تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۰۶:۳۷

همشهری آنلاین: وزیران خارجه اعضای گروه 15 در آستانه برگزاری چهاردهمین اجلاس سران گروه 15 در تهران گرد هم خواهند آمد تا دستور کار اجلاس سران را مورد بررسی قرار دهند.

به گزارش خبرگزاری مهر، هند، جمهوری اسلامی ایران، اندونزی، مالزی و سریلانکا از قاره آسیا، الجزایر، کنیا، مصر، نیجریه، زیمبابوه و سنگال از قاره آفریقا، ونزوئلا، مکزیک، کلمبیا، پرو و جامائیکا اعضای آمریکایی گروه 15 به شمار می آیند.

گروه 15 در سال 1989 به منظور رایزنی و هماهنگی در سیاست های مشترک با حضور 15 کشور تاسیس شد که در نهایت 4 کشور دیگر به عضویت آن در آمدند و هم اکنون 19 عضو دارد اما با همان نام G15 (گروه 15) شناخته می شود.

جمهوری اسلامی ایران با داشتن جایگاهی استراتژیک در خاورمیانه و عضویت در جنبش عدم تعهد و ترتیبات منطقه‌ای و چند جانبه نظیر D8 ، اکو، اتحادیه همکاری‌های منطقه‌ای کشورهای حاشیه اقیانوس هند و نیز همجواری با آسیای مرکزی و قفقاز می‌تواند در کنار سایر اعضای گروه 15 نقشی اساسی در راستای تحقق اهداف مورد نظر گروه ایفا نماید.

تلاش‌ها برای عضویت جمهوری اسلامی ایران در گروه 15، در آستانه برپایی اجلاس سران جنوب که در تاریخ 30 فروردین 1379 با حضور سران و مقامات عالیرتبه 133 کشور عضو گروه 77 در هاوانا برگزار گردید، آغاز شد و با توجه به حسن مناسبات دوجانبه با اکثر کشورهای عضو گروه و تلاش‌های منسجم دستگاه دیپلماسی کشور و وزیر امور خارجه نهایتا منجر به پذیرش ایران در دهمین اجلاس سران گروه 15 در 30 خرداد 1379 در قاهره شد.
 
بدین ترتیب ایران به عنوان هجدهمین عضو گروه 15 پذیرفته شد و براساس بند 31 بیانیه نهایی دهمین اجلاس سران گروه 15، از ایران جهت شرکت در یازدهمین اجلاس سران گروه در جاکارتا دعوت به عمل آمد و عضویت کشورمان به صورت کامل از اجلاس یازدهم در جاکارتا آغاز شد.

ایران برای اولین‌بار در سطح معاون اول رئیس‌جمهور در یازدهمین اجلاس سران گروه 15 جاکارتا (خرداد 1380) شرکت کرد.
 
طی این اجلاس و نشست‌های حاشیه‌ای آن، پیشنهادات مختلفی از سوی هیات ایرانی در قالب سخنرانی‌ها و تبادل نظر مطرح شد.
 
از جمله موارد پیشنهادی موضوع اخلاق انفورماتیک بود. این پیشنهاد با توجه به لزوم رعایت موازین و مرزهای اخلاقی و ارزشی در استفاده از شبکه جهانی اینترنت و با عنایت به اهمیت رعایت اصل تنوع فرهنگ‌ها در این شبکه با استقبال حاضرین مواجه شد و در بیانیه نهایی سران انعکاس یافت.

در اجلاس وزرای تجارت گروه 15 در حاشیه اجلاس یازدهم، دو پیشنهاد از سوی هیات ایرانی درخصوص ضرورت هماهنگ کردن مواضع کشورهای عضو قبل از اجلاس سازمان تجارت جهانی در دوحه و تشکیل گروه کاری به منظور بررسی راه‌های تسهیل تجارت میان کشورهای عضو بود که به تصویب رسید.

سیزدهمین و آخرین اجلاس سران گروه 15 که در هاوانا تشکیل شد همراه با حضور فعال جمهوری اسلامی ایران با پیشنهادات متعددی بود که از آن جمله می‌توان به بندهای پیشنهادی جمهوری اسلامی در بیانیه مشترک درخصوص لزوم استفاده صلح‌آمیز از تمامی اشکال انرژی به ویژه انرژی هسته‌ای اشاره نمود که نهایتا با حمایت برخی از اعضا از جمله ونزوئلا و مالزی به تصویب رسید.

از دیگر پیشنهادات جمهوری اسلامی ایران اهمیت گروه 15 در راستای تبیین راهبرد همکاری‌های جدی در عرصه‌های گوناگون منطقه‌ای و بین‌المللی، افزایش همبستگی و گسترش روزافزون دوستی میان کشورها و ملت‌ها به ویژه اعضای گروه 15 با هدف ارتقای سطح رفاه و آسایش ملت‌ها بود.

از نقطه نظر جمهوری اسلامی ایران، شناخت توانایی‌ها در مسیر توسعه متوازن و عدالت محور، بهره‌گیری از توانایی‌های اقتصادی میان اعضا و شکل‌گیری روابط مطمئن و رو به رشد اقتصادی در چارچوب همکاری‌های جنوب - جنوب که نویدبخش توسعه فعالیت‌های اقتصادی و تامین‌کننده نیازهای متقابل این کشورها می‌باشد و توجه به معضلات جاری سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در جهان امروز، بهترین گزینه برای کشورهای عضو گروه در جهت توسعه و تعمیق همکاری‌های جنوب - جنوب به عنوان یک هدف بنیادین گروه 15 باید مطرح باشد.

به اعتقاد جمهوری اسلامی بازنگری در ظرفیت‌های گروه، ضرورت بازسازی، افزایش کارایی و ایجاد سازوکارهای جدید در جهت دمیدن روح تازه در کالبد آن و لزوم ارائه تعریف جدید از نیازها، امکانات و الویت‌بندی پروژه‌های همکاری به منظور بهره‌برداری عملی از آنها و همچنین شناسایی طرح‌ها و پروژه‌های جدید مورد علاقه مشترک به ویژه در زمینه توسعه تجارت گروه برای احیای این همکاری‌ها مهم و اساسی است.

جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس و به منظور تقویت گروه 15 پیشنهاداتی از جمله تعیین اولویت‌های همکاری،تعریف پروژه‌های جدید کاربردی با پیش‌بینی صندوق ویژه برای عملیاتی کردن آن،تشکیل گروه‌های کاری به منظور بررسی راه‌های تسهیل تجارت میان کشورهای عضو، شناسایی پروژه‌های عملیاتی در زمینه‌های نفت و گاز و سدسازی و مسکن ارائه داد.
 
در جریان یازدهمین اجلاس سران گروه 15 در اندونزی و در جلسه خصوصی سران به منظور تقویت همکاری بین کشورهای عضو در قالب همکاری‌های جنوب - جنوب از سوی ایران پیشنهاد شد کمیسیونی مرکب از مقامات ارشد کشورهای عضو برای پیگیری و اجرایی نمودن تصمیمات سران و اقدامات عملی برای تسهیل سطح بالاتر همکاری در زمینه تجارت، تکنولوژی و سرمایه‌گذاری تشکیل شود که مورد پذیرش و تصویب سران قرار گرفت و مقرر شد تا رییس‌جمهور ونزوئلا به عنوان رییس جدید گروه مسوولیت پیگیری موضوع تشکیل کمیسیون اجرای تصمیمات سران را عهده‌دار شود.

همچنین به دنبال تشکل فدراسیون اتاق‌های بازرگانی، صنایع و خدمات گروه 15 به منظور ارتقای تجارت میان کشورهای عضو، جذب سرمایه‌های خارجی و برقراری روابط اقتصادی و تجاری میان بخش‌های خصوصی کشورهای عضو در سال 1998، اتاق بازرگانی ایران نیز در آبان 1379 به فدراسیون مذکور ملحق گردید و تاکنون نشست‌هایی در سطوح مختلف میان اعضای آن توسط اتاق ایران برگزار شده است.

همچنین در زمان ریاست جمهوری اسلامی ایران که از سال 2006 آغاز گردید و به منظور بررسی گسترش راه‌های همکاری اعضا، جمهوری اسلامی ایران اقدام به برپایی دو اجلاس در زمینه "مدیریت منابع آب" و همچنین "توسعه روستایی و کشاورزی" در تاریخ 4-2 سپتامبر 2007 در تهران نمود و طی آن مذاکراتی در خصوص ظرفیت‌سازی، ایجاد شبکه‌های اطلاعاتی، تشکیل شورای آب، توسعه روستایی و لزوم تشکیل صندوق آب انجام گردید و کارگروه مدیریت منابع آب و کارگروه توسعه و عمران روستایی در دهمین نشست به ریاست جمهوری اسلامی ایران تعیین شد.

جمهوری اسلامی ایران اکنون در پایان دوره ریاست خود بر این گروه در صدد برگزاری چهاردهمین اجلاس سران با حضور روسای دولت‌ها و کشورهای عضو بوده و در نظر دارد تا ضمن هم‌اندیشی با دیگر کشورها در خصوص مسائل بین‌المللی، سازوکارهای لازم در جهت استفاده از ظرفیت‌های عظیم اقتصادی برخی از اعضای گروه را ارائه کند.

از نظر جمهوری اسلامی ایران، علی‌رغم مشاهده نسبی اوضاع اقتصادی بین‌المللی، وجود بحران‌های مختلف نظیر بحران انرژی، بحرن غذا، بحران‌های آب و هوایی و محیط زیستی در سطح جهانی و گذشته از آن کاهش قیمت مواد اولیه (یعنی اصلی‌ترین و حیاتی‌ترین کالای قابل عرضه توسط جنوب) تاثیرات منفی بر صادرات کشورهای درحال توسعه، حرکت منفی جریان سرمایه‌های خصوصی، بیکاری فزاینده و نهایتا کاهش اعتماد به سیستم اقتصادی بین‌المللی، عواملی است که در مجموع می‌تواند دستیابی به اهداف توسعه‌ای در کشورهای جهان سوم را در معرض خطر قرار دهد. در حالی که با توجه به وجود مزیت‌های رقابتی در میان کشورهای درحال توسعه در برابر کشورهای توسعه یافته، این امکان وجود دارد که فضای دسترسی به بازار کالا، خدمات و سرمایه میان کشورهای درحال توسعه از جمله گروه 15 گسترش یابد.

برگزاری نشست کارشناسان ارشد گروه 15

کارشناسان ارشد گروه 15 نیز روزگذشته درتهران تشکیل جلسه دادند.

در این اجلاس علاوه بر بررسی برنامه‌های اجلاس سران گروه 15  که قرار است روز دوشنبه در تهران برگزار شود، پیش‌نویس بیانیه مشترک پیشنهادی در خصوص موضوعات مهم بین‌المللی، اقتصادی و بحران جهانی مورد تصویب قرار گرفت.

جمهوری اسلامی ایران پیشنهادات خود را در خصوص موضوعات مهم بین المللی و بحران اقتصادی به این اجلاس ارایه نمود. همچنین دکتر داکروری رئیس کنفدراسیون اتاقهای بازرگانی گروه 15 گزارشی از اجلاس روز گذشته این کنفدراسیون را که در محل اتاق بازرگانی جمهوری اسلامی ایران برگزار شده بود به اجلاس ارایه نمود.