شیمی پایه بسیاری از علوم است و از آنجا که با ماده سر و کار دارد، در بسیاری از رشتهها از زیستشناسی و فیزیک گرفته تا داروسازی، هوافضا، نانو، راه و ساختمان و... پا به میدان میگذارد.
اما این نامگذاری دلیل دیگری هم دارد. در واقع علم شیمی مستقیم بر کیفیت زندگی ما و محیطی که در آن زندگی میکنیم تأثیر میگذارد. به عبارت دیگر با شیمی میتوان هم از محیطزیست محافظت کرد و هم آن را از بین برد! اگر به اطرافمان نگاه کنیم، متوجه اهمیت این موضوع میشویم؛ مثلاً سلامت غذاهایی که میخوریم، با توجه به تغییراتی که امروزه در کاشت گیاهان به وجود آمده است، به نوعی در گرو علم شیمی است.
این که از چه کودهایی استفاده میشود، چه تغییراتی در رشد آنها داده میشود، از چه آفتکشهایی استفاده میکنیم و... بر روی سالم بودن گیاهان اثرگذار است. حال به هوایی که تنفس میکنیم فکر کنید؛ آلودگی هوا که در نتیجه دود وسایل نقلیه، گازهای تولیدشده در کارخانجات، دیاکسیدکربن ناشی از سوختهای فسیلی و در نتیجه گازهای گلخانهای ایجاد میشود، با علم شیمی گره خورده است؛ مثلاً کیفیت بنزین و گازوئیل خودروها که ترکیبهایی شیمیایی هستند، در میزان آلایندههای ایجادشده تأثیر دارد.
قرصها و داروهایی که استفاده میکنیم، آبی که میآشامیم یا برای آبیاری استفاده میکنیم، محصولات سازگار با محیطزیست که با استفاده از فناوریهای روز شیمی ساخته میشوند، انرژیهای پایدار که جایگزینی برای سوختهای فسیلی هستند، همه و همه با شیمی سر و کار دارند. شاید بتوان گفت که علم شیمی با زمین و خاک و آب و هوا گره خورده است. به همین دلیل جای تعجب نیست که زمانی که یکی از مهمترین دغدغههای بشر حفظ محیطزیست است، امسال به نام این علم شناخته میشود.