آخر پاییز هرسال که می شود فصل شاخه زنی و هرس درختان هم از راه می رسد شاخ و برگ های اضافی که باید بریده شوند تا به قول قدیمی ها هم سبک شوند برای خوابی سنگین هم جان بگیرند برای بهار و فصل رویش دوباره شان.

همشهری آنلاین _ فاطمه عسگری نیا: ساعت 6 صبح کار هرس شروع می شود ، کریم، نورخدا، اسماعیل و ایوب برای هرس درختان راهی خیابانها می شوند. یکی مسئولیت تشخیص و بریدن شاخه های خشک درختان را دارد دیگری قطعه قطعه کردن شاخه های افتاده و دسته بندی آنها. برایشان فرقی نمی کند بالا و پایین یا مرکز شهر کار می کنند آنها مامور آماده سازی درختان شهر برای یک خواب زمستانی آرام هستند.

کارگری که روی شاخه های محکم درختان مشغول تشخیص شاخه های خشک از شاخه های غیر خشک است می گوید کافیست یک جا شاخه ای به اشتباه از تنه درخت جدا شود آن وقت است که باید دیگر فاتحه درخت را خواند چرا که خشک می شود و دیگر از خواب زمستانی بیدار نمی شود. همینطور که شاخه ها را با اره دستی می برد و از فاصله زیاد به زمین پرتاب می کند رقص برگهای پاییزی در پیاده راه روزهای اخر پاییز را زیباتر می کند. برگ هایی که قرار است برای جشنواره پیاده راه پاییزی میدان مشق جمع آوری و کنارگذاشته شوند البته گوشه کوچکی از این برگها چنین سرنوشتی دارند باقی آنها راهی بازیافت می شود.

شاخه های بلند و کوتاهی که دسته بندی می شوند و خروار خروار سوار خودروهای حمل ضایعات چوب می شود قرار است دوباره بازیافت و راهی چرخه مصرف شوند این بار یا در قالب در و سازه های چوبی یا در قالب کودهای گیاهی و سازه های چوبی دیگر . خلاصه این که این هرس پایان زندگی این شاخه های خشکیده نیست . چوب و سرشاخه هرس شده درختان به منظور استفاده بهینه و مجدد از بقایای گیاهی حاصل از هرس زمستانه درختان از مناطق شهر تهران جمع آوری می‌شوند. این بقایا ابتدا به ۴ نقطه ایستگاهی و سپس به مرکز اصلی که از قبل تعیین شده، منتقل می‌شوند تا در نهایت پس از تبدیل به چیپس و گرانول، تبدیل به بیوکمپوست (کمپوست گیاهی) و استفاده در فضای سبز شهر تهران به پیمانکار مربوطه تحویل می‌شود. ضمن اینکه برگ های جمع‌آوری شده نیز برای تولید خاک برگ دپو شده و در فضای سبز تهران مورد استفاده قرار می‌گیرد.همه بقایای به جا مانده از هرس درختان به چرخه طبیعت باز می‌گردند، برخی تنه‌ها و شاخه‌ها نیز در مراکز به چوب نئوپان تبدیل می‌شوند. بیوکمپوست تهیه شده از لحاظ ارزش غذایی برای خاک و عملکرد بهتر آن در احیای بافت خاک از ارزش بسیار بالایی برخوردار است که با تدبیر شهرداری تهران استفاده مجدد از سرشاخه منجر به استفاده از این کودها در فضای سبز شهر تهران شده است.

حتما در زمستان چشمتان به قسمت های بریده و رنگی روی تنه درختان خورده است انگار که جای زخمی تازه باشد، این ها لایه های پوشیده با چسب و رنگ است که برای جلوگیری از خشک شدن درختان هرس شده به این شکل در می آیند اسماعیل جوانکی است که این ماموریت را عهده دار است چوبی بلندتر از قد و قواره خودش که روی آن بالشتکی قرمز قرار دارد را دائما آغشته به محلول رنگ و چسب می کند و به جای شاخه های بریده می زند . به گفته خودشهر روز حدود ده ساعت مشغول انجام این کار است اما معتقد است چون مرهم بر زخم درختان می گذارد آنها دعایش می کنند شاید به خاطر همین است که با عشق و علاقه کارش را دنبال می کند.