همشهری آنلاین: منوچهر متکی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت، هدف تهران از مذاکره با گروه وین تصویب جزئیات تبادل سوخت راکتور تحقیقاتی تهران است

به گزارش ایسنا، وزیر امور خارجه ایران با بیان این خبر گفت: به نظر می‌رسد مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درصدد برگزاری نشست گروه وین برمبنای نامه ایران درباره تبادل سوخت هسته‌ای راکتور تحقیقاتی تهران است.

متکی که با شبکه خبری العام صحبت می‌کرد، با اشاره به نامه ایران خطاب به  یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس مبنی بر آمادگی تهران برای شرکت در نشست با اعضای گروه وین ، تصریح کرد: آقای آمانو این نامه را در اختیار اعضای گروه وین قرار داده و به نظر می رسد در صدد برگزاری نشست این گروه است.

 وی مبنای این نامه را " بیانیه تهران " اعلام کرد [توافقنامه 10 ماده‌ای ایران، ترکیه و برزیل] و گفت که هدف ایران از ورود به مذاکره با گروه وین تعیین و تصویب جزییات تبادل سوخت راکتور تحقیقاتی تهران است.

 وزیر امور خارجه اظهار داشت: ما فکر می‌کنیم حضور ترکیه و برزیل در نشست گروه وین مناسب است و از این امر در صورت علاقه‌مندی طرف‌های دیگر استقبال کردیم.

 متکی بیانیه تهران را که میان سه کشور ایران ، برزیل و ترکیه امضا شده است ، فرمولی خوب برای اعتمادسازی همه جانبه و چارچوبی درست برای تبادل سوخت خواند و افزود: بیانیه تهران دارای یک رویکرد سازنده و مبتنی برهمکاری شکل گرفت، اما متاسفانه طرف‌های مقابل مسیر نادرستی را طی کردند و بجای آنکه به حسن نیت و گام اعتمادساز ایران پاسخ مثبت دهند، بسوی قطعنامه حرکت کردند و تجربه شکست خورده خود را تکرار کردند.

 وی درعین حال خاطرنشان کرد: علیرغم حرکتی که آنها انجام دادند ما اعلام کردیم این بیانیه به قوت خود باقی و روی میز است و می‌شود به راهی که آغاز شده، ادامه دهیم.

 متکی با اشاره به اظهار نظر روسیه، آمریکا و فرانسه ( اعضای گروه وین) و استقبال این کشورها از برگزاری مذاکرات پس از نشست استانبول و ارایه نامه ایران به آژانس، گفت: بعد از اجلاس اخیر وزیران خارجه ایران، ترکیه و برزیل در استانبول و پاسخ تهران به آقای آمانو، نوعی آمادگی اظهار می‌شود، چیزی که در یک ماه و نیم گذشته کمتر بیان شده بود.

 وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: می‌توان این روند را به عنوان سیگنال مثبت برای بیان اراده سیاسی گروه وین ارزیابی کرد.

 وی با بیان اینکه غرب با رفتن به سوی قطعنامه [شورای‌امنیت قطعنامه‌ ضد ایرانی را بدون ‌اجماع تصویب کرد] پس از صدور بیانیه تهران، مرتکب اشتباه شد، تصریح کرد: آنها با این اقدام هم اکنون پاسخی برای افکار عمومی جهان در زمینه توجیه رفتار خود ندارند.

 متکی اظهار داشت: آنها اعلام کردند هدفشان از صدور قطعنامه این است که تهران پای میزمذاکره بیاید در حالی که درعمل آنها ترکیه و برزیل را از پشت میز مذاکره برای رای دادن به قطعنامه تحریم فراخواندند.

 وزیر امور خارجه با اشاره به کاربرد پزشکی راکتور تحقیقاتی تهران و ارایه خدمات به صدها هزار نفر گفت: ما ناچار به تامین سوخت راکتور تحقیقاتی تهران هستیم و این سوخت یا باید توسط خودمان تولید و یا خریداری شود و یا مبادله کنیم.

 وی با تاکید بر اینکه در نشست سه جانبه استانبول هیچ بحثی درباره غنی سازی 20 درصد ایران برای تامین سوخت راکتور تهران صورت نگرفته است، افزود: بحث غنی سازی 20 درصد اساسا هیچ ارتباطی به نشست سه جانبه ایران، برزیل و ترکیه ندارد و ما این نشست را در راستای تسهیل برای تبادل سوخت سه ونیم درصد و تحویل سوخت هسته‌ای راکتور تهران انجام دادیم.

 متکی که در برنامه یکشنبه شب ( من طهران) " از تهران" شبکه العالم شرکت کرده بود، گفت: قرار است درباره جزییات تبادل سوخت با گروه وین مذاکره کنیم و این آمادگی را داریم که با وساطت مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی این نشست آغاز و در آنجا مباحث مربوطه مطرح شود.

 وزیر امور خارجه اظهار داشت: بند نهم بیانیه تهران به مذاکرات پنج به علاوه یک اشاره دارد از این رو هنگامی که این بیانیه مطرح شد انتظار این بود که گروه وین به صورت متقابل وارد گفت‌وگو شود و می‌توانست در آن فضا مذاکرات 5 به علاوه یک شکل بگیرد.

 وی گفت: متاسفانه حرکت آنها بسوی قطعنامه موجب شد که مذاکرات پنج به علاوه یک به سپتامبر موکول شود و هم اینکه از سوی ایران پیشنهاد جدیدی مطرح شد تحت عنوان اینکه مذاکرات پنج به علاوه یک باید با ساختار جدیدی شکل بگیرد.

 متکی افزود: براین اساس ما کشورهای جدیدی معرفی کردیم و با آنها در حال رایزنی هستیم تا این کشورها در مذاکرات  1+5 حضور داشته باشند.

 وی تصریح کرد: مذاکرات 1+5  جدای از مذاکرات گروه وین است، بنابراین در گروه وین صرفا بحث تبادل سوخت مطرح است.

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها