به گزارش همشهری آنلاین، کاهش ماهانه نرخ تورم، پلهای و مستمر خواهد شد. این تازهترین وعده احسان خاندوزی، وزیر و سخنگوی اقتصادی دولت سیزدهم است. خاندوزی میگوید: بر اثر روند کاهنده تورم در ماههای آینده جامعه به لحاظ بیثباتی و افزایش قیمتها و گرانیها قطعا با شرایط بهتری نسبت به ماههای گذشته مواجه خواهد شد. رئیسکل بانک مرکزی هم از توقف استقراض دولت از بانک مرکزی و کنترل بدهی بانکها به بانک مرکزی خبر داده که میتواند نویدبخش پایین آمدن پله به پله نرخ تورم در ماههای آینده باشد.
ایران همچنان یکی از کشورهای دارای تورم بالا در جهان به شمار میرود و روند کاهشی نرخ تورم که از ماههای نخست دولت سیزدهم شروع شده بود پس از حذف ارز ۴۲۰۰تومانی کالاهای اساسی دوباره روندی صعودی پیدا کرد تا جایی که نرخ تورم نقطه به نقطه ایران به بالای ۵۰درصد رسیده است. دولت و بانک مرکزی امیدوارند با انضباط دادن به دخل و خرج سالانه کشور و جلوگیری از افزایش کسری بودجه و همچنین نظم دادن به وضعیت بانکها و کنترل ترازنامه آنها جلوی پیشروی نرخ تورم را بگیرند.
وعده جدید خاندوزی
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به آخرین تحولات نرخ تورم و ثبات قیمتها اعلام کرد: شرایط جامعه به لحاظ بیثباتی قیمتها و گرانیها در ماههای آینده قطعا بهتر میشود. سخنگوی اقتصادی دولت افزود: تورم ماهانه تیر ۴.۶ درصد بود درحالیکه در خردادماه ۱۲.۲ درصد بود و انتظار ما در ستاد اقتصادی دولت این است که این روند در مرداد پایینتر از تیرماه محقق شود تا بتوانیم به شکل پلهای و مستمر، نزول ماهانه نرخ تورم را در کشور داشته باشیم.
دولت هماهنگ در برابر تورم
در تکمیل این سخنان، رئیسکل بانک مرکزی هم میگوید: هماکنون یک هماهنگی بسیار خوب بین بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و خزانه داری و وزارت اقتصاد وجود دارد. ما یک شورا شامل این ۳ دستگاه جهت هماهنگی برای دخل و خرج دولت و اینکه استقراض از بانک مرکزی صورت نگیرد تشکیل دادهایم. این موضوع جزو خطوط قرمزی بوده که آقای رئیسجمهور برای ما تعریف کردهاند که سیاست بسیار درستی هم است.
علی صالحآبادی میافزاید: از ابتدای سالجاری درآمدهای دولت اعم از نفت، مالیات، عوارض و غیره و همچنین فروش اموال مازاد دولت ماه به ماه پایش میشود و به این ترتیب خود دولت هم مراقب است تا به منابع بانک مرکزی دست اندازی نشود.، خوشبختانه دولت هم در زمینه مدیریت درآمدها و هم هزینهها دقت دارد؛ بنابراین یکی از محورهای اصلاحی که آغاز شده و تا اینجا خوب هم پیش رفته، اصلاح رابطه دولت با نظام بانکی و بانک مرکزی بوده است. وی تأکید کرد: محور بعدی مربوط به اصلاح رابطه بانک مرکزی و بانکها است که در این زمینه شاخصهای سلامت بانکی مورد توجه است. بهعنوان مثال بانک نباید اضافه برداشت داشته باشد و از خطوط اعتباری بانک مرکزی استفاده کند. رابطه بانک مرکزی بهعنوان ناظر و سیاستگذار حوزه بازار پول و نظام بانکی باید یک رابطه تعریف شده و سالم باشد که در این مسیر در حال حرکت هستیم.
جلوگیری از پول تورمساز
رئیس شورای پول و اعتبار درباره وضع نقدینگی و برنامه بانک مرکزی برای کنترل آن به نفع سیاست کاهش تورم اعلام کرد: یکی از دلایل اصلی افزایش نقدینگی، پایه پولی است. پایه پولی از عناصری تشکیل میشود و یکی از آنها خالص دارایی خارجی بانک مرکزی است که در واقع ارزهای حاصل از نفت و فرآورده گاز، میعانات و... است که درآمد دولت بهحساب میآید. بانک مرکزی آنها را خریداری میکند و ریال در اختیار دولت میگذارد، این کار باعث افزایش خالص دارایی خارجی و پایه پولی میشود. او میگوید: تا پایان تیرماه امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته رشد خالص داراییهای خارجی منفی بود، به این معنا که موفق شدیم هر ارزی که از دولت دریافت شد و حتی ارزهای قبلی هم که در اختیار داشتیم را به فروش برسانیم و ریال را از بازار جمع کنیم واز این محل افزایش پایه پولی بهوجود نیامد.
دولت قرض نمیگیرد
این مقام ارشد بانک مرکزی تأکید کرد: خوشبختانه دولت سیزدهم از این تنخواه حداقل استفاده را داشته یا نزدیک به صفر بوده است و دولت در حال استفاده از موجودی حسابهای خود نزد بانک مرکزی است. او افزود: موضوع دیگر اوراقی است که دولت منتشر میکند و بخشی از آن در بازار توسط بانکها خریداری میشود و در مواقعی آن را به بانک مرکزی میفروشند و بانک مرکزی هم با خرید آن تزریق ریال انجام میدهد که این مورد هم به خوبی تحت کنترل قرار گرفته است. اوراقی را که امسال دولت میفروشد بخشی از آن را بانکها، بخشی را صندوق سرمایهگذاری و بخش عمده آن را هم اشخاص حقیقی و حقوقی غیربانکی میخرند.
کنترل بانکهای تورمساز
رئیسکل بانک مرکزی با اشاره به اینکه بدهی بانکها به بانک مرکزی بهعنوان عامل مؤثر دیگر در پایه پولی تحت کنترل است، تأکید کرد: البته موضوع اصلاح نظام بانکی در کنترل نقدینگی و پایه پولی بسیار مهم است که برای آن برنامههای متنوعی وجود دارد. لذا انضباط در بانکها جزو موضوعات بسیار مهم مدنظر بانک مرکزی است. او توضیح میدهد: اینکه بانکها اضافه برداشت از بانک مرکزی نداشته باشند و بتوانند با تکیه بر منابعی که در اختیار دارند خود را اداره کنند و متکی به منابع پرقدرت بانک مرکزی نباشند یکی از عوامل مؤثر بر نقدینگی و پایه پولی است که برای آن برنامهریزی لازم صورت گرفته است.
نظر شما