همشهری‌آنلاین: محققان آمریکایی به دنبال یک پدیده‌ی اقلیمی رفتند و کشف کرده‌اند که عبور و مرور هواپیماها در ابرها حفره‌های بزرگ ایجاد می‌کند. این باعث می‌شود که در نواحی فرودگاهها بارش باران و برف بیشتر باشد.

به گزارش دی‌دبلیو، ممکن است که مسافران یک هواپیما تا به حال این سوال را از خود کرده باشند که آیا هواپیماها در حین عبور از ابرها در آنها ایجاد حفره می‌کنند یا نه. اخیرا دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که این پدیده گاه‌گاهی پیش می‌آید.

  • تحلیل این پدیده در هفت فرودگاه جهان

در آخرین شماره نشریه‌ی علمی ساینس (Science) محققان آمریکایی می‌نویسند که در نواحی فرودگاه‌ها بارش برف و باران بیشتر است. در یک مورد مشخص، اندازه‌گیری‌های راداری نشان داده‌اند که پس از بلند شدن چند هواپیما و عبور از ابری مشخص، ۲ سانتی متر برف آمده است.


عبور هواپیما از ابرها باعث یخ زدن قطرات آب و تولید دانه‌های برف می‌‌شود

محققان چنین پدیده‌ای را در هفت فرودگاه جهان، از جمله در فرودگاه‌های فرانکفورت، هیترو در لندن و شارل دوگل پاریس توسط فیلم‌های ماهواره‌ای مورد بررسی قرار داده و تایید کرده‌اند.

  آشنایی با فرودگاه‌های مهم دنیا

  • چرا بارش برف افزایش می‌یابد؟

زمانی که هواپیماهای ملخی یا هواپیماهای جت از میان ابرهای بسیار سرد عبور می‌کنند، در آنها حفره ‌یا کانال‌های بزرگی ایجاد می‌کنند. این ابرها معمولا تراکمی از آب‌های بسیار سرد، یعنی زیر صفر درجه سانتی‌گراد هستند. با وجودی که دمای این آبها به صفر درجه رسیده است، این قطرات کوچک به صورت مایع باقی می‌مانند، زیرا در آنجا دانه‌های بلور شکل نگرفته‌اند.

اما زمانی که این آبها توسط بال‌های بزرگ هواپیما جابجا و پخش می‌شوند، برای مدت کوتاهی فشار هوا در میان این ابرها پایین آمده و باعث یخ زدن قطرات آب و تولید دانه‌های برف می‌‌شود. وقتی که مقداری کافی دانه‌ی برف تشکیل شده باشد، آنها با سرعت زیاد رشد می‌کنند. پس از آن، بارش برف و باران آغاز می‌شود.

در جریان تشکیل دانه‌های برف گرما آزاد می‌شود و این امر باعث می‌شود که حفره‌هایی که در ابرها ایجاد شده‌اند به سرعت رشد کنند. رشد حاشیه‌های ابرها و حفره‌ها را پژوهشگران در سیمولیشن‌های کامپیوتری مشاهده کردند.

  • تغییر آمار آب و هوا

این پدیده در فردودگاه‌هایی که در عرض‌های جغرافیایی شمال و بسیار بالا واقع شده‌اند، همانند فرودگاه Yellowknife، بیشتر مشاهده می‌شود. پژوهشگران معتقدند که این پدیده برای شرایط اقلیمی جهان پیامدی نخواهد داشت، اما می‌تواند احتمالا آمار آب و هوای مناطق دورافتاده در شمال و جنوب کره‌ی زمین را دگرگون کند.

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها