به گزارش ایسنا، منوچهر متکی سهشنبه نشست خبری مشترک با احمد داوود اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، در جمع خبرنگاران با اشاره به روابط خوب میان دو کشور، افزود: در آخرین کمیسیون مشترک یعنی کمیسیون 21 در آنکارا، هدفگذاریهایی بر اساس رهنمودهای دو کشور انجام شد. در سفر اردوغان ـ نخستوزیر ترکیه ـ به تهران نمایندگان ویژهای برای بررسی توافقات انتخاب شدند. در کنار رایزنیهای موثر سیاسی در سطوح مختلف همکاریهای گسترده اقتصادی در جهت منافع دو ملت وجود دارد که میتوان به تاسیس شهرک صنعتی در مرز دو کشور و پنجرهی مشترک گمرکی اشاره کرد که در واقع این موضوع نشانگر برداشتن موانع است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در این نشست خبری با اشاره به موضع دو کشور درباره عراق گفت: ایجاد ثبات و آرامش در عراق و تحولات جدید از موضوعات مورد بحث میان دو کشور است. از مشارکت همه طرفها و گروهها در شکلگیری حکومت جدید عراق حمایت میکنیم و امیدوار هستیم رهبران عراق نیز در یک هماندیشی بتوانند شرایط را برای حرکت و پیشرفت ملت عراق فراهم کنند.
وزیر امور خارجه ایران، در ادامه با اشاره به موضوع افغانستان، گفت: موضوع افغانستان پس از کنفرانس لندن مورد بررسی قرار گرفت و دو کشور مواضع یکسانی در رابطه با افغانستان دارند که این موضوع نیز مورد گفتوگو قرار گرفت. همه طرفهای جامعه بینالمللی نیز نگرانی یکسانی نسبت به شرایط افغانستان دارند.
متکی با اشاره به کنفرانسهای اتمی برگزار شده اخیر، ادامه داد: در گفتوگوی امروز، مسائل طرح شده در کنفرانس تهران دربارهی خلع سلاح هستهای را با هم مرور کردیم و همچنین از داوود اوغلو به خاطر نگاه مثبت وی به حرکت ایجاد شده درباره خلع سلاح هستهای و حمایت ترکیه از این حرکت تشکر میکنیم. در یک تعامل سازنده با همه کشورهای جامعه بینالمللی حتی دارندگان سلاحها هستهای امید است که به یک تعامل اجمالی درباره خلع سلاح هستهای برسیم.
او در ادامه یکی از موضوعات مورد گفتوگو را نگرانیهای موجود درباره فلسطین و مشکلات خواهران و برادران فلسطینی اعلام کرد و اضافه کرد: در این زمینه نیز گفتوگوی کوتاهی انجام شد. یکی دیگر از محورهای مورد بررسی در این گفتوگو با توجه به عضویت ترکیه در شورای امنیت سازمان ملل و کشور دوست در منطقه، موضوعات بینالمللی و فعالیتهای هستهیی ایران بود که مورد بررسی قرار گرفت.
متکی در ادامه با اشاره به فعالیتهای هستهای ایران، گفت: در سالهای اخیر بهخصوص در یکسال اخیر مشورتها و ایدهپردازیهایی انجام شده است. بهخصوص در بخش تبادل سوخت که هنوز میتواند به عنوان یک ایده مورد پردازش قرار گیرد، در گفتوگوهای آنکارا و همچنین در گفتوگوی امروز مشورتهایی در اینباره انجام شد. جمهوری اسلامی ایران رویکرد اصولی و منطقی در حمایت از گفتوگوها داشته و همین موضع اصولی را نیز اکنون دارد.
وی افزود: برای همکاریها و ایجاد زمینههای جدید، گفتوگو مناسبترین ظرفیتی است که می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
در ادامه این نشست خبری احمد داوود اوغلو ـ وزیر امور خارجه ترکیه ـ گفت: روابط ایران و ترکیه در درجه ویژهای قرار دارد. ما تاکنون روابطی دوجانبه در زمینهی حمل و نقل، انرژی و همکاریهای اقتصادی داشتهایم.
وی در ادامه با اشاره به تحولات جهان، گفت: در منطقه تحولاتی وجود دارد که یکی از این تحولات انتخابات اخیر عراق بود. برای ایران و ترکیه، عراق از اهمیت خاصی برخوردار است و امید است که عراق بتواند به ثبات داخلی برسد که کشورهای همسایه نیز باید در این زمینه همکاری کنند تا برادران عراقی در ایجاد ثبات به موفقیت برسند. در عراق گروههای سیاسی باید با مشورت با یکدیگر یک حکومت سالم ایجاد کنند. ایران و ترکیه همواره در کنار عراق هستند.
داوود اوغلو در ادامه یکی از محورهای مورد بحث قرار گرفته در گفتوگوی امروزش با متکی را فلسطین دانست و در ادامه، گفت: یکی دیگر از مهمترین مسائل در گفتوگو با وزیر امور خارجه ایران مساله انرژی هستهای است. با تحولات اخیر ایجاد شده و برگزاری کنفرانس هستهای در واشنگتن که اردوغان ـ نخستوزیر ترکیه ـ و من نیز در این کنفرانس شرکت کرده و دیدارهایی با باراک اوباما ـ رئیسجمهور آمریکا ـ و دیمیتری مدودف ـ رئیس فدراسیون روسیه ـ و دیدارهای دیگری از جمله برزیل داشتیم، در همهی این دیدارها مساله هستهای ایران مورد تبادلنظر و گفتوگو قرار گرفت.
وزیر امور خارجه ترکیه، در ادامه با اشاره به عضویت ترکیه به عنوان عضو غیردائم در شورای امنیت، افزود: هر موضوعی در شورای امنیت بهخصوص موضوعات مربوط به منطقه و ایران، ترکیه را از نزدیک مرتبط میکند. موضع ترکیه همواره دربارهی مساله هستهای آشکار بوده است. استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای حق همهی کشورهاست و همینطور حق ایران نیز هست. اما تسلیحات هستهای در هر کجا خطرناک بوده و ترکیه مخالف آن است. دربارهی مسالهی هستهیی ایران نه اعمال تحریم و نه انجام عملیات نظامی راهحل نیست بلکه باید دیپلماسی ادامه یابد.
او با بیان این که مساله هستهای ایران باید در کوتاهترین زمان ممکن حل شود، گفت: حل مساله هستهای ایران میتواند به حل مسائل موجود در منطقه کمک کند. بهخصوص در برگزاری کنفرانس تهران باید به ایران تبریک گفت و شعار این کنفرانس مبنی بر "انرژی هستهای برای همه و سلاح هستهای برای هیچکس" باید مورد توجه قرار گیرد. همه کشورها باید در زمینه هستهای در راستای معاهده ان. پی. تی. عمل کنند. ترکیه در کنار مذاکرات ایران قرار گرفته و از آن حمایت میکند. در واقع ترکیه تلاش میکند که یک راهحل مناسب درباره مساله هستهای ایجاد شود و به ادامهی تلاشهای دیپلماتیک خود ادامه خواهد داد.
داوود اوغلو اضافه کرد: امید است روابط میان دو کشور ادامه یابد. در واقع روابط میان ایران و ترکیه میتواند در حل مسائل مختلف منطقه کمک کند.
در ادامه این نشست متکی در پاسخ به سوالی مبنی بر ادعای شبکهی خبری فاکسنیوز درباره این که ایران سایت جدید هستهای داشته است، گفت: فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران کاملا شفاف است و در این زمینه اطلاعرسانی به افکار عمومی و به آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهطور مداوم و به صورت همیشه انجام میشود. تمام سایتهای ایران تحت نظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد و هر موردی که وجود داشته باشد درباره آن اطلاعرسانی میشود.
وی ادامه داد: برخی از صحبتهایی که در مواقع خاص طرح خاصی را مطرح میکنند، در واقع یک تبلیغات سیاسی و فضاسازی ویژه است. ایران دربارهی مکان و زمان سایتهای خود اطلاعرسانی کرده است.
داوود اوغلو نیز در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره این که قراردادی میان ایران و ترکیه در پارس جنوبی در فازهای 22، 23 و 24 منعقد شده است اما با گذشت 17 ماه هنوز کاری در این باره انجام نگرفته است، گفت: ایران و ترکیه در زمینه انرژی همکاریهای خود را افزایش دادهاند. در واقع قرارداد پارس جنوبی یکی از این همکاریهاست که در این زمینه همکاریها ادامه مییابد و هیچگونه ابطالی در این باره صورت نمیگیرد. البته ممکن است در آمادگیهای انجام شده مشکلاتی ایجاد شود. در واقع یکی از موضوعات مهم میان دو کشور مسالهی انرژی است.
متکی در پاسخ به سوال خبرنگار یک روزنامه ترک مبنی بر این که روابط و همکاریها میان دو کشور افزایش یافته است اما از سوی دیگر شورای امنیت به دنبال تحریم ایران است. در واقع غرب و در راس آن آمریکا بر این مساله فشار میآورد. از سوی دیگر ایران بر مبادله سوخت در خاکش اصرار میورزد؛ آیا برای خروج از این مساله ایران میتواند از خاک ترکیه برای مبادله استفاده کند و یا باید جایگزینهای دیگری را انتخاب کند؟ گفت: تاکید بر روابط میان دو کشور نشان از اراده سیاسی ایران و ترکیه است. در واقع سطح همکاریها از 5/3 میلیارد دلار در دولت نهم و دهم افزایش یافته است. این وظیفهی ماست و ما در این باره تلاش کردهایم. همانگونه که داوود اوغلو اعلام کرده است هدفگذاری ما رساندن این رقم به 200 میلیارد دلار است. همانگونه که به دو برابر توانستیم سطح مبادلات را برسانیم اکنون نیز این هدف دست یافتنی است.
وزیر امور خارجه ایران، ادامه داد: دربارهی رویکرد تحریم نیز باید گفت جمهوری اسلامی ایران از گفتوگوها استقبال میکند. اگر آنها مصر باشند که تجربه شکستخورده را دنبال کنند نمیتوان کاری در این باره انجام داد. اما ما توصیه میکنیم که به دنبال سیاستهای شکستخورده نروند. اگر یک کشور اروپایی نمیخواهد با ایران روابط اقتصادی داشته باشد مشکل ما نیست. ما روابط متوازن با کل جهان بر اساس تبادل و خواست متقابل را دنبال میکنیم. روابط خارجی ایران نسبت به گذشته متوازنتر شده است. درباره تبادل سوخت نیز با دوستان ترکیه مشورتهای مختلفی صورت گرفته است و در این باره سفرهایی انجام شده است. اگر در طرفهای دیگر ارادهی جدی سیاسی برای فرمول مبادلهی سوخت وجود داشته باشد این معادله فرصتی برای اعتمادسازی چندجانبه برای اطراف از جمله جمهوری اسلامی ایران میتواند باشد.
وی اضافه کرد: اگر بر اصل مبادله سوخت اتفاقنظر ایجاد شود در این صورت در سایر ابعاد بر اساس اعتماد متقابل امکان تبادلنظر وجود دارد.
همچنین داووداوغلو در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری، گفت: ترکیه همسایه ایران است و روابط دیرینهای با این کشور دارد که در واقع این موضوع مسئولیت ایجاد میکند و اجازه صحبت به ما میدهد. در واقع هر گونه تحولاتی درباره مساله ایران به صورت مثبت و منفی به ما نیز مربوط میشود. میخواهیم این مساله به گونهای حل شود که در واقع به شورای امنیت منتقل نشود. در واقع تلاش میکنیم در خاورمیانه ثبات ایجاد شود. در واقع به این شکل به مسائل نگاه میکنیم ترکیه یک قدرت اقتصادی بزرگ در منطقه به دنبال روابط اقتصادی با کشورهای دیگر. در مساله هستهای ایران، دیپلماسی بزرگترین شانس است و تنها راه دیپلماسی است. در واقع با دیپلماسی میتوان از تحریمها جلوگیری کرده و این مساله را حل کرده و جایگزینهایی پیدا کنیم. در واقع مذاکرات انجام شده در این گفتوگوی دوجانبه بیشتر دربارهی این مساله بود.