به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، آقایان محمود احمدی نژاد، حامد کرزای و امامعلی رحمان روسای جمهور سه کشور ایران، افغانستان و تاجیکستان در اجلاس سران کشورهای فارسی زبان درباره گسترش روابط سه جانبه، منطقهای و بین المللی به رایزنی خواهند پرداخت.
میهمانان عالیرتبه نشست سه جانبه تهران، امشب در ضیافت شام دکتر محمود احمدی نژاد حضور می یابند.
آقایان احمدی نژاد رئیس جمهور ، مشایی رئیس دفتر رئیس جمهور ، متکی وزیر امور خارجه ، نامجو وزیر نیرو و ثمره هاشمی دستیار ارشد رئیس جمهور اعضای گروه ایران در نشست سه جانبه سران کشورهای فارسی زبان هستند.
بر اساس اعلام پایگاه اطلاع رسانی دولت، محور این اجلاس سه جانبه، موضوعات اقتصادی سیاسی ، فرهنگی و همچنین موضوع تروریسم خواهد بود.
نخستین اجلاس سه جانبه سران کشورهای فارسی زبان ایران، افغانستان و تاجیکستان اوایل مرداد 1385 در دوشنبه پایتخت تاجیکستان، دومین اجلاس 7 شهریور 1387 در حاشیه اجلاس شانگهای در چین و سومین اجلاس 20 اسفند 87 در تهران وچهارمین اجلاس نوروز 1388 در مزار شریف افغانستان برگزار شد.
البته سران 3 کشور در ایام نوروز امسال نیز در حاشیه مراسم ثبت آیین باستانی نوروز به عنوان میراث معنوی در یونسکو، در تهران با هم به گفتگو و رایزنی پرداختند.
پیوند سه کشور ایران، افغانستان و تاجیکستان، با جمعیتی حدود 110 میلیون نفر، پیوندی تاریخی و تمدنی است که زبان و ادب فارسی و دین مبین اسلام، خمیر مایه آن است.
جمعیت فارسی زبانان در حال حاضر بیش از 110 میلیون نفر در جهان است که علاوه بر ایران و افغانستان و تاجیکستان در بخش هایی از کشورهای ازبکستان ، هند و حوزه خلیج فارس نیزساکن هستند .
زبان فارسی که از اصلیترین و قدیمی ترین زبانهای دنیا است، از خانواده زبانهای هند و اروپایی به شمار می رود و تاکنون سه دوره را پشت سر گذاشته است: پارسی باستان یا اوستایی که در دوره هخامنشی رایج بود، پارسی میانه یا پهلوی که در دوره ساسانی رواج یافت و پارسی مدرن که به دلیل تسلط زبان عربی در ایران به فارسی تغییر نام داد،و از قرن نهم میلادی تاکنون به حیات خود ادامه داده است.
بنا بر اعلام موسسه اتنولوگ؛ زبان فارسی در میان یکصدزبان برتر جهان از نظر جمعیتی جایگاه سی و نهم را در اختیار دارد.
به رغم اراده سران سه کشور فارسی زبان برای توسعه مناسبات و شرکت در اجلاس های سران، هنوز طرح راهبردی و منسجمی درباره ابعاد و زوایای مختلف این همکاری ها ارائه نشده است.
برخی کارشناسان پیشنهاد کرده اند که سازمانی به نام سازمان کشورهای فارسی زبان تأسیس شود تا این سازمان بتواند فعالیتهای سه کشور را به صورت منسجم اداره کند.
مناسبات اقتصادی ایران با کشورهای افغانستان و تاجیکستان در حال بهبود و رو به پیشرفت است، با این وجود حجم مبادلات تجاری همچنان در سطح بسیار پایین نسبت به قابلیت ها و ظرفیت های موجود قرار دارد