چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۲:۲۶
۰ نفر

دولت سوریه در جریان وقایع اخیر اما هیچ درخواست کمکی از ایران نکرد و تحت تاثیر وعده‌های کشورهای غربی در استفاده از کمک ایران تامل کرد و به‌همین‌علت هم هیچ‌وظیفه‌ای بر دوش جمهوری اسلامی نبود.

حمیدرضا ترقی

همشهری آنلاین - گروه سیاسی: حمیدرضا ترقی کارشناس مسائل بین‌الملل درباره تحولات سوریه و سخنان اخیر رهبر معظم انقلاب درباره تحولات حاکمیتی در این کشور گفت:

مقام معظم رهبری در سخنان خودشان در جمع اقشار مختلف مردم، این هدف را دنبال کردند تا شرایط سوریه را برای اهل تحلیل، تبیین کنند و واقعیت‌ها را مورد تاکید قرار دهند. ایشان در درجه اول حادثه سقوط بشار اسد را یک حادثه برنامه‌ریزی‌شده از سوی آمریکا و اسرائیل و عملیات ترکیه دانستند؛ قرائن متعددی هم برای آن مطرح کردند که اثبات می‌کند نقشه از قبل طراحی شده بوده و جمهوری اسلامی ایران هم برخلاف ادعای برخی که می‌گویند ایران غافلگیر شده، از شهریورماه شرایط را به بشار اسد متذکر شده بود و هشدارهای لازم را به او داده بود.

نکته دوم در صحبت‌ها این بود که مهاجمین آلت دست استکبار جهانی شدند و از این فرصت به‌عنوان مزدور آمریکا، اسرائیل و ترکیه استفاده کردند؛ آیا آنها می‌توانند دوام و بقایی در سوریه داشته باشند؟ به این هم پاسخ دادند که مهاجمین با هم اختلاف دارند و هدف‌های متفاوتی دارند. یکی دنبال دولت دموکراتیک است و دیگری تکفیری است. مبانی مهاجمین با یکدیگر فرق می‌کند و برخی از آنها هم دنبال تحقق آرمان عثمانی بزرگ هستند. اینها به‌هیچ‌وجه نمی‌توانند به تفاهمی با هم برسند و در سوریه ثبات ایجاد کنند. برهمین‌اساس نیز مهاجمین مدت کوتاهی در سوریه خواهند بود و از سر راه برداشته می‌شوند.

نکته سوم اینکه با توجه به نقش دولت بشار اسد در مقاومت، رهبر انقلاب به این سوال پاسخ دادند که آیا حذف اسد از جبهه مقاومت تاثیری در روند فعالیت مقاومت علیه اسرائیل خواهد داشت یا موجب تضعیف مقاومت خواهد شد. با توجه به تبیینی که رهبری داشتند و توضیحاتی که دادند، روشن شد که به‌هیچ‌وجه نبودن دولت بشار اسد چنین نقشی ندارد. بشار اسد مدت‌ها بود که کمکی به مقاومت نمی‌کرد و توصیه‌ها و خواسته‌های ایران برای ماندن در جبهه مقاومت را به‌دلایل گوناگون ناشی از مشکلات داخلی، فرمان نبردن ارتش و نفوذی‌ها نادیده می‌گرفت. همه این موارد حاکی از آن است که بشار اسد دیگر خاصیتی برای جبهه مقاومت نداشت، بلکه جاسوس درون ارتش و استخبارات آنجا موجب گرا دادن به صهیونیست‌ها شد که مدارک آن هم در حال برملا شدن است. برخی از نیروهای مستشاری ما نیز ناشی از فعالیت همین جاسوس‌ها در سوریه به شهادت رسیدند. برهمین‌اساس ادامه دولت بشار اسد حتی برای جبهه مقاومت ضرر داشت.

ایشان گفتند برخی تحلیل می‌کنند که چون ایران ضعیف شده است نتوانست از سوریه حمایت کند و دلیل حمایت نکردن ایران ضعف ایران عنوان می‌کنند. مقام معظم رهبری این تحلیل را رد کردند و تاکید کردند که اگر ایران در گذشته به سوریه رفت به درخواست دولت این کشور بود، ثانیا برای جبران خدمات بشار اسد و دولت سوریه در جنگ تحمیلی بود که به کمک ایران آمد و ثالثا برای امنیت ملی ایران مقابل جریان تکفیری و داعش بود که برنامه داشتند سوریه و عراق را تحت سلطه خودشان دربیاورند و به ایران نیز تجاوز کنند. ایران خارج از مرزهای خود مقابل این جریان ایستاد و چهارم برای دفاع از حرم اهل بیت علیهم‌السلام در سوریه و عراق بود. مضاف براینکه سوریه مسیری برای پشتیبانی از جبهه مقاومت هم بود.

دولت سوریه در جریان وقایع اخیر اما هیچ درخواست کمکی از ایران نکرد و تحت تاثیر وعده‌های کشورهای غربی در استفاده از کمک ایران تامل کرد و به‌همین‌علت هم هیچ‌وظیفه‌ای بر دوش جمهوری اسلامی نبود وگرنه توان این را داشت که مانع از سرنگونی دولت بشار اسد شود.

نکته مهم امیدبخش دیگر برای کسانی که دغدغه دارند این است که جریان تکفیری‌های حاکم بر سوریه امروز و حتی پشتیبان‌های آنها به‌هیچ‌وجه از پس مشکلات سوریه برنمی‌آیند. بار سنگین سازندگی و رفع بحران‌های اقتصادی و معیشتی سوریه به عهده حاکمان امروز سوریه است و آنها امروز قادر به این همه سرمایه‌گذاری در سوریه نیستند و نمی‌توانند رضایتمندی مردم را جلب کنند.

وقتی مردم سوریه ببینند که حاکمان جدید قادر به حل مشکلات نیستند و وضع بدتر شده است، قطعا غیرت آنها اجازه نخواهد داد که به سلطه آنها دوام دهند. همان‌طور که مقام معظم رهبری گفتند در چنین شرایطی جوانان سوریه قیام خواهند کرد و آنها را بیرون خواهند انداخت.

کد خبر 908304

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha