آیا منظور محمود بهمنی رئیسکل بانک مرکزی ایران مبنی بر بمباران ارزی، بمباران سیاست ارزی بهجای مانده از رئیسکل فقید بانک مرکزی بوده است؟ نوسان شدید نرخ ارز و خارج شدن کنترل بازار از دست بانک مرکزی باعث شده تا هر دلار آمریکا بالاترین قیمت را در بازار آزاد ایران تجربه کند و به 1340 تومان برسد.
سیاست جدید بانک مرکزی مبنی بر محدودیت در تزریق ارز دولتی به بازار و افزایش قیمت ارز مسافرتی نهتنها باعث تشدید تقاضای خرید ارز در بازار آزاد شد تا دلالها سود هنگفتی به جیب بزنند که فریاد بخش خصوصی را هم بلند کرد.
انتقادها از سیاستهای پرنوسان بانک مرکزی باعث تشدید رانت در بازار ارز شده و مشخص نیست تنش ارزی تا کی ادامه خواهد یافت.
دلار؛ پسانداز جدید ایرانیان
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران هم با انتقاد شدید از وضعیت کنونی بازار ارز گفت: بهدلیل عدمکنترل در این بازار در حال حاضر خانوارها برای خرید دلار بهعنوان یک پس انداز و اقدام سودآور وارد بازار شدهاند.
بهگزارش همشهری، یحیی آلاسحاق با تایید اینکه اقتصاد ایران هماکنون در شرایط حساس و نابسامانی به سر میبرد، تصریح کرد: یکی از مواردی که ضرورت دارد مورد بازنگری قرار گیرد، موضوع نرخ ارز و چگونگی برخورد با آن در سیاستگذاریهای کلان اقتصاد کشور است.
آل اسحاق با انتقاد شدید از چندنرخی بودن ارز گفت: چند نرخی بودن ارز هزینههای بالاتری نسبت به فواید آن دارد و اگر در رابطه با فساد حرفی به میان میآید قسمت عمدهای از رخ دادن این فساد تحتتأثیر ارز چندنرخی صورت گرفته است.
وی با اشاره به کاهش حجم واردات به کشور طی ماههای گذشته خاطرنشان کرد: این در شرایطی است که اگرچه تقاضا به لحاظ واردات کالا برای ارز کاهش پیدا کرده اما هماکنون کشور با بحران ارز و کمبود عرضه آن نسبت به تقاضا روبهروست.
به گفته آل اسحاق چند نرخی شدن ارز زمینه حضور بیش از پیش دولت در اقتصاد را فراهم میآورد؛ چراکه دولت به بهانه کنترل بازار ارز وارد عمل شده و بسیاری از فرایندهای اقتصادی را تحت سیطره خود میگیرد.