد که «اگر اقدامی برای مهار کُندی نرخ زاد و ولد در این کشور انجام نشود، ژاپن ناپدید خواهد شد.»

بیشتر بخوانید؛

صالح قاسمی، پژوهشگر تحولات جمعیت ایران و جهان و دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور می‌گوید: اگر روند کاهش موالید در ایران همچنان ادامه پیدا کند، شاخص‌های جمعیت‌شناسی ما حتما رکوردهای بدتری را هم ثبت خواهد کرد. در حال حاضر نرخ رشد جمعیت در کشور هفت‌دهم درصد است که یک رکورد حداقلی در طول تاریخ ایران است و این آمار حتما به کمتر از این عدد هم تنزل خواهد کرد و تقریبا در سال ۱۴۱۵ به نرخ رشد صفر درصد خواهیم رسید.

رکورد کمترین فرزندآوری در سال ۱۴۰۱ ثبت شد | تعداد موالید زیر یک میلیون نفر! | فقط ۲۵ درصد از قانون جوانی جمعیت اجرا شد | شاهد وقوع بحران جمعیت هستیم؟

این پژوهشگر جمعیت به خبرنگار همشهری‌آنلاین می‌گوید: این یعنی یک ابربحران که تمام ساختارهای کشور به ویژه ساختارهای قتصادی و اجتماعی را دچار آسیب خواهد کرد. از این منظر ما شاهد وقوع یک چالش بزرگ به نام «ابَربحران جمعیت» هستیم.

قاسمی با بیان اینکه با تداوم این روند، در سه دهه آینده در جمعیت سالمندان کشور هم رکورد خواهیم زد، می‌گوید: این آمار در سه دهه آینده به ۳۰ درصد افزایش پیدا می‌کند؛ یعنی تا ۳۰ سال آینده از یک جامعه ۹۲ میلیون نفری، نزدیک به ۳۰ میلیون نفر بالای ۶۰ سال خواهند بود که عدد بزرگی است.

رکورد کمترین فرزندآوری در سال ۱۴۰۱ ثبت شد | تعداد موالید زیر یک میلیون نفر! | فقط ۲۵ درصد از قانون جوانی جمعیت اجرا شد | شاهد وقوع بحران جمعیت هستیم؟

آمار موالید در کشور به زیر یک میلیون نفر رسید!

بررسی داده‌های رسمی نشان می دهد که در سال ۱۳۶۰ تعداد ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تولد ثبت شده که این آمار در سال‌های بعد کاهشی شده است.

قاسمی با بیان این که روند کاهشی موالید از سال ۱۳۶۵ آغاز شد و از سال ۱۳۹۴ شدت بیشتری یافت و در سال های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ به کمترین میزان نسبت به سال‌های قبل خود رسید و در حال حاضر هم رکورد نزولی جدیدی را ثبت کرده است، ادامه می‌دهد: سال ۱۳۹۴ تعداد موالید در کشور یک میلیون و ۵۷۰ هزار و ۲۱۹ نفر بود. در سال ۱۳۹۵ این آمار به یک میلیون و ۵۲۸ هزار و ۵۳ نفر رسید. در سال ۱۳۹۶ تعداد موالید باز هم کاهش یافت و به یک میلیون و ۴۸۷ هزار و ۹۰۸ رسید. در سال ۱۳۹۷ هم در نهایت با بیش از ۱۲۰ هزار تولد کاهش، به عدد تامل‌برانگیز یک میلیون و ۳۶۶ هزار تولد رسید.

این پژوهشگر جمعیت می‌گوید: تعداد تولدهای کل کشور فقط طی یک سال و از سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۷ بیش از ۱۲۰ هزار تولد کاهش یافت. به عبارت دیگر با استمرار نرخ منفی موالید کل کشور فقط طی یک سال، ۵/۸ درصد دیگر از کل تعداد تولدهای کشور را از دست دادیم.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور اضافه می‌کند: در سال ۱۴۰۰ حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار تولد داشتیم و امسال این آمار از این هم کمتر شد و به زیر یک میلیون (۸۹۳ هزار و ۷۸۶) تولد رسید که در یک دهه اخیر، این حداقلِ تعداد تولدها در کل کشور است و یک رکورد حداقلی حساب می‌شود و موضوع این است که روند کاهشی موالید فعلا ادامه خواهد داشت.

رکورد کمترین فرزندآوری در سال ۱۴۰۱ ثبت شد | تعداد موالید زیر یک میلیون نفر! | فقط ۲۵ درصد از قانون جوانی جمعیت اجرا شد | شاهد وقوع بحران جمعیت هستیم؟

نگرش‌ها در جامعه تغییر کرده است / تاثیر کرونا بر کاهش میل فرزندآوری

کارشناسان معتقدند کاهش تعداد موالید طی یک دهه گذشته با توجه به هرم سنی کشور، میانگین سن ازدواج و نیز میانگین زمان فرزندآوری جای نگرانی ندارد اما تبدیل شدن آن به یک روال در سال‌های آینده که احتمال آن نیز بالاست، نگران‌کننده است. به طوری که حتی در اختیار گذاشتن خودرو و وام و تسهیلات مسکن در قالب قانون جوانی جمعیت هم نمی‌تواند مردم را به فرزندآوری تشویق کند. اگرچه سیاست‌های تشویقی قانون جوانی جمعیت هنوز به طور کامل اجرا نشده و سیاست‌های تشویقیِ فعلی نیز کمک بزرگی به اقتصاد خانواده‌ها نمی‌کند و با وجود وضعیت اقتصادیِ نابسامان کشور، تمایل بسیاری از زوجین را به فرزندآوری برنمی‌انگیزد. البته به عقیده جامعه‌شناسان و جمعیت‌شناسان، چند سالی است که دیگر مسائل اقتصادی، علت اصلیِ کاهش تمایل به فرزندآوری در ایران نیست.

قاسمی در این باره توضیح می‌دهد: روند کاهش فرزندآوری در کشور علاوه بر دلایل اقتصادی، دلایلی هم در حوزه سبک زندگی و تغییر نگرش‌ها دارد. برخلاف تصور عموم جامعه که فکر می‌کنند دلایل کاهش فرزندآوری فقط و فقط به مسائل اقتصادی مربوط می‌شود، ما می‌گوییم بزرگ‌ترین عامل کاهش فرزندآوری در ایران به حوزه فرهنگ و تغییر نگرش‌ها مرتبط است. اما چون فرهنگ مثل اقتصاد محسوس و قابل اندازه‌گیری نیست، تاثیراتش هم به وضوح به چشم نمی‌آید.

این پژوهشگر تحولات جمعیت ایران و جهان می‌گوید: به دلایل بسیار زیاد معتقدیم که تغییر سبک زندگی و جابجایی ارزش‌های اجتماعی، اثرات بسیار روشنی بر کاهش الگوی فرزندآوری در کشور داشته و حتما این نگرش در سال‌های آتی می‌تواند دستخوش تحولات فرهنگی بدتری هم بشود.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور ادامه می‌دهد: البته موضوعی مثل پاندمی کرونا هم در کاهش موالید بی‌تاثیر نبوده است. اصلا یکی از عمده دلایلی که روند کاهش تعداد موالید در کشور طی سال‌های اخیر را تسریع کرد، کرونا بود. کرونا با نگرانی‌هایی که در جامعه ایجاد کرد، به خصوص در زنان باردار و مادرانی که فرزند خردسال داشتند، به کاهش فرزندآوری در کشور دامن زد و حتما یکی از دلایل آن محسوب می‌شود و قابل بررسی است.

رکورد کمترین فرزندآوری در سال ۱۴۰۱ ثبت شد | تعداد موالید زیر یک میلیون نفر! | فقط ۲۵ درصد از قانون جوانی جمعیت اجرا شد | شاهد وقوع بحران جمعیت هستیم؟

فقط ۲۵ درصد قانون جوانی جمعیت اجرا شد!/ تاثیر آمار بالای ناباروری بر کاهش موالید

سایت نود اقتصادی با مقایسه آمار متولدان ۹ ماهه سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۱، خبر داد که تعداد متولدان سال ۱۴۰۱ کمترین تعداد فرزندآوری از سال ۱۳۹۰ تاکنون بوده است. این کاهش کم‌سابقه در شرایطی ثبت شده که برای فرزندآوری، برخی سیاست‌های تشویقی در قالب قانون «جوانی جمعیت» به اجرا گذاشته شده، اما گزارش‌های مجلس شورای اسلامی تایید می‌کند که تنها حدود ۳۵ درصد از آن در سال اول اجرا شده است.

البته این قانون آبان سال گذشته (سال ۱۴۰۰) ابلاغ شد و از فروردین امسال (۱۴۰۱) برخی از بندهای آن به اجرا درآمد و به گفته کارشناسان، اثربخشی این گونه قوانین معمولا در سال اول اجرا مشخص نمی‌شود و نیاز به فرصت دارد. علاوه بر این، بودجه تخصیص‌یافته به این قانون در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ آن‌قدر ناچیز است که صدای خود نمایندگان را نیز درآورد. چراکه قانون بدون بودجه کافی، امکان رسیدن به نقطه و نتیجه دلخواه را نخواهد داشت.

قاسمی درباره این قانون می‌گوید: موارد خیلی مهمی در این قانون وجود دارد که باید اجرایی شود اما متاسفانه هنوز اجرا نشده است. حداکثر ۲۵ درصد قانونی جوانی جمعیت در سال اول یعنی سال ۱۴۰۱ اجرایی شده است. البته این را هم بگویم که اگر صددرصد این قانون هم اجرا شود، باز باید نگرش جامعه نسبت به فرزندآوری تغییر کند. وگرنه اتفاق بزرگ و مثبتی رخ نخواهد داد.

این پژوهشگر جمعیت می‌گوید: اگر اجرای قانون جوانی جمعیت طی دو سه سال آینده به بیش از ۶۰ درصد برسد و در کنار این قانون، برنامه‌هایی هم برای تغییر نگرش‌ها به موضوع فرزندآوری در دستور کار قرار بگیرد، آن وقت می‌توان به بهبود شاخص‌های جمعیت امیدوار بود. در غیر این صورت مشاهدات نشان می‌دهد که شاخص‌های جمعیتی در سال‌های آینده تنزل بیشتر و بدتری را تجربه خواهد کرد.

رکورد کمترین فرزندآوری در سال ۱۴۰۱ ثبت شد | تعداد موالید زیر یک میلیون نفر! | فقط ۲۵ درصد از قانون جوانی جمعیت اجرا شد | شاهد وقوع بحران جمعیت هستیم؟

به گفته این پژوهشگر، سیاست‌های کلی جمعیت در اردیبهشت سال ۱۳۹۳ ابلاغ شد و الان تقریبا دارد ۹ساله می‌شود. دولت قبلی حدود ۸ سال از سال‌هایی که مسئولیت داشت، به صراحت با سیاست‌های جمعیتی مخالفت کرد. دولت سیزدهم اعلام همراهی کرده اما باید منتظر باشیم و ببینیم آیا این همراهی واقعی خواهد بود یا خیر.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور به آمار بالای ناباروری هم در کشور اشاره‌ای می‌کند و درباره تاثیر آن بر کاهش موالید توضیح می‌دهد: ما در کشور ۲۰ درصد ناباروری داریم که آمار بالایی هم هست و حتما باید مورد توجه قرار بگیرد، اما واقعیت این است که کل مساله جمعیت به تعداد افراد نابارور ربطی ندارد و بنابراین مساله کاهش موالید با کاهش آمار ناباروری در کشور حل‌شدنی نیست. جمعیت، یک موضوع چندبعدی است که متغیرهای بسیار زیادی دارد که مساله ناباروری فقط یکی از آنها است. ضمن این که قانون جوانی جمعیت قانون حمایت ۹۰ درصدی از ناباروری را دارد تکلیف می‌کند و در سال جاری (سال ۱۴۰۱) هم این موضوع ازسوی بسیاری از سازمان‌های بیمه‌گر در حال اجرایی شدن است. یعنی امروز اغلب بیمه‌ها حدود ۹۰ درصد هزینه ناباروری را می‌پردازند. البته نه همه سازمان‌های بیمه‌گر. چون تعدادی از آنها هنوز با لطایف‌الحیل دارند از پرداخت بیمه ناباروری استنکاف می‌کنند که این تخلف است و قابل پیگرد.

نرخ رشد جمعیت در سال ۱۴۱۵ به صفر درصد می‌رسد/ فعلا کاهش جمعیت نداریم

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور در ادامه گفتگو، با بیان این که ما فعلا کاهش جمعیت نداریم و درواقع کاهش نرخ رشد جمعیت داریم، می‌گوید: نرخ رشد جمعیت وقتی منفی شود، کاهش جمعیت را خواهیم داشت. الان کاهش نرخ رشد جمعیت را داریم. همان‌طور که گفتم، نرخ رشد ما رکورد هفت‌دهم درصدی را ثبت کرده و حدود سال ۱۴۱۵ نرخ رشد جمعیت در ایران به صفر درصد می‌رسد و از سال ۱۴۲۰ به بعد این نرخ منفی می‌شود و کاهش جمعیت از آن سال‌ها آغاز خواهد شد. اما الان شاهد کاهش نرخ رشد هستیم، نه کاهش جمعیت کل کشور.

کد خبر 749298
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 45
  • نظرات در صف انتشار: 102
  • نظرات غیرقابل انتشار: 88
  • IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    با این اقتصاد جناب دولت مردمی چی انتظار دارین
    • سودا IR ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
      اگر دلیل اصلی عدم فرزندآوری اقتصاد باشد ، پس چرا اکثر مرفهین حداکثر 2 فرزند دارند؟
    • IR ۱۶:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
      در پاسخ به سودا ، هنوز فرق عدم فرزند اوری و دو فرزند داشتن را متوجه نمیشی ؟عدم ،یعنی اصلا کسی بچه نمیخواد، دو فرزند هم که بهترین و ایده ال ترین تعداد به شرط تامین و تعلیم و تربیتشون که در گرو رفاه اقتصادیه
    • IR ۱۸:۲۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
      113 7
      سودا چی دوست داری بشنوی بگو ما همونو بگیم بچه ها سودا ناراحت شده چون اقتصاد ضعیف علتش نیست شاید موفق نبودن تیم ملی توی بازیهای جام جهانی باشه اینو دوست داری؟
    • IR ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
      78 2
      قطعا مشکلات اقتصادی موجب کاهش جمعیت. اولین اقدام باید وام درست و حسابی ازدواج برای دهه 60 باشه تا زودتر ازدواج کنن. بعد به ترتيب این روند برای دهه 70 اجرا بشه. طبیعی جوونی که نه کار داره نه شغل امکان ازدواج نداره. حداقل مسکن را باید دولت حمایت کنه. نمیشه فقط شعار داد. حتی وام اندک ازدواج بانک ها نمیدن به دوتا جوون. چه انتظاری دارید
    • IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
      8 68
      خدا بزرگه
  • IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    با این اوضاع گرانی مسکن،مواد غذایی و...که نیاز اولیه هر انسانی محسوب میشه چه انتظاری دارید؟! مردم توی حداقل های زندگیشون موندن؛ حالا چطوری باید فکر فرزند آوری باشن؟
    • IR ۱۶:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
      62 3
      بدون اینکه توهین و بی ادبی تو نظرم باشه منشتر نشد.این جماعت حتی تاب شنیدن و خواندن حرف حق رو ندارند چه انتظاری میشه داشت؟
    • بنده خدا IR ۱۸:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
      18 22
      دولت باید قاطعانه پشت خانواده ها باشه که نیست . الان مشمولين قانون جوانی جمعیت کمتر از خانواده شهدا و جانبازان نیستن. دفاع از وطن دل میخواد و فرزندآوری توی این اوضاع از جهاد و شهادت بالاتره . این مسئله رو باید عمیق درک کرد . من الان ۵۰ سالمه و ۶ فرزند دارم و مشمول قانون ولی متاسفانه سازمان ها فقط شعار میدن و حرف ....باید مرد عمل باشند که نیستن ......من واقعا جهاد میدونم و فقط توکل بخدا کردم و خدایی سعی خودمو دارم برتی بچه هام میکنم و نمیبینم ببینم این چی میگه و اون چی میگه . فقط از خدا میخوام و مطمئن هستم آینده خوبی دارم . فقط خدا
  • جوان IR ۱۰:۵۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    146 7
    بهتر...
  • رحمان اصل IR ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    علت اش فقط فقر ونا امیدی است دنبال بهانه دیگه نگردید
  • مجید IR ۱۱:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    خداروشکرخیلی خوبه
  • ح ج IR ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    91 5
    وقتی دولت به قولاش عمل نمیکنه ببینید می خواستند برا جوانی جمعیت ماشین بدن ، وام بدن ، زمین بدن ولی بعدش جلو پای مردم راههایی گذاشتند که فکر کنم ۳۰ درصد مردم بیشتر نتوانستند بگیرند مردم دیگه به خاطر قولهای بی سروته دولت به چاه نمی روند
  • آرتین IR ۱۶:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    میدونم نظرم مثله قبلیا پخش نمیشه ... ... ... ... ... ...اما باز میگم مردم، ملت بزرگ ایران گول این سیاستای دولتا رو نخورید، با این 20 میلیونا و امتیاز خودرو تازه اونم قرعه کشیه و خیلی وعده های بچگانه دیگه گول نخورید و بچه نیارید، پدر مادرای خودمونم همین گول رو خوردنو حالا حاصلش شده زجر کشیدن ما که هیچ اختیاری هم تو دنیا اومدنمون نداشتیم، دوستان یه کم به آینده بچه ای که میخواید بیارید فکر کنید و ببینید تو این شرایط فقر و اقتصاد راکد و هزار جور جرم و جنایت و گناه و فحشا و ... واقعا چه آینده ای منتظر بچتونه ... ... .... ... ... .. .... ... .... اینا هیچ کدومشون دلشون برای ما نسوخته که اگر میسوخت الان وضعیت جوونای مملکت این نبود... ... ... ... ... .... ... .... .... ...
  • IR ۱۶:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    90 7
    آخر با کدام حمایت.اود از قرعه کشی ماشین که من یکی ۴دوره اسم نوشتم ولی هیچی در نیامد.اوت از مرخصی زایمان که بعداز ۹ماهباید بچتو بسپاری شیرخوارگاه یا پرستار آنهم از خرج و مخارج که با ماهی ۲۰میلیون هم نمی توانی زندگی ۳نفره را مدیریت کرد.وند سال دیگر باید جمعیت روبه به منفی را ببینیم و جامعه پیر
    • گودرزی IR ۲۳:۲۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
      54 3
      دورود والا من الان شرمنده پسرم که میخاد ازدواج کنه شدم .ازاین بدتر که بچه سوممونم بدنیا اومده .موندم تو خرج زندگی
  • ت IR ۱۶:۵۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    73 6
    زمان احمدی نژاد هم قراربود به هر تولد یک میلیون تومان بدهند به کی دادید2سال پیش گفتن ماشین به قیمت درب ایرانخودرمیدن این وعدهادیگه جواب نمیده
  • IR ۱۶:۵۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    11 64
    از وقتی دولت سیزدهم اومده انید به اینده افزایش‌پیدا کرده برای همین خانواده به صورت ناگهانی و انفجاری جمعیت رو افزایش دادند زاکانی رئیسی تشکر دولت مردمی‌انقلابی حکومت یکدست
  • IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    12 83
    وقتی دولتهای محترم میان با افتخار می گویند بالای 60درصد دانشجوها دختر هستند و در کل خانمها را تشویق می کنند که دوش به دوش مردها بروند بیرون خانه کار کنند .معلومه که اینکار باعث کاهش نرخ جمعیت می شه .کدوم خانمی می تونه هم کارمند یا دکتر و مهندس باشه و هم 5تا بچه بزرگ کنه ...معلومه که نمی تونه و مجبوره به یک یا نهایت دو تا بچه قانع باشه .پس شما آقای دولت و آقای رسانه .بدون که تبلیغات شما در جهت اشتغال بانوان شدیدا در تغییر فرهنگ سنتی خانه داری و کاهش نرخ جمعیت تاثیر داره . نکته بعد اینکه اینهمه زمین ما تو ایران داریم .خود من اگه مطمئن بودم یک زمین رایگان دویست متری دولت بهم می ده بچه چهارم را می آوردم ..
  • عباس IR ۱۷:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    76 14
    یک سال ثبت نام خودرو میکنم برنده نمیشم الان بچم داره راه میره یک ساله شده اینقد ثبت نام کردم خودم وخانمم افسردگی گرفتیم فقط دروغ بلدید
  • نجفی IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    74 2
    نیازهای اولیه زندگی تبدیل شده به آرزو ؛ چطور انتظار فرزند آوری دارید؛ من ۴۶ سال سن دارم و هنوز ازدواج نکردم چون آینده تو این مملکت واسه خودم و فرزندم نمیبینم
  • نجفی IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    84 5
    نیازهای اولیه زندگی تبدیل شده به آرزو ؛ چطور انتظار فرزند آوری دارید؛ من ۴۶ سال سن دارم و هنوز ازدواج نکردم چون آینده تو این مملکت واسه خودم و فرزندم نمیبینم
    • IR ۲۲:۳۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
      11 77
      تو گروه سنی شما فقط سه درصد مجردند! جامعه رو تهدید نکن.
    • IR ۲۳:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
      61 2
      باسلام،یه جوان که میخواد ازدواج کنه یکی از نیاز های اولیه ، مسکن ،هست با این کرایه های سرسام آور چطور میتونه ازدواج کنه،مگر اینکه بعد از ازدواج بره تو پارکی یا بیابان یا جنگلی جایی چادر بزنهو.....
  • متین IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    67 5
    28 بار برای لاتاری خودرو ثبت نام کردیم که از این تعداد 4 مورد آخر مربوط به فرزندآوری و بچه دوم بوده اما به اسممون در نیومده. شما همین یک وعده ساده رو هم نتونستین اجرایی کنید. حالا دوباره حرف می‌زنید؟
    • بینام IR ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
      40 2
      کاملن موافق .مردم دیگه خوشون همه چی را حس میکنن فکرشون باز شده .میدونن بچه بیارن باید شرمندش بشن .واقعن کی میتونه تو این شرایط خودشو سیر کنه چه برسه بچه.تازه فکر جهیزیه یا داماد کردنشو کردید
  • IR ۱۸:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    64 2
    بچه بدون آینده برای چی؟ اگه پول داشته باشیم باید به فکر مهاجرت باشی واگر فقیر باشیم نه امتیازی نه جایی ونه منزلتی ...
  • سعید IR ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    61 3
    1402 این رکورد باز شکسته میشه با کدام درامد ازدواج کنه جوان بدبخت با چه امیدی با چه پولی بچه دار بشه پس هر سال شکسته میشه این رکورد
  • ناصر IR ۱۹:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    53 2
    واقعا با این اقتصاد و آینده تار چه انتظار کاملا بیجایی دارید .حالا بماند ....چه میفرمایید.
  • امیر IR ۲۰:۰۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    72 4
    من ۳تابچه دارم،به یکتایی خدااگرمیدونستم وضعیت کشوراین جورمیشه واحساس مسئولیت دولت دراین حده،اصلا نه اینکه فرزنددارنمیشدم،بلکه ازدواج نمیکردم.همه عمرم شده شرمندگی زن وفرزند.مجردبگرد،غصه هیچ چیزرو نداری
  • شهروند IR ۲۰:۱۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    65 1
    یعنی انتظار دیگری دارید؟زندگیش تامینه؟شغلش آماده است؟معیشتش مهیاست؟مسکن ولوازم خانگی و.......ارزان هست؟
  • IR ۲۰:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    61 2
    شماها دروغگو هستین خانم بنده 11بار سبت نام کرده ماشین گیرش نمیاد در کشوری نون و ماست نمیشه خورد بچه بیاد چه کار کنه زجر بکشه
  • IR ۲۰:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    60 2
    وقتی خودمان بابدبختی زندگی میکنیم بچه رومیخواهیم چیکار .به امید کدوم آینده ‌کدوم شغل ودرآمد .
  • Mahdi IR ۲۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    58 1
    بنظرم امید نداشتن فقط بدترین گناه که در حق مردم کردن مردم خفه کردن وقتی برا پنجاه متر خونه باید سه میلیارد پول بدی چرا فرزند آوری
  • IR ۲۰:۴۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    66 2
    نگران جمعیت نباشید افغان ها دارند جایی مارا پر می‌کنند...
  • IR ۲۱:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    71 4
    وقتی جوانان بیکارند یا هشت میلیون حقوق میگیرن و چهارمیلیونش اجاره میشه چرا باید ازدواج کنن؟؟؟؟ حالا بخاطر هوا و هوس، ازدواج هم کرد، باید کوته فکر و جاهل باشه که بچه دار بشه توی این شرایط
  • سارا IR ۲۱:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    56 4
    الان ما ک بچه دوم آوردیم چه امکاناتی برامون فراهم شده،تو قرعه کشی ماشین ک فقط ۴۴۰تا ماشین برا مادران در نظر گرفته شده بود از بین ۴۴هزار نفر،وام فرزند آوری هم ک هیچ بعد چندماه هنوز تعیین شعبه هم نشدیم،همش دروغ همش وعده وعید الکی،من اگه بخاطر گناه سقط نبود قطعا سقط میکردم کاش گناه نبود کاش...
  • IR ۲۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    51 4
    اگر میخواهید ملت بچه دار بشن به بچه هایی که داریم برسید تا دلمون خوش باشه باز بچه دار بشیم.
  • ناشناس IR ۲۲:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    52 2
    سودا در جوابت می گویم اگر مرفهین دوتا بچه بیشتر نمی اورند بهترین کار را می کنند مگر زن دستگاه جوجه کشی است یا زن و مرد فقط باید دنبال بچه درست کردن باشند ...اره خانم یا اقا هستی نمیدانم ولی اونهایی هم که از نظر اقتصادی ضعیفند که الان ۸۰ در صد جامعه هستند به همون یک دونه اش هم قانعند که فقط نگویند اجاقشون کور است
  • اسماعیل IR ۲۲:۴۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    62 3
    من یه بچه دارم دختر نمی تونم براش جهیزیه تهییه کنم توصیه به مجردها می کنم ازدواج نکنید بدبخت می شید
  • IR ۲۲:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    58 3
    مسئولین ما انگار تو یه کهکشان دیگه سیر میکنن عامو جوونا تو ازدواجش موندن تو از فرزندآوری دم میزنی خوش غیرت برو ببین اکثر اقتصاد دانها چی میگن میگن ...
  • سید یحیی لویزانی IR ۲۲:۵۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    47 1
    خیلی حرفا گفتنی نیست
  • گودرزی IR ۲۳:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    51 2
    کسی که بخاد بچه بیاره واقعن مگه دیونه باشه .من بچه سومم بدنیا اومده بزرگترین اشتباه زندگیمون را باور کردم هیچ گونه وام یا امتیازی که تعلق بمون نگرفت هیچ .شرمنده بچهام خانوادم هم هستم وخواهم بود .
  • ناشناس IR ۲۳:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۷
    52 3
    بااین گرانی‌های افسارگسیخته،فرزندآوری معنایی پیدانمیکنه
  • فرهنگی IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
    0 0
    من معلمم اگر میدانستم انقدر باید خجالت بکشم قطعا ازدواج نمیکردم و بچه دار نمیشدم بدون تعارف میگم قشنگ میدونم چه بلایی سرمان اوردن ولی زورم نمیرسد