مسئولان برگزاری جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر در حالی به استقبال چهارمین دوره برگزاری آن میروند که دوره اول آن سال 87 برگزار شد. امسال 2رشته فیلم تجسمی و تصویرسازی نیز به جشنواره اضافه شده است. جشنواره چهارم در 10رشته نقاشی، نگارگری، خوشنویسی، مجسمهسازی، سفال و سرامیک، تصویرسازی، کاریکاتور، عکاسی، پوستر به همراه فیلمهایی درباره هنرهای تجسمی 10 بهمن تا 14 اسفندماه برگزار خواهد شد. رشتههای کاریکاتور، عکاسی و پوستر بهصورت بینالمللی برگزار میشود.
برپایی چهارمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در تمامی شهرهای کشور و 10 کشور جهان از جمله برنامههای امسال جشنواره خواهد بود. در بخش کاریکاتور، هنرمندانی از 25 کشور جهان از جمله لهستان، روسیه، ترکیه، اوکراین، رومانی، روسیه، برزیل، آلبانی، مجارستان و بلژیک حضور خواهند داشت. به موازات این جشنواره نمایشگاه عکسی باعنوان «نمایشگاه عکس جمهوری اسلامی ایران، پیشرفت و اقتدار» در 50 کشور جهان برگزار خواهد شد که عکاسان، پیشرفتهای ایران پس از انقلاب را در آن به تصویر خواهند کشید. همچنین بخش ویژه بیداری اسلامی و بخش فیلمهای مرتبط با هنرهای تجسمی نیز از بخشهای جدید جشنواره فجر امسال است.
به گفته شالویی جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر، مهمترین و فراگیرترین رویداد هنرهای تجسمی است که همه رشتههای هنرهای تجسمی را در بر میگیرد و هنرمندان از سراسر کشور میتوانند آثارشان را در جشنواره ارائه کنند و بهنظر میرسد با توجه به روند صعودی استقبال از جشنواره در دورههای قبل، امسال آثار بیشتری به جشنواره ارائه خواهد شد.
مدیر دفتر تجسمی وزارت ارشاد با اشاره به جامعیت و گستردگی جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر گفت: چهارمین دوره جشنواره، فرصتی را برای رقابت همه رشتههای هنرهای تجسمی فراهم کرده است و رشتههای مجسمهسازی و تصویرگری که در دوره قبل جشنواره حضور نداشتند در این دوره اضافه شده است. بخشی از آثار جشنواره در تمامی استانها به نمایش گذاشته میشود و منتخبی از آثار کاریکاتور، عکس و پوستر در چند کشور دیگر نیز ارائه خواهد شد که این گستردگی و فراگیری سبب میشود طیف وسیع تری از علاقهمندان و مخاطبان از نمایشگاه آثار جشنواره بهره بگیرند.
مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی وزارت ارشاد افزود: امسال چهارمین دوره درحالی آغاز میشود که چندین دوسالانه را شروع و به پایان رساندهایم و دوسالانه نقاشی و عکس را پیش رو داریم. دوسالانه نقاشی طی هفتههای آینده آغاز میشود و دوسالانههای عکس و خوشنویسی نیز سال 91 برگزار خواهد شد.
مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی وزارت ارشاد با اشاره به اینکه در 3دوره قبل فقط رشته کاریکاتور در بخش بینالمللی قرار داشت، گفت: در چهارمین دوره جشنواره هنرهای تجسمی فجر 2بخش عکاسی و پوستر هم به بخش بینالمللی اضافه شده است. وی با اشاره به بخشهای سهگانه جشنواره شامل: ویژه، اصلی و جنبی، گفت: بخش ویژه با موضوع بیداری اسلامی خواهد بود که به نفرات برگزیده این بخش 50 سکه بهار آزادی اختصاص مییابد. بخش دیگر نیز برگزاری بازار هنر و اعطای نشان هنر به هنرمندان برجسته کشور است.
شالویی گفت: 6 هزار اثر به جشنواره رسیده که بیشترین تعداد شرکتکنندگان از تهران، اصفهان، البرز، آذربایجانشرقی و خراسان رضوی هستند. در این دوره تاکنون تعداد شرکتکنندگان خانم 20درصد بیشتر از آقایان است. 60درصد شرکتکنندگان از شهرستانها و 40درصد از تهران هستند.
محمدعلی رجبی دبیرکل چهارمین جشنواره تجسمی فجر نیز در بخش دیگری از این نشست گفت: جشنواره تجسمی فجر، جشنواره جشنوارهها محسوب میشود. لذا نباید همچون بیینالها به آن نگاه کنیم زیرا شاخص فعالیتهای هنری کشور در چنین جشنوارهای مطرح میشود و علاوه بر آن نباید از کنار عنوان «فجر» بیتوجه گذر کرد. رجبی با اشاره به در نظر گرفتن محورهای فرهنگی برای این جشنواره، بیان کرد: موضوع تعیین نکردیم بلکه به هنرمندان زمینه دادیم تا براساس آن فکر و کار کنند، زیرا از جشنواره فجر این انتظار میرود تا تحولات فجر را در آن مشاهده کنیم و نظرات هنرمندان را نسبت به آن بسنجیم.
به گفته رجبی، در این دوره هر بخش داوریهای تخصصی دارد و حدود 100 داور در این بخشها حضور پیدا میکنند. داوری به شکل تخصصی از ویژگیهایی است که باید در تمامی دورههای این جشنواره مورد نظر قرار بگیرد و تفاوت سلایق را نشان دهد.
وی افزود: وقتی اسم فجر و انقلاب اسلامی میآید تصور میکنیم که موازین فرهنگی گذشته را باید احیا کنیم زیرا ما کشوری با تاریخ سترک هستیم که باید این نشانهها را مطرح و بهصورت نوینی ارائه دهیم. به همین دلیل هم قرار شد تا هر سال یکی از سنن قدیمی، احیا و مطرح شود تا جلوههای جدیدی بهخود بگیرد.
دبیرکل جشنواره تجسمی فجر در ادامه سخنان خود به اهمیت بخش پژوهش اشاره کرد و افزود: همایشی را با موضوع «بیداری اسلامی» با حضور استادان برجسته برپا میکنیم. او اضافه کرد: تصور میشود نسبت به گذشته با رویکرد تحقیقی بیشتری نسبت به مسائل وارد شویم تا جشنواره فجر تنها در حد یک فعالیت ظاهری مطرح نشود.