همشهری آنلاین: وزیر امور خارجه با اشاره به تحولات منطقه خطاب به مقامات کشورهای حوزه خلیج فارس گفت: کشورهای خلیج فارس دچار سیاست‌های شتابزده شده‌اند.

 به گزارش ایسنا، علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه در گردهمایی سفرا و روسای نمایندگی‌های سیاسی ایران با عنوان برسی چشم‌انداز تحولات منطقه گفت: خدمت فرهیختگان این وزارتخانه‌ی پرافتخار که برای سال‌ها منشاء خدمت بوده‌اید و مسئولیت گران سنگی در پیش دارید خیر مقدم می‌گویم به خصوص با توجه به تحولات امروز منطقه وجود شما و تجربیاتتان در راهنمایی وزارت امور خارجه در ارتباط با نحوه‌ی تعامل با این تحولات بسیار می‌تواند موثر باشد.

 وی با بیان این‌که گمانه‌زنی‌های فراوانی در مورد تحولات اخیر در منطقه وجود دارد، خاطرنشان کرد: اگر ما اولین صحنه‌ جهانی چالش بین حق و باطل را از زمان بعثت حضرت رسول (ص) در نظر بگیریم، وقتی حضرت رسول ظهور کردند، چالش وی در مقابل تمام جهان بود، پس از حدود 3 دهه از زمان بعثت وی دو امپراطوری بزرگ وقت، یعنی فارس و روم شرقی فرو ریختند. بنابراین چالشی میان سلطه‌گران و عدالت‌خواهان آن زمان وجود داشت در عصر امروز نیز به نظر می‌آید تاریخ مجددا خود را تکرار کرده است.

 صالحی توضیح داد: با پیدایش انقلاب شکوهمند اسلامی ایران بار دیگر می‌بینیم حق در مقابل باطل با قوت و قدرت ایستاده است به همین دلیل اصرار دارم از حضرت امام(ره) به عنوان احیاگر دین در عصر حاضر نام ببرم. دین زنگار گرفته بود و غبار آن را پوشانده بود حضرت امام این غبارها را زدود و مجددا عرصه‌ی تاخت و تاز حق علیه باطل در عصر ما آغاز شد و شاهد بودیم که یکی از امپراطوری‌های عصر ما یعنی امپراطوری جماهیر شوروی فروریخت.

 وزیر امور خارجه‌ کشورمان ادامه داد: ارکان امپراطوری دیگر نیز در حال تزلزل است. این واقعیتی است، هیبتی که استکبار جهانی در دو سه دهه قبل داشت امروز دیگر فروریخته است.

وی با بیان این‌که وقتی بیانات حضرت امام را مرور می‌کنیم می‌بینیم با چه تیزهوشی و دوراندیشی گویی حقایق امروز را به نحوی در ذهن فعالش رصد می‌کرد، گفت: امام خمینی (ره) حدود دو دهه پیش در مورد مصر بیاناتی داشتند که گویی امروز گفته شده است. امام (ره) با توجه به تجلی انقلاب اسلامی در حرکت مردم این کشور بزرگ اینگونه پیش بینی کرد که زمینه‌ و بستری در ارتباط با جهان اسلام و در دنیا برای مقابله با سلطه‌گران فراهم خواهد شد.اما از سویی سلطه‌گران نیز پیش بینی‌های خود را داشته‌اند. بوش پدر سخن از نظم نوین جهانی می‌کرد و بوش پسر نیز از خاورمیانه‌ی جدید سخن می‌گفت. اما اینکه به ناگاه چنین حرکت فراگیری در منطقه رخ دهد برای هیج کس به این صورت قابل تصور نبود. انتظار می‌رفت اتفاقاتی رخ دهد اما نه به این عمق و گستردگی و به این شیوه.

 همواره به دخالت نکردن در امور داخلی کشورها پایبند بوده‌ایم

 رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصولی که همواره در سیاست خارجی خود اعلام کرده است که عدم دخالت در امور داخلی کشورها است پایبند بوده است و این پایبندی تا به امروز وجود داشته است و خواهد داشت.

 وی تاکید کرد: موضع‌گیری‌های رسمی جمهوری اسلامی ایران در مورد تحولات اخیر کاملا بر همگان روشن بوده و هست. موضع‌گیری‌های منطقی، اصولی ؛ منصفانه و در چارچوب اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران. ما از حاکمیت ارضی تمامی کشورها و استقلال آنها و از این‌که مطالبات مشروع حداکثری مردم هم مورد عنایت قرار گیرد، دفاع کرده‌ایم.

 هیچ گاه در تصور دخالت در امور دیگران نیستیم و نخواهیم بود

 صالحی افزود: تاکید کرده‌ایم که نباید خشونت به کار گرفته شود ما هیچ گاه در تصور دخالت در امور دیگران نیستیم و نخواهیم بود. معتقدیم اگر ملتی حرکت کند قطعا دست تقدیر همراه آن ملت خواهد بود و اراده‌ی آن ملت به کرسی خواهد نشست. اما متاسفانه شاهدیم برخی کشورهای منطقه همراه با استکبار جهانی با فرار رو به جلو و فرافکنی دائما جمهوری اسلامی ایران را مورد عتاب قرار می‌دهند. بدون ذکر هیچ دلیل، مدرک و مستندی اظهارات خود را تکرار می‌کنند تا جایی که وزیر خارجه‌ی آمریکا اعلام می‌کند هیچ مدرکی در ارتباط با دخالت ایران در کشورهایی که در آن تحولاتی رخ داده است نداریم اما ایران در صدد استفاده از این تحولات است.

 وی با اشاره به برگزاری گردهمایی سفرا در مقطع کنونی گفت: روسای نمایندگی‌های ما در کشورهای دیگر به عنوان افرادی که تحولات کشور را رصد می‌کنند نتیجه‌ی آن را برای تصمیم گیری متناسب با روابط بین‌دول به وزارت خارجه اعلام می‌کنندکه البته به خوبی انجام می‌شود اما با توجه به تحولات منطقه ما انتظار بیشتری داریم.

 صالحی توضیح داد: باید بررسی کرد که چگونه نسبت به این تحولات عمل کنیم تحلیل درستی داشته باشیم و بر اساس تحلیل درست و داده‌های صحیح بتوانیم پیش‌بینی‌های متقن‌تری نسبت به آینده‌ی تحولات داشته باشیم. این نیاز به تجمیع افکار دارد. می‌خواهیم شالوده‌ی این تحلیل‌ها را استخراج کنیم و بر اساس آن آینده را بهتر ترسیم کنیم و در تصمیمات بر اساس عزت، مصلحت و حکمت پیش رویم.

 استکبار در صدد حفظ استیلای خود در مناطق مهم دنیاست

 رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه خاطرنشان کرد: معتقدیم استکبار در صددحفظ استیلای خود در مناطق مهم دنیاست و زمانی استکبار می‌تواند هیمنه‌ خود را حفظ کند که از لوازم قدرت برخوردار باشد. یکی از این لوازم مهم ثروت است و در این مسیر به ثروت خدادی که در این منطقه است چشم دارد. استکبار به این نتیجه رسیده است و به همین دلیل هم از نظم نوین جهانی و خاورمیانه جدید صحبت کرده است.به این نتیجه رسیده است که برای حفظ استیلای خود یقینا با توجه به تحولات مدنی و جامعه‌ بشری باید شیوه‌های استیلای خود را نیز تغییر دهد.

 صالحی با بیان این‌که شیوه‌های استکبار امروز تغییر کرده است به نقش رسانه‌ها و پیشرفت فناوری در حوزه‌ ارتباطات اشاره کرد و افزود: استکبار امروز به این نتیجه رسیده است بیش از این نمی‌تواند اهمیت مردم را در سیاست‌های خود در نظر نگیرد و فقط متکی به حمایت از دیکتاتورها شود و به این صورت استکبار تلاش می‌کند خود را به مردم نیز نزدیک کند.

 استکبار دچار سردرگمی عجیب و قابل توجهی شده است

 وی گفت: امروز استکبار دچار سردرگمی عجیب و قابل توجهی شده است که نشان از این دارد که استکبار پیش بینی تحولات بدین شکل را نداشت.

 صالحی گفت: بر خلاف استنباط استکبار معتقدیم مردم بسیار هوشیارتر از آنچه که استکبار فکر می‌کند، هستند. دیگر نمی‌توانند مردم را با یک سری اقدامات ظاهرفریب به سوی خود بکشند و حرکت‌های مردمی را مصادره کنند. مردم قطعا متوجه تمامی حیله‌های استکبار جهانی خواهند بود و نخواهند گذاشت استکبار جهانی این حرکت‌های مردمی را مصادره به مطلوب کند.

 وی به تحولات مصر و تونس اشاره کرد و گفت: در این کشورها همچنان مردم آگاهانه و هوشیارانه در مقابل حیله‌ دشمن کاملا ایستاده‌اند.

  باید افکار عمومی جهان را نسبت به وقایع موجود آگاه کنیم

 صالحی با بیان این‌که مسئولیت ما امروز آگاهی بخشی است، تاکید کرد: باید دائما افکار عمومی جهان را نسبت به وقایع موجود آگاه کنیم. این حداقل کاری است که می‌توانیم انجام دهیم. باید ضمن حفظ اصول سیاست خارجی خود با هوشیاری نسبت به این تحولات حساس باشیم.

 وی افزود: شعارهای مردمی استقلال طلبانه، عدالت خواهانه و برای بازیافت کرامت انسانی‌ خودشان بود.معتقدیم با این شعار مردم منطقه احساس می‌کردند برای دهه‌ها کرامتشان لگد مال شده است و امروز یکی از شعارهای ممتاز این مردم رسیدن به کرامت انسانی است.

 صالحی با تاکید بر ضرورت هوشیای افکار عمومی تصریح کرد: وقتی می‌خواستند غائله‌ای در سودان ایجاد کنند موضوع مسیحی ـ مسلمان را پیش کشیدند. برای هر موردی بهانه‌ای می‌آورند وقتی بحث دارفور مطرح شد گفتند مسلمانان عرب و مسلمانان سیاه. زمانی که در بحرین مشابه سایر ملت‌ها قیام رخ داد سخن از شیعه و سنی مطرح کردند. باید افکار عمومی دنیا را آگاه و تاکید کنیم این شیعه و سنی قرن‌ها با یکدیگر زندگی کرده‌اند اما بحث اختلاف فقط چند سالی است که در شیپور باطل دمیده می‌شود تا زمینه‌های اختلاف را ایجاد و مردم منطقه را به خود مشغول کنند.

 کشورهای خلیج فارس دچار سیاست‌های شتابزده شده‌اند

 وی با بیان این‌که با اکثر وزیران خارجه‌ کشورهای حوزه خلیج فارس در یک ماه اخیر مکالماتی داشته است، ادامه داد: یک توصیه برادرانه به همکارانمان در منطقه به خصوص در کشورهای حوزه‌ی خلیج فارس دارم معتقدم کشورهای خلیج فارس دچار سیاست‌های شتابزده شده‌اند. من آنها را از سیاست‌های شتابزده برحذر می‌دارم که فکر می‌کنند با یک سری تصمیمات می‌توانند به نتایج مورد نظر خود برسند. من به این سیاست‌ها سیاست زودرس می‌گویم که مانند کاشتن صیفی‌جات است. درست است که در زمان کوتاهی محصولی به دست می‌آید اما بیشتر آن آب است. ما معتقدیم باید با سیاست دوراندیشانه، حکیمانه، منصفانه و مبتنی بر عقلانیت و استفاده از تجارب گذشته عمل کرد.

صالحی تاکید کرد: در زمان صدام شما یک بار سیاست زودهنگام خود را آزمودید. به خاطر دارم در نشستی که در یونسکو تشکیل شده بود و مجموعه‌ی کشورهای حوزه‌ی خلیج فارس و برخی کشورهای دیگر حضور داشتند همگی ایران را متهم می‌کردند و از عاقبت ناخوش این جنگ صحبت می‌کردند و می‌گفتند شما به زودی چنین و چنان خواهید شد.امروز آیا وقت این نیست که سیاست‌های غیر حکیمانه‌ خود را ارزیابی کنید، مجددا گرفتار غرور کاذب و وضعیت غیرسنجیده‌ای نشوید. ما برادرانه نصیحت می‌کنیم که توجه داشته باشید بالاخره یک سال دو سال یا هشت و ده سال در تاریخ ملت‌ها یک برگی بیشتر نیست.برای ملتی مثل ایران که 3 هزار سال تاریخ مکتوب دارد 100 سال فقط یک برگ از این کتاب تاریخ است.

 وزیر امور خارجه‌ کشورمان خطاب به این کشورها تاکید کرد: توجه داشته باشید راه را گم نکنید و در مسیر غلط قدم برندارید. فکر نکنید اگر توانستید برای لحظاتی صدای عدالت‌خواهانه مردم را سرکوب کنید به مقصودتان رسیده‌اید. اگر ملت‌ها قیام کنند به این راحتی از پای نخواهند نشست. قطعا دیر یا زود به اهداف خود خواهند رسید.

 وی به تحولات اخیر در بحرین اشاره کرد و گفت: ما به استقلال و حاکمیت ارضی بحرین و به همه‌ امتیازاتی که معمول است یک کشور از آن برخوردار باشد اعتقاد داریم و به رسمیت می‌شناسیم اما از سویی معتقدیم مردم بحرین نیز به موازات سایر مردم این منطقه حق داشتن حداقل حقوق شهروندی را دارند که به صورت جهانی به رسمیت شناخته شده است.

  دولت بحرین به بحران تصنعی خاتمه دهد

 رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: تا دیر نشده است دولت بحرین باید به مطالبات مشروع مردم خود پاسخ دهد و بحران تصنعی که ایجاد کرده‌اند را خاتمه دهند. معتقدیم دخالت نظامی در بحرین هیچ توجیهی ندارد. حتی اگر مبنا را بر اساس تفاهم نامه‌ "سپر جزیره" بگذاریم نیز اقداماتی که انجام شده بر خلاف قوانین و همین پیمان سپر جزیره است. آیا همین مردمی که قیام کرد‌ه‌اند را به عنوان کشور اجنبی و خارج از بحرین تلقی کرده‌اید که تقاضای مداخله کرده‌اید. اینها قابل توجیه نیست ما از غرب به خصوص در حیرتیم که چقدر راحت دچار تناقض گویی هستند و به راحتی از آن عبور می‌کنند، در جایی علیه دولت آن کشور و ظاهرا در حمایت از مردم نیروی نظامی می‌آورند و در جای دیگری بنا به توصیه‌ غرب در حمایت از دولت و علیه مردم نیروی نظامی می‌فرستند.

  غرب در مقابل محکمه وجدان مردم محاکمه و محکوم خواهد شد

وی گفت: آیا صرف نظر از عرف دیپلماسی شما وجدان ندارید؟ آیا تمام مباحث فقط حفظ خواسته‌های مادی است. ما تلفنی، مکاتبه‌ای و با توجیهات و استدلال تاکید کرد‌ه‌ایم که زمانی نگویند اگر تذکر می‌دادید ما چنین و چنان می‌کردیم. گفته‌ایم دست از این تناقض بردارید و از این‌که این قدر علنی تناقض می‌گویید و به روی خود نمی‌آورید حیا کنید. شما مردم ، هوش و زکاوت آنها را به سخره گرفته‌اید. شما در مقابل محکمه‌ وجدان مردم محاکمه و محکوم خواهید شد.

 صالحی در ادامه به تحولات مصر اشاره کرد و گفت: امیدواریم مسئولان محترم در مصر با توجه به تبادلات شفاهی و نامه‌ای که با یکدیگر داشته‌ایم هر چه زودتر در جهت برقراری و ارتقاء روابط بین دو کشور گامی شجاعانه بردارند. ما آمادگی خود را اعلام کرده‌ایم فشارهایی وارد است اما امیدواریم عزیزان در مصر به خوبی پاسخ این فشارها و استدلال‌های نابجای دیگران را بدهند که شاهد آن بوده‌ایم. مصر جایگاهی ویژه‌ای در منطقه و جهان اسلام دارد. ایران و مصر دو رکن عمده‌ی جهان اسلام و مکمل یکدیگر هستند. به نظر می‌رسد تعامل بین دو کشور در عرصه‌های مختلف یقینا به صلح و ثبات و امنیت منطقه کمک شایانی خواهد کرد.

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها