به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، پژوهشگران روسی، یک فناوری کمهزینه، ایمن و قابل اطمینان برای ضدعفونی کردن تخممرغهای بستهبندی شده ابداع کردهاند. این فناوری، به از بین بردن باکتریهایی مانند سالمونلا که روی پوسته تخممرغ وجود دارند، کمک میکند. همچنین این فناوری، امکان پرورش جوجههای گوشتی با ایمنی قوی در برابر بیماریهای ویروسی را فراهم میکند. تخممرغهای بستهبندی شده، با پرتو الکترون ۵۰ نانوثانیه ضدعفونی میشوند. ضدعفونی در ظروف پلاستیکی صورت میگیرد.
سرگئی سوکووین، استاد آکادمی علوم روسیه گفت: ضدعفونی کردن تخممرغهای بستهبندی شده، آنها را در برابر آلودگیهای بعدی محافظت میکند. ما دریافتیم که "پنج کیلوگری" (kGy۵) برای ضدعفونی کافی است و امکان ضدعفونی کردن ظرف و پوسته تخممرغ را فراهم میکند، اما ویژگیهای فیزیکی پروتئین، زرده، پوسته یا ترکیببندی تخممرغ را تحت تاثیر قرار نمیدهد. اندازه تخممرغ در این روش اهمیتی ندارد. گری یکای SI دوز جذبی در فیزیک پزشکی است.
ضدعفونی کردن، کیفیت گوشت و حجم جوجهها را تحت تاثیر قرار نمیدهد. اگر ۶۳ درصد جوجهها از تخممرغهای معمولی بیرون بیایند، تعداد جوجههای بیرون آمده از تخممرغهای فرآوری شده، ۶۴ درصد است اما تفاوت اینجاست که جوجههای سالم از تخم مرغهای ضدعفونی شده بیرون میآیند.
نظارت ناکافی علت گرانی تخم مرغ
سوکووین ادامه داد: ۸۶ درصد جوجههایی که از تخممرغهای ضدعفونی نشده بیرون میآیند، نشانههای التهاب مزمن را دارند؛ در حالی که این تعداد در تخممرغهای ضدعفونی شده فقط چهار درصد بود. جوجههای گروه دوم، ایمنی بیشتری نسبت به بیماری نیوکاسل داشتند. بدین ترتیب، جوجههایی که از تخممرغهای ضدعفونی شده بیرون میآیند، کمتر بیمار خواهند شد و کاهش قابل توجه دوز آنتی بیوتیکها در هنگام رشد جوجهها نیز امکانپذیر خواهد بود.
این فناوری به تولیدکنندگان نیز کمک میکند تا در زمان صرفهجویی کنند. بیرون آمدن جوجه از تخممرغهای ضدعفونی شده، حدود شش ساعت کمتر زمان میبرد و جوجهها به جای ۲۲ تا ۲۴ ساعت، طی ۱۶ تا ۱۸ ساعت بیرون میآیند. این موضوع به خاطر کاهش هزینه تولید، اهمیت قابل توجهی دارد.
هیچ مشکل فنی جدی در رابطه با به کارگیری این فناوری وجود ندارد. اندازه کوچک شتابدهنده، بهکارگیری آن را برای کنترل و بستهبندی تخممرغها در مرغداریها سهولت میبخشد. به گفته پژوهشگران، شاید بتوان از این فناوری برای ضدعفونی کردن سطح تخم پرندگان دیگر و محصولات دارای پوست مانند موز، پرتقال و برخی دانهها نیز استفاده کرد.
این پژوهش، در مجله Food and Bioproducts Processing به چاپ رسید.
نظر شما