تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۴۰۳ - ۱۷:۱۷

شهرام امیری، سخنگوی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان از اهدای نشان جهانی به «خورشت ماست» اصفهان خبر داد؛ خورشتی که منبع غنی کلسیم و ویتامین B و برای زنان باردار، کودکان و سالمندان مفید است.

به گزارش همشهری آنلاین، خورش ماست اصفهان که به‌تازگی موفق به دریافت نشان جغرافیایی بین‌المللی از آژانس جهانی مالکیت معنوی شده است، با ترکیب ماست چکیده و گوشت در طعمی کرمی و لذیذ به پخته می‌شود. خورش ماست اصفهان نه تنها به دلیل طعم منحصر به فرد خود، بلکه به‌خاطر خواص زیادش محبوب است. این خورش خوشمزه معمولاً در مهمانی‌ها و مراسم خاص سرو می‌شود و می‌تواند به راحتی در منزل نیز تهیه شود.

در گویش محلی به این خوراک «خورش ماست» می گویند که در قدیم یک غذای اصلی درباری بود ولی امروزه به عنوان دسر مصرف می شود. این خوراک به سبک هندی تهیه و در آن به جای شکر و گلاب از نمک و فلفل استفاده می شود.

مواد لازم

برای تهیه خورشت ماست به گوشت مرغ یا گوسفند، ماست چکیده، پیاز، زعفران دم‌کرده، سیر، شکر، نمک و فلفل، زردچوبه و آب‌لیمو نیاز داریم.

طرز تهیه

پیاز را خرد کنید و در قابلمه با روغن تفت دهید تا طلایی و نرم شود. گوشت را به پیاز اضافه کنید و با زرچوبه تفت دهید تا گوشت به رنگ قهوه‌ای درآید. سیر ریز شده را اضافه کنید و برای چند دقیقه دیگر تفت دهید تا عطر آن بلند شود. ماست چکیده را با شکر و زعفران دم‌کرده مخلوط و به قابلمه اضافه کنید. در صورت تمایل، کمی آبلیمو برای طعمی ترش به خورش اضافه کنید. مواد را آرام هم بزنید و اجازه دهید تا خورش به مدت ۳۰ دقیقه با حرارت ملایم بپزد و غلیظ شود. در انتها نمک و فلفل را اضافه کنید و خورش را برای ۱۰ دقیقه دیگر بپزید تا طعم‌ها با هم مخلوط شوند. خورش ماست اصفهان آماده است و معمولاً همراه با برنج سرو می‌شود.

خواص

خورش ماست اصفهان به‌خاطر داشتن ماست چکیده و گوشت، حاوی مقادیر بالایی از پروتئین، کلسیم و ویتامین‌هاست. ماست به تقویت سیستم گوارشی کمک می‌کند و خاصیت ضد التهابی دارد. علاوه بر این، زعفران که در این خورش استفاده می‌شود، یک ادویه ارزشمند است که سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هاست و به تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود روحیه کمک می‌کند. در صد بالای ماست چکیده در خورشت ماست منبع غنی از کلسیم و ویتامین B محسوب می‌شود و بنابراین مصرف آن برای زنان باردار، کودکان و سالمندان مفید است.

سلامت دستگاه گوارش، کاهش فشار خون، پیشگیری از ابتلا به آلزایمر، ضد استرس، درمان یبوست، رفع خستگی، مفید برای مجاری تنفسی، درمان سوزش ادرار، سلامتی روده‌ها، سلامت قلب، بهبود هضم غذا، بهبود متابولیسم بدن، تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود تمرکز، بهبود افسردگی و افزایش انرژی از فواید این خورشت است، ‌ اما سردمزاجان در خوردن آن باید احتیاط کنند یا آن‌هایی که به لاکتوز موجود در لبنیات واکنش نشان می‌دهد تا به شیر آلرژی دارند.