با این میزان سرمایه یک مهد کودک را نمیتوان درست کرد، چه برسد به دانشگاه و در این راستا وظیفه ما این است که اساسنامهای را تنظیم کنیم که فردی بهعنوان سرمایهگذار در تاسیس این مؤسسات سرمایهگذاری کند و پس از انحلال یا بستهشدن دانشگاه، تمامی اموال آن مؤسسه به سرمایهگذار برگردانده شود.
کامران دانشجو در همایش روسای دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی غیردولتی، با اشاره بهنظرات خود مبنی بر اینکه برخی از مؤسسات آموزش عالی غیردولتی حتی در حد یک مهدکودک هم نیستند، گفت: افرادی که درخصوص آموزش عالی زحمت کشیدهاند وجود این مؤسسات را در شان آموزش عالی و خود نمیبینند.
وی با طرح این سؤال که آیا شما قبول ندارید که وجود 300 مؤسسه غیر دولتی آموزش عالی یک مشکل است؟، افزود: مگر استان مازندران تا چه حد دارای ظرفیت است که دارای 40 مؤسسه است، از طرف دیگر تقاضای ایجاد هر مؤسسه دیگری برای این استان مساوی با مدعیان اضافه است و این گره به گره کور تبدیل میشود.
وی با اشاره بهوجود 200 هزار صندلی خالی در مؤسسات غیرانتفاعی در سال گذشته، اظهار کرد: حال اگر زیرساختهای مؤسسات به همین اندازه باقی بماند و در عوض شهریه دانشجویان افزایش یابد تصور میکنید که چه میزان دانشجو از آن استقبال کنند؟
وی با اشاره به مهاجرت برخی از دانشجویان به کشورهای آسیای میانه و حاضر نشدن آنان برای بازگشت به ایران، عنوان کرد: به نظر شما بهعلت پایین بودن شهریه، آنها حاضر به بازگشت به ایران نیستند؟
این دانشجویان در یک فرایند قرار دارند که باید به تمامی مسائل آنان با یک نگاه نگریسته شود. دانشجو با بیان اینکه اگر در مؤسسات ما معاندینی با نظام فعالیت کنند جای آنان در دانشگاه نیست، گفت:هر کسی گفت که این افراد میتوانند در دانشگاه حضور داشته باشند آنان را پیش من بیاورید تا برای آنان استدلال بیاورم. وی با اشاره به مسائل فرهنگی و اخلاقی در دانشگاهها با بیان اینکه وجود سالن آرایش و مد در دانشگاهها در شان دانشگاهها نیست، افزود: این مسئله، آزادی نیست بلکه شان دانشگاه را خرد کردن است.
بهگونهای که در همه جای دنیا با سادهترین لباسها در دانشگاهها حضور پیدا میکنند. دانشجو با بیان اینکه ما کاری به اسلامی بودن یا غیراسلامی بودن نداریم بلکه شان دانشجو و دانشگاه بر رعایت این مسائل است، تصریح کرد: کسی که این شان را نمیخواهد رعایت کند باید از دانشگاه خارج و در جای دیگری مشغول شود.
تحصیل 60درصد دانشجویان در 10 رشته
در این همایش مدیرکل دفتر نظارت و ارزیابی وزارت علوم نیز با بیان اینکه متأسفانه حدود 85 درصد از دانشجویان ما در 20 تا 25 درصد رشتهها مشغول به تحصیل هستند، افزود: 10 رشته اول پرمتقاضی، حدود 60 درصد از دانشجویان را شامل میشود و به این معناست که یکسری رشتهها در حال توسعه هستند و برخی رشتههای مورد نیاز مورد توجه قرار نگرفتهاند.
رضا عامری افزود: تا سال 75 عرضه آموزش عالی رویکرد تقاضای جامعه بوده و فارغالتحصیلان در بخشهای مختلف میتوانستند کار پیدا کنند و مشغول شوند. تا سال 88 حدود 551 هزار نفر متقاضی یا کشش داریم اما عرضه مان یک میلیون و 100 هزار نفر است؛ بنابراین عرضه مان متناسب با نیازها نیست.
وی با یادآوری اینکه پوشش آموزش عالی برای جوانان 18 تا 24 سال در برنامه چهارم توسعه 30 درصد بوده است، گفت: در افق 1404 یعنی طی 3 برنامه آینده پوشش آموزش عالی برای جوانان 18 تا 24 سال به 60 درصد میرسد.عامری با اشاره به فعالیت 40 مؤسسه غیرانتفاعی در سال 84 و توسعه کمی این مؤسسات طی آن سالها گفت: حدود 250 تا 280 هزار دانشجو در این مؤسسات در تمامی مقاطع تحصیلی مشغول به تحصیل هستند، بنابراین ساماندهی دانشگاههای غیرانتفاعی از لحاظ کمی و کیفی ضروری است.
وی ادامه داد: مؤسسات غیرانتفاعی بهرغم مشکلات در بحث زیرساختها، اعضای هیات علمی و... در مجموع روند روبه رشدی داشتند، بهگونهای که سال گذشته قریب به 500 مجوز ایجاد مؤسسات غیرانتفاعی صادر کردیم و همین تعداد نیز در صف صدور هستند.