همشهری آنلاین، شقایق عرفینژاد: روز دوشنبه، ۲۶ آذر اولین اجراها در جشنواره عروسکی تهران مبارک روی صحنه میروند. این دوره از جشنواره را امیر سلطان احمدی با شعار رویای سفید دوستی دبیری میکند و شامل بخشهای متنوعی است که بعضی از آنها در سالهای قبل هم بوده اند و بعضی امسال به جشنواره اضافه شده اند.
جشنوارهای که از ابتدا بینالمللی بود
اولین جشنواره بین المللی تئاتر عروسکی تهران، سال ۶۸ با شرکت ۱۳ گروه از تهران و ۲ گروه از مشهد و سمنان و گروههایی از کشورهای شوروی و هند برگزار شد و به این ترتیب هم اصولا اولین جشنواره ای است که از پس از انقلاب شکل میگیرد و هم از همان دوره اول به شکل بین المللی برگزار میشود. در سالهای اول جشنواره به شکل سالانه برگزار میشده و بعد تبدیل به دوسالانه میشود.
آیین گشایش در پارک آب و آتش
آیین گشایش جشنواره عروسکی تهران از دوره پانزدهم یعنی سال ۹۵ به شکل شادپیمایی برگزار میشود و دیگر در سالنهای بسته برگزار نمیشود. امسال هم این آیین روز دوشنبه ۲۶ آذر در پارک آب و آتش برپا خواهد شد. دعوت برای شرکت در این آیین را که از ۳ تا ۸ شب برگزار میشود «جناب خان» انجام داده و گفته این مراسم کلی مسخره بازی برای بچهها و بزرگترها دارد! این بازیها را البته امیر سلطاناحمدی، دبیر جشنواره، اینطور توضیح داده است: «افتتاحیه جشنواره همراه با کارگاههای آموزشی برای سنین مختلف، موسیقی، اجراهای محیطی با عروسکهای غولپیکر، خیمه شببازی، پاتوق کودک و ... است. با مراسمیپر شور و هیجان جشنواره را آغاز خواهیم کرد و امیدواریم این شور و هیجان تا پایان جشنواره نیز همراه ما باشد. دوست داریم این هیجان را مخاطبان و تماشاگران نمایشها نیز احساس کنند.»
بخشهای مختلف جشنواره
اصلیترین بخش جشنواره نمایشهای صحنه ای است که در دو بخش نمایشهای نوجوان و بزرگسال و کودک در باغ کتاب برگزار خواهد شد. در بخش در بخش نمایشهای صحنهای نوجوان و بزرگسال در بخش صحنهای ویژه نوجوان و بزرگسال ۱۳ نمایش، در بخش صحنهای ویژه خردسال و کودک ۱۷ اثر و در بخش فضای باز ۱۳ اثر در بیستمین جشنواره نمایش عروسکی تهران-مبارک اجرا خواهند داشت. تئاتر ملل، فراگیر، نمایشنامهنویسی هم دیگر بخشهای جشنواره هستند. در بخش تئاتر ملل چهار نمایش از کشورهای روسیه، فرانسه و قرقیزستان حضور دارند.
بخش ۱۰۰ ثانیهای
یکی از بخشهایی که امسال به جشنواره اضافه شده بخش ویدئوهای ۱۰۰ ثانیهای است. بخش ۱۰۰ ثانیهای شامل آثار تصویری نمایش عروسکی است و امیر سلطان احمدی، دبیر جشنواره، درباره این بخش گفته: «در این دوره از جشنواره بخش ۱۰۰ ثانیهای را با هدف حمایت از آثار مجازی و به رسمیت شناختن آثار نمایشی کوتاه با توجه به ذائقه نسل جدید اضافه کردیم.» آثار راه یافته در این بخش در بیستمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران-مبارک در کوشک باغ هنر تهران به نمایش در خواهند آمد.
اختراعات و دستاوردهای تکنیکی
این بخش هم یکی از بخش های جدید جشنواره امسال است. این بخش به تکنیک های جدید عروسک گردانی می پردازد و در آن به اختراعاتی که شرایط بازیدهندگان را در تکنیکهای مختلف آسانتر کند و قابلیت تولید انبوه داشته باشند، به انتخاب دبیرخانه، جوایزی داده خواهد شد، ضمن این که به دو نفر از افرادی که در زمینه ساخت عروسک به دستاوردهای تکنیکی جدیدی رسیده باشند، هم جوایزی داده میشود.
کارگاههای آموزشی
کارگاههای آموزشی تئاتر عروسکی هم یکی از بخشهای جانبی جشنواره است. بعضی از این کارگاهها در ماههای پیش برگزار شده اند، از جمله مَستِرکلاس بررسی همه جانبه نمایش عروسکی که مهر ماه توسط بهروز غریب پور تشکیل شد. نگاهی به ارزشهای تئاتر عروسکی در جهان، انواع شیوههای نمایش عروسکی، انواع بازیدهندگی (دستکشی، میلهای، سایه، ماریونت، بونراکو و ...)، متن در نمایش عروسکی، کارگردانی، انتخاب شیوه اجرا، اهمیت نور در اجرا، مدیریت گروه و مدیریت تولید اثر، و شیوه جذب مخاطب مواردی بودند که در این مستر کلاس به آنها پرداخته شد. کارگاههای دیگری هم در طول جشنواره برگزار خواهند شد.
در باره دبیر جشنواره
امیر سلطاناحمدی بازیگر تئاتر، عروسکگردان، نویسنده، کارگردان و ترانهسراست و به دلیل عروسک گردانی عروسک پسرعمهزا در مجموعه کلاه قرمزی بوده است. سریال مومو و مومیبه کارگردانی مریم سعادت هم اولین کاری بود که او در آن صداپیشگی را تجربه کرد. جایزه بازیگری از جشنواره دانشجویی فجر سال ۸۷، جایزه بهترین موسیقی برای نمایش دایره به کارگردانیهادی حجازی فر سال ۸۱، جایزه عروسک گردانی در جشنواره دانشجویی تئاتر عروسکی سال ۸۱، جایزه بهترین عروسک گردان در جشنواره تئاتر عروسکی سال ۸۳، جایزه بهترین صداپیشه برای نمایش بغلم کن تا دمپایی نیومده در جشنواره دانشجویی عروسکی سال ۸۵ از جمله جایزههایی است که او تا به حال به دست آورده است. علاوه بر این او دبیر اجرایی اولین فستیوال داخلی دانشکده هنرهای زیبا در سال ۱۳۸۲ و دبیر اجرایی جشنواره خلاقیت و نمایشهای کوتاه در سال ۱۳۸۳ هم بوده است.
نظر شما