رئیس قوه قضاییه، گفت: دادستان‌ها در زمان حکم به جلب، حکم به بازرسی و در زمان تحقیق و بازجویی، نسبت به زیرمجموعه و ضابطین نظارت داشته باشند تا کاری خلاف شرع و قانون رخ ندهد.

محسني ا‍‍ژه اي

به گزارش همشهری‌آنلاین، حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای امروز چهارشنبه در سخنانی در بیست و یکمین همایش سراسری دادستان‌های مراکز استان‌ها، دادستان‌ها و مسئولان دادسرا را در صف نخست مقابله با جرائم و فساد در ساحت‌های مختلف، پیشگیری از وقوع جرم و احیای حقوق عامه دانست و از دادستان کل کشور و معاونان وی که به صورت پویا و دلسوزانه بر مجموعه دادسراهای کشور نظارت دارند، تقدیر به عمل آورد.

رئیس عدلیه با برشمردن مسئولیت‌هایی نظیر «ایجاد امنیت و آرامش در جامعه»، «قطع کردن دست متجاوزان به اموال عمومی و اموال مردم»، «کوتاه کردن دست متعدیان به حقوق مادی و معنوی افراد»، «تحقق عدالت اجتماعی و کم کردن فاصله  دهک‌های مختلف»، «ایجاد رفاه برای مردم» و «فضای بهتر کسب و کار» که برعهده حکومت می‌باشد، به نقش ویژه و برجسته دستگاه قضایی و مشخصاً دادستان‌ها در تحقق و ایفای این مسئولیت‌ها اشاره کرد.

رئیس قوه قضاییه در ادامه با بیان اینکه دادستان فقط قاضی نیست بلکه هم قاضی و هم مدیر است، گفت: دادستان هم باید در مسائل و موضوعات قضایی و حقوقی تسلط و تبحر داشته باشد و هم با علم مدیریت آشنا باشد؛ ضرورت دارد که یک دادستان در جهت انجام مأموریت‌های خطیر خود علاوه بر هوش ، درایت و تدبیر؛ از شجاعت و صبر و خستگی‌ناپذیری نیز برخوردار باشد. 

رئیس دستگاه قضا همچنین لازمه پیشگیری از وقوع جرم را اتخاذ تدابیر ویژه در حوزه‌های گوناگون از سوی دادستان دانست و در تحقق این امر شناخت همه‌جانبه دادستان را امری ضروری معرفی کرد.

قاضی‌القضات ضمن تصریح بر اینکه برای کشف جرم و تعقیب مجرم، شناخت میدان و شناخت شرایط زمانی و زمان‌شناسی از موضوعات حائز اهمیت است، خاطرنشان کرد: دادستان برای تاثیرگذاری اقداماتش باید امور را از جهات پسینی و پیشینی، سنجش کند.

وی این نکته مهم را نیز یادآور شد که چنانچه دادستان‌ها و مسئولان بخش‌های مختلف دادسرا، مسئولیت‌های خود را به نحو احسن انجام دهند، تاثیر این امر در اتقان آرای صادره از ناحیه دادگاه و به موقع بودن، اثرگذاری و بازدارندگی آن احکام و نتیجتاً رضایت مردم و استیفای حق آنها، بسیار مشهود و ملموس خواهد بود.

«قدرت تجزیه و تحلیل و آشنایی با شگردهای دشمن»، یکی دیگر از شاخصه‌هایی است که رئیس دستگاه قضا بر ضرورت بهره‌مندی دادستان‌ها از آن تاکید کرد و مشخصاً در این زمینه به تلاش‌های سرویس‌های خبیث دشمن برای پیشبرد مطامع‌شان با بکارگیری و ساماندهی اشرار و اراذل و اوباش اشاره کرد.

رئیس قوه قضاییه در ادامه سخنانش، به موضوع اهمیت «علم و قدرت تشخیص دادستان» اشاره کرد و در این زمینه با تشریح مفاد قانون «مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور» اظهار کرد: امروز در جنگ اقتصادی به سر می‌بریم و دشمن درصدد است با انواع شرارت‌ها و تحریم، عرصه را بر مردم ما تنگ کند و از مجرای اقتصاد ضربه وارد کند، در چنین شرایطی تدبیر و علم و قدرت تشخیص مقام قضایی و دادستان در کشف و شناسایی جرائمی که در حوزه اقتصادی به وقوع می‌پیوندند و اینکه آیا قصد مرتکبان این جرائم ضربه زدن و مقابله با نظام است یا خیر، موضوع بسیار حائز اهمیتی است.

قاضی‌القضات در ادامه به مجموعه مسئولان دادسرا اعم از دادستان‌ها، بازپرس‌ها، دادیاران و مسئولان اجرای احکام توصیه کرد که پیوسته علم و دانش خود را به روز کنند و به اندوخته‌های دوران تحصیل خود اکتفا نکنند و برای پیشبرد امور و رسیدگی به پرونده‌ها منطبق با موازین قانونی از نظرات متخصصین بهره بگیرند. 

وی در ادمه سخنانش در بیست و یکمین همایش سراسری دادستان‌های مراکز استان‌ها به بیان توصیه‌هایی خطاب به دادستان‌ها پرداخت و این توصیه‌ها را به منزله بخشنامه لازم‌الاجرا معرفی کرد.

«رسیدگی سریع و دقیق به پرونده‌های ضدامنیتی که در مقاطع خاص تشکیل می‌شوند»؛ «اعمال حداکثری اعطای ارفاقات قانونی برای محکومین واجد شرایط در عین توجه به این مهم که ترحم و ارفاق قانونی به افراد شرور و سارق که امنیت و آرامش مردم را برهم می‌زنند ظلم به دیگران است»؛ «توجه تمام و کمال به موازین شرعی و قانونی در انجام تحقیقات ، بازرسی‌ها، جلب‌ها و بازجویی‌ها و نظارت ویژه بر کار ضابطین در این حوزه‌ها»؛ «تحصیل و جمع‌آوری ادله قبل از احضار افراد مگر در موارد ضروری و مسائل امنیتی که امکان صَرف زمان برای جمع‌آوری تحقیقات وجود ندارد»؛ «صدور دستورات صریح و شفاف به ضابط و کارشناس و پیگیری انجام این دستورات در زمان مشخص و همچنین مالایُطاق نبودن دستورات صادره به کارشناس و ضابط» ؛ «پیگیری اجرای احکام قطعی صادره و انعکاس دلایل عدم اجرای حکم قطعی» ؛ «اتخاذ تدابیر ویژه و پیشگیرانه در موضوعات و پرونده‌هایی که ممکن است شکات زیادی پیدا کنند» ؛ «مشورت و همکاری با مسئولان استانی در عین داشتن استقلال قضات» ؛ «نظارت و دقت بر احکامی که محدودیت ایجاد میکند ، نحوه و مدت نگهداری اموال توقیف و پلمپ شده» ؛ «توجه قاضی اجرای احکام یا دادستان به انجام اعتراض به‌موقع و منطبق با ضوابط نسبت به احکامی که خلاف شرع و قانون تشخیص می‌دهند» و «اهتمام دادستان‌ها به اعمال نظارت مستمر فیزیکی و سیستمی به زیرمجموعه‌های خود و شعب دادیاری، بازپرسی و اجرای احکام» و «مساعدت به همکاران قضایی و صیانت از آنها در جهت پیشگیری از لغزش» دوازده دستوری بود که رئیس قوه قضاییه در این نشست خطاب به دادستان‌های مراکز استان‌ها صادر کرد.

رئیس عدلیه در تشریح دستورات صادره از ناحیه خود به دادستان‌های مراکز استان‌ها، مشخصاً به پرونده افراد شرور اشاره کرد گفت: باید به پرونده افراد شرور که امنیت مردم را بر هم می‌زنند، به سرعت رسیدگی شود و نباید اجازه داد که رسیدگی به این قبیل پرونده‌ها با تاخیر مواجه شود چرا که رسیدگی به موقع به آنها، اثر بازدارنده بیشتری دارد.

رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: امنیت و آرامش مردم مقوله بسیار مهم و پراهمیتی است لذا دادستان‌های سراسر کشور در صدور قرارها در قبال افرادی که سابقه جرائم شرارت و سرقت دارند نهایت توجه و نظارت را اعمال کنند.

قاضی‌القضات با تاکید بر اینکه باید از موضوع ارفاقات قانونی در قبال محکومان واجدشرایط حداکثر استفاده را کرد، مشخصاً بر این نکته نیز تاکید کرد که ترحم و ارفاق قانونی به افراد شرور و سارق که امنیت و آرامش مردم را برهم می‌زنند ظلم به دیگران است.

رئیس قوه قضاییه با اشاره به موضوع نظارت دادستان‌ها بر کار ضابطین گفت: باید توجه داشت که وقتی متهمی را چه در مسائل امنیتی و چه غیرامنیتی در اختیار ضابط قرار می‌دهیم، مسئولیت این امر با قاضی پرونده است لذا نظارت مستمر بر کار ضابط از ناحیه مسئولین ذیربط قضایی در دادسرا ضرورت دارد. 

رئیس دستگاه قضا در بخش دیگری از سخنان خود، بر ضرورت جمع‌آوری ادلّه و مستندات لازم قبل از احضار و جلب فرد مورد نظر در پرونده تاکید کرد و گفت: نباید شرایط به گونه‌ای باشد که ابتدائا جلب، احضار یا قرار منجر به بازداشت صادر شود و تازه بعد از آن به دنبال تحصیل دلیل و انجام استعلامات و تحقیقات و بررسی حساب‌ها و ردیابی پول‌ها رفت؛ البته گاهی اوقات در موارد ضروری و مسائل امنیتی، امکان صرف زمان برای جمع‌آوری تحقیقات وجود ندارد و لازم است که اقدامات مربوط به احضار، جلب و قرار بازداشت فرد مورد نظر قبل از انجام تحقیقات انجام شود.

رئیس دستگاه قضا با تاکید بر توجه تمام و کمال به موازین شرعی و قانونی در انجام تحقیقات ، بازرسی‌ها، جلب‌ها و بازجویی‌ها تاکید کرد:  در بازرسی و دیگر موارد گفته نشود یک شرایط خاصی رخ داده و… اینگونه نشود که خدای ناکرده همه زحمات ما به‌خاطر یک کار از بین برود دادستان‌ها در زمان حکم به جلب، حکم به بازرسی و در زمان تحقیق و بازجویی، نسبت به زیرمجموعه و ضابطین نظارت داشته باشند تا کاری خلاف شرع و قانون رخ ندهد.

قاضی‌القضات در همین رابطه تصریح کرد: حتی در مواقعی که شاکی خصوصی بر احضار فردی تاکید دارد، باید با دقت دلایل و مستندات او برای انجام این احضار را بررسی و چنانچه شکایت شاکی خصوصی همراه با مستندات کاملی بود، نسبت به احضار فرد اقدام کرد.

رئیس قوه قضاییه با اشاره به اهمیت مقوله استقلال قضات و دادستان‌ها، مشورت با مسئولین استانی را نافی اصل استقلال مقام قضایی ندانست و گفت: در برخی از پرونده‌ها از جمله پرونده‌های کثیرالشاکی چه بسا کمک و مشورت مسئولان استانی به دادستان و مقام قضایی، راهگشا و اثرگذار باشد.

کد خبر 677374
منبع: ایسنا

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار حقوقی و قضایی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 4
  • نظرات غیرقابل انتشار: 7
  • IR ۱۶:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    4 14
    هر کس با زور و سلاح سرد گرم باعث ازار دیگران میشود اعدام‌اعدام یکی دیگری ندارد
  • IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    15 1
    بابک زنجانی کجاست
  • کو عدالت IR ۱۸:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    23 2
    بیایید اهواز ببینید دریک زیر مجموعه شهرداری کشتارگاه دام که مسئولش ۶ سال هست که با باند بازی و حق خوری چندین کارگر قصاب با ۴۰ سال به بالا سابقه اخراج کرده وچندین کارگر که معیشت خانوادهاشون از اینجا در می آوردن اخراج کرده
    • ناشناس IR ۲۱:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
      2 7
      بابک زنجانی بایداعدام شود مالک تک ماکارون که کلی ماکارونی احتکارکرده بود باید اعدام بشه مدیرعامل شرکت خودروسازی بخاطرپرایدبی کیفیت که باعث کشته شدن هزاران جوان ایرانی شده‌اند باید اعدامش کنید
  • امین رضاییان زاده IR ۱۸:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    8 1
    با سلام میگید حق الناس فقط نظارت نیست قاضی که نمی تونن راست از دروغ تشخیص بده و حق راه بگه میگه قانونه چکار کنیم شاکی من راحت دروغ میگه رای هم میگیره... قاضی فقط خدا
    • IR ۰۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۹
      0 1
      با سلام، جناب آقای اژه‌ای، حدود دو ساله که دادگاه دیلم بدون اینکه حتی برادرم من که یک جوان 18 ساله است بازجوی بکنه به زندان فرستاده وماشین اتوبوسی که زندگی 3خوانواده بهش وصل بوده در پارکینگ نگه داشته، به خاطر 3 تا کالای که طبق نامه گمرک هیچ مشخصات خارجی ندارن وفاقد مارک وکشور سازنده می‌باشند، قاضی دادگاه مبلغ ده میلیارد تومان، جریمه نوشته وظبط اتوبوسی که مالک آن نه راننده بوده نه همراه ماشین، آیا با 4تا فرزند دانش آموز، باید به چه کسی پناه ببرم، این است عدل علی.. ع..
  • IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    8 1
    وضعیت جامعه که چیز دیگری نشون میده
  • IR ۱۹:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    3 7
    افرین مثلا با چای پذیرای نکنید توی زندان هم اتاق وی ای پی بهشون ندید اینطوری همه دوست دارند برن زندان توی اون اتاق های شیک
  • IR ۲۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    16 1
    آقای اژه‌ای باید به قاضی ها بگویید با کسی که سروکارش به دادگاه میفته درست بر خورد کنند واقعا بعضی از قاضی ها برخورد خوبی با کسانی که به دادگاه میان ندارند بعضی از آدمها متشخص هستند ولی شر گردنشان را میگیرد مجبور می‌شوند به دادگاه بیایند وقتی حرف حق می‌زنند می‌گوید حرف نزن... هرکسی که سر وکارش به دادگاه افتاد که آدم بدی نیست که بعضی قاضی ها با لحن بد حرف می‌زنند اینها کارشون قضاوت دیگر اجازه توهین ندارند
  • IR ۲۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    11 0
    برادر من یه پروند داخل دادگاه مرودشت داره حالا 5 ساله طول کشیده
    • رجبلی IR ۲۱:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
      0 0
      سلام واقعا رفتار برخی کارکنان دادگستریها و برخی قضات با مردم که جهت کاری مراجعه کردند زننده هست"بنده خود شاهد برخورد بسیار بد و الفاظ ناجور از طرف یک دادیار با خانمی محجبه که تنها سوالی پرسید بودم که به حفاظت هم اطلاع دادم اما متاسفانه..... این رفتار واقعا زحمات برخی پرسنل و قضات خدوم و زحمتکش دستگاه قضا را نیز در نظر مردم کم ارزش میکند و این واقعا ظلم به افراد زحمتکش و قضات خداشناس هست....
  • سپهری IR ۲۰:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    8 1
    آه ؛ آقای اژه ای کاش میشد فقط به درد و رنج مردم گوش میدادید. گاهی دیده شده در سیستم قضا برای کلاهبرداران حریم امن ایجاد شده و مظلومان از رسیدن به حقشان ناامید شدند . مگر میشود یک پرونده کلاهبرداری ۱۵ سال بدون نتیجه بماند و فرد کلاهبردار همچنان به فعالیت و فساد خود ادامه دهد؟ برای ما که شد... مغازه را به نازلترین قیمت از دست دادیم . مگر میشود مغازه ای را بخرید و مالک ششدانگ آن باشید و متصرف مانع ورود مالک شود و اقدام به تخریب مغازه نماید و یک سال و نیم دوندگی و شکایت کیفری هم نتیجه ندهد ؟ برای ما شد و در آخرین نقطه پرونده که متصرف به زندان و جزا محکوم شد ؛ تجدید نظر آب پاکی را روی پرونده بریزد و حکم را باطل و متصرف راگستاخ تر نماید . لطف کنید سیستم را اصلاح کنید تا ایمن شویم .
  • IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    6 0
    دستگاه قضا چرا برای ابر بدهکاران بانکی اقدام نمی کند ودستشون را قطع نمیکند؟
  • IR ۲۰:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    0 0
    الان دو سال است که دستور اکید دادید تا پرونده کلاهبرداری خودرو در هشتگرد رسیدگی وپول مردم برگردانده شود کو گوش شنوا؟!
  • احمد IR ۲۰:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    1 0
    به پرونده های اختلاس هم توجه بشه لطفا
  • IR ۲۱:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    8 0
    اخ سندی که چند سال پیش کارشناسی شده یک میلیارد معلوم که الان قاضي دوباره میگه سند دیگه بیار ناچارم ان را ازاد کنم دوباره کارشناسی بشه و با این گرانی سند زیاد کردن چقدر هزینه کارشناس میشه...راست میگن بی هزینه کارشناسی کنن... خواهش میکنم به داد مردم برسید
  • IR ۲۱:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    7 0
    سلام آقای رییس عدلیه قاضی شما اشتباه رای میدهد هر اعتراض مکنی می‌گویند درست رای داده است ما به کی بگویم فقط جوابش با خدا اگر کسی روی مجتمع مسکونی احداث به انباری نمودم بقیه همسایگان حق اعتراض ندارند
  • زهرا IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    1 0
    شما ها اگه میخواهید عدالت اجرا بشه چرا از بانک‌ها شروع نکنید والا دستشون کردن توی جیب وام گیرنده و جیبش را غارت می‌کنند کسی هم جلو دارشون نیست جیب ما را که زدن کاری هم از دست هیچ کس بر نمیاد چون همه جا حامی دارن
  • مسعود IR ۲۱:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    0 0
    جناب آقای محسنی اژه‌ای رییس محترم قوه قضاییه با اهداء سلام ضمن تشکر از پیگیریهای مستمر جنابعالی درخصوص بهبود وضعیت قوه قضاییه. استدعا دارم ترتیبی اتخاذ فرمایید که زمان رسیدگی به پرونده ها کاهش یابدبطوریکه مردم این قوه را حامی و پشتیبان خود بدانند واز پیگیری نا امید نشوند.واحساس کنند که می توانند حقی که از آنها ضایع شده احیاء نمایند. با احترام مجدد
  • مسعود IR ۲۱:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    0 0
    با سلام واحترام چنانچه با تخلفات مجرمان بدون ملاحظه برخورد شود دیگران در انجام جرم جسور نمی شوندوامنیت جامعه تامین می شود.
  • مسعود IR ۲۱:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    1 1
    تخلف تخلف است از طرف هرکسی باشدمذموم است و بایستی برخورد شود ملاحظه کاری باعث ناامیدی و دلسردی مردم می شود.
  • IR ۲۱:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    0 1
    اقای اژه ای بزرگوار حجم انباشته شدن پرونده ها روی میز قاضی را شخصا بررسی بفرمایید کیفری ۲ شعبه ... بسیار کند پیش میروند ادعا میکنند پرونده زیاد است از ۹۹ پرونده ماروی میز قاضی است ومتهم در حال ادامه شرارت است وباپوز خند به ماپیام نا امیدی میدهد
  • IR ۲۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    0 0
    اقای اژه ای سلامت باشید شعبه ... منطقه ... راهم سر بزنید این دادسرای کیفری ۲ فرصت به کلاه بردارزیاد میده ادعامیشود پرونده زیاده عدم رسیدگی به پرونده خاطی باعث میشود که خطا کار به خطا کاری ادامه دهند
  • مسعود IR ۲۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۸
    0 0
    جناب اژه ای سلام شهرداری ... زمین کشاورزی پدره بنده رو درحالی که محصول داخل زمین بوده تجاوز کرده دیواره زمین رو خراب کردن ومحصولات رو با گریدر صاف کردن یه نیمه روز از زمین به عنوان پارکینگ استفاده کردن ورفتن اسفند ساله پیش ما شکایت تخریب انجام دادیم دادیار شاهد خواست چندتا بردم کلانتری فیلم از لحظه انجام کار موجود دارم تا الان دادگاه رای صادر نکرده تمنا دارم دستور بفرمایید روند رسیدگی کلا سریع تر باشه میدونم پرونده زیاده ولی الان ۴ماه میگذره و یه ابلاغ برايه شهرداری رفته تا الان ممنون
  • US ۰۲:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۹
    1 0
    شماوقعا دارید ازعدالت صحبت میکنید ؟خواهش میکنم حرف تان راپس بگیرد کسی که یک عمر بامهوم عدالت بیگانه بود وعدالت را فقط درپاتوم وچماق برسرمردم بی دفاع میدید ایا چنین شخصی میتواند دم ازعدالت بزند