به گزارش مهر، به طور قطع میتوان گفت تلسکوپ فضایی هابل طی دو دهه ای که از زمان پرتابش به فضا می گذرد توانسته است دیدگاه بشر را نسبت به جهان و درک انسانها را نسبت به دنیای اطراف خود متحول سازد. توصیفی که همیشه درباره این تلسکوپ دوست داشتنی عنوان شده است.
اکنون به منظور بزرگداشت 20 سالگی هابل، دانشمندان در ناسا تاثیرگذارترین و مهمترین تصاویری که این تلسکوپ در طول این دو دهه به ثبت رسانده است را انتخاب کردهاند تا در 20 سالگی هابل به عنوان برترین دستاوردهای آن ارائه کنند.
ابرهای عظیم غبارهای کیهانی که زادگاه ستارگان به شمار می روند، انفجار و رها شدن نور در هنگام مرگ ستارهها، ساختار زیبای کهکشانها و حتی سیارههای جدید در بخشهای دور افتاده منظومه خورشیدی از جمله تصاویر برتر هابل به شمار میروند. ناسا این تصاویر را در قالب کتابی با عنوان هابل، سفری از میان فضا و زمان منتشر میکند.
ناسا همچنین در این کتاب نحوه ساخت و تکمیل این تلسکوپ ارزشمند را که هزینهای برابر 10 بیلیون دلار صرف ساختن، پرتاب و حفظ آن شده است نمایش می دهد.
اد ویلر معاون هیئت مدیره ماموریتهای علمی ناسا در باره این کتاب میگوید: این کتاب نمونههایی از 20 سال اکتشافات ناسا که توانستهاند برای همیشه دیدگاه انسان را نسبت به جهان هستی و مکانی که در آن زندگی میکنیم را متحول سازد را ارائه میکند.
هابل در لحظه آغاز سفر به سوی فضا
به گفته وی ارتقا دادن تجهیزات هابل در ماه می سال 2009 به تلسکوپ این امکان را داده است تا بتواند به تصویربرداری از صحنه های پر اهمیت ادامه دهد. هابل در تاریخ 24 آوریل 1990 با کمک شاتل فضایی دیسکاوری که در حال حاضر در ایستگاه بینالمللی فضایی به سر میبرد، به فضا رفت.
اولین تصویری که توسط هابل به زمین فرستاده شده بود تصویری با وضوح پایین و سفید و سیاه از ستارگان بود که در 20 می 1990 به زمین ارسال شد. این تصویر نشان داد آینه تلسکوپ فضایی به شیوه ای نادرست تولید شده است و به همین دلیل تصاویر را به شکل ناواضح نمایش میدهد.
یکی از ماموریتهای تعمیر هابل در سال 1993
ناسا در سال 1993 مجبور به آغاز ماموریتی به منظور تعمیر آینه هابل شد تا بتواند وضوح نامناسب تصاویر را به آن بازگرداند. از آن تاریخ به بعد پنج ماموریت تعمیری دیگر به سوی هابل انجام گرفت و اکنون انتظار میرود این تلسکوپ تا سال 2014 و تا زمانی که جایگزین آن، جیمز وب به فضا پرتاب شود به فعالیت خود ادامه دهد.
این تلسکوپ که به منظور بزرگداشت ادوین هابل اختر شناس آمریکایی، هابل نامگذاری شده است از زمان آغاز ماموریت به دلیل نقص زودهنگام و هزینههای بالایی که در بر داشت انتقادات شدیدی را برانگیخت. اما با این حال این تلسکوپ توانسته است پاسخ سئوالات حیاتی مانند سن جهان هستی، نحوه شکلگیری سیارهها و نحوه فعالیتهای سیاهچالههای فضایی در مرکز کهکشانها را ارائه کند.
گروه پنج تایی کهکشانها در کهکشان پگاسوس
در میان تاثیرگذارترین تصاویری که این تلسکوپ در اختیار انسانها قرار داده است تصویر ستونهای خلقت در سحابی عقاب است. در این تصویر برجهای گازهای سرد و غبارهای رنگارنگ در ارتفاعی برابر 57 تریلیون مایل دیده می شوند که زادگاه ستارههای جدید به شمار میروند.
هابل در عین حال ساختار عجیب بسیاری از ستارههای نادر مانند اتا کارینا سیستم ستارهای 100 بار بزرگتر و میلیونها بار درخشانتر از سیستم ستارهای خورشید را آشکار کرده است. در عین حال دانشمندان با کمک گرفتن از هابل توانسته اند برخی از ویرانگرترین نیروهای جهان هستی را مشاهده کنند. برخورد کهکشانها و ترکیب آنها با یکدیگر، انرژی آزاد شده از این فرایند و ستارگانی که تحت تاثیر انرژی آزاد شده از این فرایند متولد میشوند پدیدههای زیبایی به شمار میروند که هابل در مصور ساختن آنها برای انسان نقشی کلیدی به عهده داشته است.
تصویر مشهور هابل با نام ستونهای خلقت
لرد ریس پروفسور اختر شناسی دانشگاه کمبریج معتقد است هابل در جهان علم مشارکتی فراتر از تصور داشته است و در کنار آن توانسته است تصورات و تخیلات عام را نسبت به اخترشناسی برانگیزد. به گفته وی با توجه به دستاوردهای این تلسکوپ بدون تردید هابل یکی از تاثیرگذارترین تلسکوپهایی است که تا به حال ساخته شده و از اهمیتی ویژه برخوردار است. هابل در عین حال یکی از گرانقیمت ترین تلسکوپهای فضایی نیز به شمار میرود.
ریس وضوح بالای تصاویر هابل را یکی از موفقیتهای این تلسکوپ عنوان میکند. به گفته وی تصاویری که توانسته اند صدها کهکشان را در دورافتاده ترین نقاط جهان هستی بیابند تنها یکی از دستاوردهای هابل به شمار میروند.
بر اساس گزارش تلگراف، ری ویلارد از موسسه علوم تلسکوپهای فضایی در بالتیمور نیز معتقد است هابل چشم اندازی از جهان به ما بخشیده است که در گذشته هرگز قادر به دیدن آن نبودیم. وی معتقد است تصاویر نجومی که هابل در اختیار دانشمندان قرار داده است، علاوه بر اطلاعات علمی توانسته است امکان برقراری ارتباط میان علم نجوم و عموم مردم را به شیوهای متفاوت فراهم آورد.