همشهری آنلاین - سید مرتضی محمودی؛ نماینده مردم تهران در مجلس: تحولات اخیر در سوریه و تغییرات سیاسی در این کشور، موضوعی چندوجهی است که نیاز به بررسی دقیق و عمیق دارد. در این راستا، میتوان به برخی علل که منجر به این تحولات شدهاند، اشاره کرد.
از یک سو مداخله خارجی با محوریت ترکیه و درقالب نقشه اسراییلی -امریکایی، تاثیر مهمی در شکلگیری وضعیت کنونی سوریه داشته و از طرفی دیگر تغییر روش گروههای تروریستی در تعرض به آن کشور نیز بهطور قابل توجهی در سرعت بخشی به سقوط حکومت بشار تأثیر گذار بوده است.
این گروهها با تغییرات عمده در رفتار ، ظاهر و سبک جنگیدن و استفاده هوشمندانه از ابزار رسانه بویژه برای پیروزی در جنگ روایت ها ، موفق به تغییر ادراک مردم و تضعیف ارتش سوریه شدند.
همچنین، تجربه جنگ گذشته که با شکست داعش همراه بود ، موجب شد تا تروریست ها به سبک جدیدی از اقدامات میدانی روی بیاورند و در کنار این تغییرات شکلی و رفتاری از شیوه جنگ شناختی برای غلبه بر افکار عمومی سوری ها و تسخیر ذهن آنها استفاده کنند. به طوری که عده زیادی از مردم بعد از سالها ایستادگی در برابر تکفیری ها و مشاهده حمایتهای میدانی و سیاسی تمام عیار ایران از سوریه، مخالفین و تروریستها را بر ایران و روسیه ترجیح دادند و حتی در پیش پای تروریست های وحشی دیروز و معارضین امروز هلهله کردند.
نمونه ای از اتخاذ شیوه های فریبنده توسط تروریست های مورد هدایت ترکیه و اسراییل پرهیز از کشتارهای وحشیانه و دسته جمعی، پرهیز از آسیب رسانی به اموال مردم در شهرها ، رعایت حال اقوام و طوایف در مسیر تصرفات و در نهایت ارائه یک تصویر ساختگی و دروغین از خود بعنوان دلسوز سوریه و شهروندانش درحالی که آنها همان تروریست های وحشی سالهای قبل بودند، نشان از یک برنامه ریزی دقیق توسط بدخواهان سوریه داشت.
در این توطئه گسترده ، ارائه روایات جعلی به مردم از طریق ابزارهای رسانه ای و تخریب ذهنی فرماندهان وسربازان ارتش، با استفاده از نارضایتی ناشی از عملکرد ضعیف اقتصادی و سیاسی بشار اسد و تصویر سازی کاذب از آینده خوب بدون بشار اسد ، زمینه ساز پیشروی بی دردسر تروریستها و تقدیم حکومت سوریه توسط ارتش و مردم به تروریستها شد که اینها همه در سایه جنگ شناختی دشمن شکل گرفت.
البته دولت سوریه نیز بهجای تمرکز بر رفع نیازهای اساسی مردم چه در ساحت اقتصادی و چه در ساحت سیاسی و دخالت دادن برخی جریانهای منتقد در آینده سیاسی سوریه ، همچنان به سیاست بسته خود ادامه داد. درواقع این بیتوجهی ها در کنار بحران های عمیق اجتماعی و معیشتی سبب افزایش نارضایتیها شد. علیرغم آنکه در سالهای اخیر بارها پیشنهادهای سازنده ای برای حل مشکل دولت سوریه با مخالفین و کشورهای همسایه توسط ایران و روسیه به بشار اسد ارائه شده بود لکن بشار نتوانست بر تصمیم اشتباه خود مبنی بر ادامه روند بسته سیاسی در حکومتش غلبه کند و در مواقعی هرچند کوتاه خود را به کمکهای سایر بازیگران منطقه دلخوش کرد و نهایتا در هفته های اخیر در یک هجوم غیر منتظره غافلگیر و دولتش ساقط شد.
ضعفهای معیشتی و حقوق ناچیز در ارتش سوریه باعث کاهش انگیزه و کارایی ارتش نیز شد. این شرایط، زمینه فساد در بین فرماندهان و افسران را فراهم و دست آخر آنها را تسلیم اراده تروریستها نمود.
در این مجال فرصت پرداختن به تحلیل وضعیت امروز و آینده سوریه نیست اگرچه نکات زیاد دیگری در بررسی علل تحولات و آینده سوریه و تاثیر آن بر تحولات منطقه وجود دارد لکن توجه جدی ما در میان آنچه اتفاق افتاده باید بر حفظ هوشیاری و آمادگی کامل در مقابله با جنگ شناختی دشمن و ادراک سازی او در بین ملتهای اسلامی بویژه مقاومت باشد.
نظر شما