به گزارش همشهری آنلاین این بررسی کوچک که در ژورنال بینالمللی تغذیه رفتاری و فعالیت بدنی منتشر شده است، دادههای ۷۶ فرد ۵۰ تا ۸۳ ساله را که به مدت هشت روز از ردیابهای فعالیت استفاده میکردند و روزانه آزمونهای شناختی انجام میدادند، تجزیهوتحلیل کرد.
پژوهشگران دریافتند افرادی که فعالیت بدنی متوسط تا شدیدتر از حد معمول را در هرروز معین انجام میدهند، روز بعد در آزمونهای حافظه بهتر عمل میکنند.
به نظر میرسید که فعال بودن بهطورکلی نیز به حافظه کمک کند. افرادی که زمان کمتری از حد معمول را در حالت نشسته سپری کرده بودند و ۶ ساعت بیشتر خوابیده بودند، نیز در آزمونهای حافظه نمرههای بهتری داشتند.
میکائلا بلومبرگ سرپرست این بررسی و پژوهشگر ارشد در کالج دانشگاهی لندن گفت: «این یافتهها میتواند پیامدهای بزرگی برای همه، از جمله افراد سالمندتر داشته باشد.»
چرا ورزش ممکن است مغز شما را تقویت کند؟
پژوهشهای پیشین نشان دادهاند که افراد در چند ساعت پس از ورزش در آزمونهای حافظه بهتر عمل میکنند، اما بسیاری از بررسیها مدت زمان ماندگاری این سودمندیها را مشخص نکردهاند.
دانشمندان میگویند چند عامل گوناگون میتوانند دلیل تقویت حافظه ناشی از ورزش باشند.
بلومبرگ میگوید: «ورزش منجر به افزایش جریان خون و تحریک ترشح ناقلهای عصبی میشود که به بهبود عملکرد شناختی کمک میکند.» (ناقلهای عصبی در انتقال پیامها از یک سلول عصبی به سلول دیگر و حافظه و تفکر نقش دارند).
به گفته کارشناسان ورزش همچنین میتواند باعث تولد نورونها یا سلولهای عصبی جدید در هیپوکامپ، ناحیهای از مغز که برای حافظه و یادگیری ضروری است، شود. ورزش همچنین باعث افزایش انعطافپذیری عصبی، توانایی مغز برای ایجاد ارتباطات جدید و سازماندهی دوباره میشود. ورزش حتی میتواند به کاهش التهاب در مغز کمک کند که با زوال شناختی مرتبط است.
چقدر باید ورزش کنید تا حافظهتان را تقویت کنید؟
پژوهشگران عدد دقیقی برای میزان ورزش مورد نیاز برای به دست آوردن مزایای شناختی و تقویت حافظه پیدا نکردند. بلومبرگ میگوید: «ما این موضوع را بررسی نکردیم چه زمانی افراد بیشتر از حد معمول فعالیت بدنی انجام میدهند. صرفنظر از میزان فعلی فعالیت بدنی آنها، انجام بیشتر ورزش بهتر بود.» بنابراین اگر به طور منظم به مدت ۳۰ دقیقه ورزش میکنید، انجام پنج دقیقه ورزش اضافی ممکن است به شما کمک کند تا در ۲۴ ساعت آینده از نظر ذهنی هوشیار باشید.
در این بررسی، انجام فعالیت بدنی متوسط یا شدیدتر از حد معمول با حافظه بهتر کاری و حافظه بهتر رویدادهای روز بعد مرتبط بود. همچنین در این بررسی گذراندن زمان بیتحرکی بیشتر از حد معمول با بدتر شدن حافظه کاری روز بعد مرتبط بود.
چرا این بررسی اهمیت دارد؟
بلومبرگ تأکید میکند که بررسی او کوچک بوده است و در نتیجه نمیتوان این یافتهها را بدون پژوهشهای بیشتر چندان تعمیم داد. اما او همچنین میگوید که در دنیای واقعی میتوان راههایی را برای استفاده از این نتایج به نفع خود یافت.
بزرگسالان سالمندتر با داشتن یک برنامه تمرینی میتوانند به تقویت حافظه خود و نیز تیز نگهداشتن ذهنشان با افزایش سن کمک کنند. بلومبرگ میگوید که اگر یک آزمون یا سخنرانی بزرگ در آینده دارید، مطمئن شوید که روز قبل ورزش میکنید.
در حالیکه این بررسی درباره افزایش فعالیت بدنی بود ، کارشناسان میگویند داشتن یک برنامه ورزشی ثابت نیز برای سلامت مغز و حافظه مهم است. همچنین احتمالاً برخی از تحریکهای شناختی مرتبط با فعالیت بدنی منظم وجود دارد که ممکن است نقش مفیدی در تقویت حافظه داشته باشند.
بهترین شکل ورزش برای حافظه چیست؟
این بررسی نشان داد که برای تقویت حافظه ناشی از ورزش نیازی به انجام فعالیت خیلی شدید ندارید. بلومبرگ میگوید ورزشهایی که در گروه «شدت متوسط» یا بالاتر قرار میگیرند، مانند پیادهروی سریع، دوچرخهسواری یا دویدن، به تقویت حافظه کمک میکنند.
با این حال، پژوهشهای دیگر نشان دادهاند که تمرینهای شدیدتر نیز سودمند هستند. برای مثال، بررسی که اخیراً در ژورنال روانشناسی ارتباطات منتشر شده است، نشان میدهد که دوچرخهسواری و «تمرینهای تناوبی با شدت بالا» (HIIT) به احتمال زیاد به تقویت حافظه، توجه، عملکرد اجرایی، پردازش اطلاعات و سایر عملکردهای شناختی کمک میکنند.
بهطورکلی، بلومبرگ میگوید که پژوهشها به این نتیجه رسیدهاند که با افزایش سن، باید فعال بمانید. او میگوید: «دلایل بهداشتی زیادی وجود دارد که چرا افراد سالمند باید فعالیت بدنی را در زندگی روزمره خود وارد کنند، و مطمئناً شواهدی وجود دارد که نشان میدهد انجام این کار ممکن است به حفظ عملکرد شناختی با افزایش سن کمک کند.»
منبع: یاهو لایف
نظر شما