همشهری آنلاین: دوربین‌های دیجیتال باعث شده‌اند رویکرد مردم به عکاسی غیرحرفه‌ای زیاد شود.

سرعت شاتر دوربین که یکی از مهم‌ترین فاکتورهای عکاسی است؛ در این نوشته مورد بحث قرار می‌گیرد

1- سرعت شاتر چیست؟
بیایید با یک تعریف کلی از سرعت شاتر اغاز کنیم : این روزها ، شاتر در یک  دوربین دیجیتال  یک صفحه نازک است  که CCD  را می پوشاند (   CCD را به عنوان , فیلم ، در نظربگیرید ). در نتیجه اجازه می دهد ، نوررا از بیرون به  CCD تابیده شده و عکس گرفته شود. مدت زمانی که شاتر باز می ماند تا عکس گرفته شود، به عنوان سرعت شاتر نامیده می شود.
یک مفهوم کلی اینجا وجود دارد ، هر چه شاتر بیشتر باز می ماند ( یعنی سرعت پایین شاتر ) ، مقدار بیشتری از نور وارد دوربین می شود. سرعت بالای شاتر یعنی مقدار کمتری از نور  وارد دوربین می شود.

2- چگونه سرعت شاتر بیان می شود ؟
اگر به دوربین های دیجیتال مدرن نگاه کنید ، سرعت های شاتر عموماً به عنوان یک هشتم ثانیه بیان می شود. محدوده سرعت های شاتر را می توان به عنوان یک ، 2/1 ، 4/1 ، 8/1 ، 15/1 ، 30/1 ، 60/1 ، 125/1، 250/1 بیان کرد که هر یک بخشی از یک ثانیه هستند.

3- انتخاب سرعت صحیح شاتر.
سوال مهم اینجاست. در زمان عکس انداختن چگونه می توانید سرعت صحیح شاتررا انتخاب کنید؟ خوب، اگر شما یک دوربین غیر حرفه‌ای داشته باشید و عکس برداری کنید این موضوع چندان مهم نیست. خیلی ساده دوربین را به حالت اتوماتیک درآورید و عکس خود را بگیرید، مختصات خودکار داخلی دوربین ، سرعت شاتر را برای شما تنظیم خواهد کرد.
با وجود این ، اگر دوست دارید با مختصات دستی کار کنید و دوربین پیشرفته تری داشته باشید ، انتخاب سرعت شاتر به طور حتم برای شما اهمیت پیدا خواهد کرد.
آنچه که باید به خاطر بسپارید این است که سرعت شاتر بسیار مربوط به نوع حرکت سوژه شما میباشد.
عکس زیر ، عکس یک خیابان است که با سرعت کم شاتر گرفته شده است.

از سرعت شاتر کم (برای مثال : 60/ 1 یا پایین تر ) استفاده کنید ، اگر می خواهید کشیدگی مختصری در عکس ایجاد کنید که نشان دهنده سرعت در عکس است.
با این وجود به یاد داشته باشید که سرعت کم شاتر به این معنی است که شما باید دوربین را برای یک مدت طولانی ثابت نگه دارید. اگر نمی توانید چنین کاری را انجام دهید معمولاً عکس شما خوب در نخواهد آمد.
برای حل این مشکل از یک سه پایه استفاده کنید یا پیش از گرفتن عکس بازوهای خود را به آرامی شل کنید. به عنوان یک قانون کلی ، اگر سرعت شاتر 30/1 یا کمتر باشد ، من به طور حتم از سه پایه ام  برای آرام  نگه داشتن دوربین استفاده خواهم کرد.
عکس زیر، عکس یک ماشین در حال عبور است که با سرعت بالای شاتر گرفته شده است

اگر می خواهید از یک جسم در حال حرکت سریع عکس بگیرید ، از یک شاتر با سرعت بالا (125/1 یا بالاتر) استفاده کنید.
مثال خوب شامل ماشینی در حال گذر یا یک پرنده در حال پرواز است. حال مشکلی که با سرعت های بالای شاتر پیدا می شود این است که شما ممکن است به طور کامل تصویر را از دست بدهید. زیرا شاتر خیلی سریع باز و بسته می شود.
برای حل این مشکل می توانید یکی از این دو مورد را به کار ببرید :
• از LCD  دوربین استفاده  نکنید. از طریق منظره یاب با  چشمی  نگاه کنید تا شیئ  را که  در محدوده دید دوربین در حال عبور است ببینید .
• می توانید از لنزهایی استفاده کنید که محدوده دید را افزایش می دهد و به شما اجازه می دهد زمان بیشتری برای گرفتن عکس داشته باشید.

4- از نورسنج استفاده کنید.
 نکته دیگری که به مفید بودن آن پی بردم  استفاده از نورسنج دوربین است. بیشتر دوربین های پیشرفته دیجیتال باید این ویژگی را دارند. نورسنج به شما خواهد گفت : آیا نور بسیار زیاد است یا خیلی کم است.
اگر بسیار روشن باشد ، شما می توانید سرعت سریع شاتر را انتخاب کنید ( مانند 250/1) شاتر سریع باز و بسته می شود که باعث می شود نور زیادی وارد نشود. اگر بسیار تیره است ، پس کار برعکس را انجام دهید. از سرعت شاتر کم استفاده کنید تا به دریچه دوربین فرصت دهید تا نور را وارد دوربین کند.

5- جهت حرکت
گذشته از سرعت جسم مورد نظر شما ، جهت حرکت جسم مورد نظر هم مهم است. به طرح زیر که برای توضیح این مفهوم از آن استفاده می کنم، نگاه کنید.

به منظور تنظیم  سرعت شاتر، اگر جسم شما به صورت مدور نسبت به دوربین شما در حال حرکت است باید سرعت بالاتری از شاتر را مورد نظر داشته باشید تا تصویر را ضبط  کنید.
اگر جسم مورد نظر در حال دویدن با زاویه نسبت به دوربین شماست ، شما باید شاتری با  سرعت پایین تر انتخاب کنید.
 یک مثال: یک عکس از سگ خانگی شماست. سگی که به سمت شما می دود نیاز به سرعت پایین شاتر دارد در حالی که سگی که در طول شما می دود، سرعت برعکسی را می خواهد.

امیدوارم این مسائل کوچک به شما کمک کند تا حرفه‌ای تر به عکاسی نگاه کنید.


سید محمد تقی رسولی دینان
Rasouli@hamshahri.org