کوشکی و ایران، یوزپلنگ‌های اسیر در پارک پردیسان از صبح امروز ۱۷ فروردین با هدف تکثیر بارها هدف تیرهای بیهوشی قرار گرفتند تا راهی سمنان شوند. این اقدام در روزهای‌ کرونایی انجام و با اعتراض فعالان محیط‌زیست مواجه شد.

انتقال ایران یوز ایرانی به توران

همشهری آنلاین - زهرا رفیعی: سازمان حفاظت محیط‌زیست اکنون با انتشار فیلمی از نحوه بیهوشی و ریکاوری ایران (یوزپلنگ ماده) جزئیاتی اندک از تلاش ۶ ساعته تیم بیهوشی و انتقال یوزهای ایرانی را در اختیار خبرنگاران قرار داد. 

  • جابجایی در قفس MDF
تصاویری که روابط‌عمومی سازمان حفاظت محیط‌زیست از نحوه بیهوشی و انتقال یکی از این یوزپلنگ‌ها (ایران) منتشر کرد، نگرانی فعالان محیط‌زیست را بیشتر کرده است. اگرچه شهاب الدین منتظمی، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌وحش سازمان حفاظت محیط‌زیست در خصوص شرایط و نحوه انتقال یوزپلنگ‌های پردیسان، معتقد است که «باکس‌های تعبیه شده برای انتقال این گونه‌ها از بهترین باکس‌ها و مخصوص حمل گربه‌سانان است»، اما تصاویر نشان می دهد قفس مخصوص حمل یوزپلنگ‌ها، یک فضای فلزی بدون برخورداری از ضربه‌گیر است.

عبدالرضا سپنجی، مدیر روابط‌عمومی سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌وگو با همشهری آنلاین گفته است که «دیواره‌های قفس از جنس چوب MDF و برای حمل یوزپلنگ مناسب است.» 

یوزپلنگ ها حیوانات بسیار حساسی هستند. پرتاب چندباره تیر بیهوشی به سمت یوزپلنگ‌های پردیسان از سوی تیم کم‌تجربه میزان اضطراب در آن‌ها را افزایش می‌دهد. اما مدیرکل روابط‌عمومی سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور می‌گوید: تنها دوبار به «کوشکی» داروی بیهوشی پرتاب شد که یکی موفقیت‌آمیز بود ولی دامپزشک تشخیص داد که نباید بیش از این به حیوان دارو تزریق شود. در نتیجه برای بی‌هوشی «ایران» یوزپلنگ ماده پریسان اقدام شد.

به گفته او انتقال یوزها به پارک ملی توران حاصل جمع‌بندی مسئولان معاونت طبیعی سازمان حفاظت محیط‌زیست و مشورت با مشاورانی از آفریقای جنوبی و آلمان است.

سپنجی به همشهری آنلاین می‌گوید: در سال ۹۳ قرار بود تکثیر در اسارت یوزها عملیاتی شود. اما تلاش‌ها بی‌نتیجه‌ ماند. از یکسال قبل به دلیل آلودگی هوا و عدم تناسب تهران با زیستگاه اصلی یوزپلنگ، تصمیم  به انتقال کوشکی، دلبر و ایران به پارک ملی توران گرفته شد. اکنون نیز قرار بر این است که کوشکی و ایران به یک فضای ۷۰۰ هکتاری در پارک ملی توران منتقل شوند که درها و دوربین‌های هوشمند دارد و دسترسی به غذا برای آن‌ها نیز به تدریج به صورت طبیعی انجام شود.

مدیر روابط‌عمومی سازمان حفاظت محیط زیست کشور امیدوار است که در شرایط طبیعی و نیمه اسارت، بحث زادآوری یوزپلنگ‌های ایرانی امکانپذیر شود. 

پیش از عید امسال نیز دلبر (یوزپلنگ ماده) به دلیل عفونت کلیه بارها با دوز کم برای بیهوشی مورد اصابت تیر قرار گرفت که البته بیهوشی این یوز در اسارت پردیسان موفقیت‌آمیز نبود. پس از آن نیز به دلیل شیوع کرونا در کشور عملیات انتقال یوزها متوقف شد.

عبدالرضا سپنجی درباره تصمیم جدید برای برای انتقال یوزهای در اسارت پردیسان به پارک ملی توران با هدف زادآوری به همشهری آنلاین می‌گوید: برای ایران فقط یکبار اقدام به بیهوشی شد که موفقیت‌آمیز بود. در این فاصله نمونه‌گیری خون هم انجام شد و پس از ریورس و به هوش آمدن، در قفسی با ۷ لایه MDF راهی سمنان شد. ضمن آن که آنجا در فضای قرنطینه پارک ملی توران امکان رصد آنلاین یوزپلنگ‌های ایرانی وجود دارد.

کد خبر 498197

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha