همشهری آنلاین: سفیر ایران در آنکارا ضمن رد متشنج بودن روابط ایران و ترکیه گفت: روابط دو کشور در طول یکصد سال اخیر بی نظیر بوده است، در طول سه سال گذشته، چند برابر سه دهه گذشته هیات های ایران و ترکیه به دو کشور سفر کردند و حجم مبادلات دو کشور اکنون به بیش از 16 میلیارد دلار رسیده است.

بهمن حسین پور در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ' ان.تی.وی ' درپاسخ به سوالی مبنی براینکه به نظر می رسد روابط ایران و ترکیه در موضوع سوریه و امکان تغییر محل مذاکرات ایران و گروه 1+5 از استانبول به چین و یا روسیه متشنج شده است ، این مطلب را بیان کرد.

وی گفت : با نظر شما در خصوص متشنج بودن روابط ایران و ترکیه موافق نیستم ، چرا که روابط دو کشور در طول یکصد سال اخیر بی نظیر بوده است ، در طول سه سال گذشته ، چند برابر سه دهه گذشته هیات های ایران و ترکیه به دو کشور سفر کردند و حجم مبادلات دو کشور اکنون به بیش از 16 میلیارد دلار رسیده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، حسین پور افزود: وزیر امور خارجه ترکیه سال گذشته 10 بار به تهران سفر کرد و وزیر امور خارجه ایران 9 بار به آنکارا آمد ،در کدامیک از کشورها می توانید ، این امر را مشاهده کنید این امر بیانگر روابط مستحکم دو کشور است. نخست وزیر ترکیه هم تاکنون سه بار به ایران سفر کرده که این امر نشانگر صمیمت مقامات دو کشور است. البته این به آن معنا نیست که دو کشور در برخی از مسائل اختلاف سلیقه ندارند .مثل اختلاف بر سر رخدادهای سوریه . که بطور مفصل در ایران بحث شد. مقامات دو کشور در تهران در باره موضوع سوریه در دیدارهای خصوصی و عمومی بحث و تبادل نظر به عمل آوردند و برخی از افراد که سخن از تنش در روابط دو کشور به میان می آورند، اطلاعی از کل قضایا ندارند. در باره تغییر محل برگزاری نشست ایران و گروه 1+5 ، مقامات ایران و ترکیه با یکدیگر در حال تماس و گفت وگو هستند.

همانطور که وزیر امور خارجه ترکیه عنوان کرد محل برگزاری این نشست مهم نیست بلکه دستاوردهای این نشست مهم است.

وی اظهارداشت: هیچ یک از مقامات دولتی درخصوص مکان مذاکرات حرفی گفته نشده است. هنوز دولت و دکتر جلیلی در این خصوص اظهار نظر نکرده اند.

وی افزود: ترکیه از هر کمکی در مورد برنامه هسته ای مطمئنا دریغ نخواهد کرد. ترکیه از نادر کشورهایی است که موضع خود را در قبال برنامه هسته ای ایران صریحا اعلام کرده است. در این مورد از ترکیه تقدیر و تشکر می کنیم. ترک ها ما را کاملا درک می کنند. لذا آنها از هیچ کمکی دریغ نخواهند کرد. رایزنی ها و گفتگو ها همچنان ادامه دارد.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر احضارش به وزارت امور خارجه ترکیه در پی برخی سخنان مقامات ایرانی در باره برگزاری نشست موسوم به دوستان سوریه در استانبول گفت : سیاست خارجی ایران توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی ، رییس جمهوری و وزیر امور خارجه ایران تبیین می شود ، این سخنان موضع رسمی ایران نیست . ایران یک کشور آزاد است و تمامی افراد می توانند در باره مسایل ابراز نظر کنند.

حسین پور اضافه کرد: در ترکیه و پس از سفر موفقیت آمیز ' رجیب طیب اردوغان ' به تهران ، شاهد آن بودیم که احزاب و رسانه‌های این کشور چه مطالبی عنوان کردند . در صورتی که این سفر یکی از موفقیت آمیزترین سفرهای اردوغان به تهران بود.

نخست وزیر ترکیه در ایران از سوی رهبر معظم انقلاب ، استقبال شد ، اردوغان دیدارهای جداگانه ای با رییس جمهوری ، رییس مجلس و معاون اول نخست وزیر ایران داشت و در خصوص مباحث مختلف به گفت وگو پرداخت و در این گفت وگوها هیچ سوالی بی پاسخ نماند. استقبال از اردوغان از سوی مقامات ایرانی بی سابقه بود.

وی تاکید کرد: آن چیزی که برای ما در موضوع سوریه مهم است ، دفاع از مردم این کشور ، بدون دخالت کشورهای خارجی است. ما معتقدیم که می توان در فضای آرام مشکلات سوریه را حل کرد. کشورهای خارجی قادر به حل موضوع سوریه نیستند . دو کشور ایران و ترکیه توانایی آن را دارند که زمینه حل مشکلات منطقه ای از جمله سوریه را فراهم کنند.

سفیر ایران درترکیه ادامه داد:باید دیدچه کشورهایی از رخدادهای سوریه خوشحال هستند؟ ایران و ترکیه از این رخدادها خوشحال نیستند چرا که این رخدادها به ضرر منطقه است. ولی برخی از کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی از این موضوع خوشحال هستند .

وی با اشاره به اینکه 'رژیم صهیونیستی از بیداری اسلامی در کشورهای منطقه هراسان است ، این رژیم پس از مشاهده بیداری اسلامی در مصر ، تونس و لیبی احساس خطر کرده است.

وی افزود: نگاهی به روابط دیکتاتورهایی که در این کشورها قدرت را در دست داشتند ، نشانگر روابط آنها با این رژیم بود.رژیم صهیونیستی اکنون از دولت هایی که در این کشور بر سرکار آماده اند ، هراس دارد .

رژیم صهیونیستی و غرب با توجه به شرایط موجود نسبت به انتشار اخبار ناصحیح برای منحرف کردن افکار عمومی اقدام کرده است که مردم جهان باید هشیار باشند. کی حامی رژیم صهیونیستی است؟ چرا به سناریوهای پشت پرده توجه نمی شود؟ و اغفال تبلیغات سوء رژیم صهیونیستی می شویم؟ کی از حسن روابط ایران و ترکیه سود می برد و کی ضرر می کند؟ کافی است به این امر مقداری دقت شود. توسعه روابط ایران و ترکیه به نفع دو ملت است و برخی از این امر راضی نیستند. به شما صریحا می گویم که بعضی سفرها و ملاقاتهایی که من در استانهای ترکیه انجام می دهم از سفارت خانه های غربی بعضی دنبال این هستند که بدانند من با کی ملاقات می کنم و با کی ملاقات نمی کنم. اینها دنبال فتنه هستند تا روابط دو کشور را به هم بزنند.

سفیر ایران در آنکارا همچنین گفت : در امور داخلی سوریه نباید دخالت کرد. گروه های مخالف سوری نباید مسلح شوند ، چرا که این امر بر تشنج در این کشور و منطقه خواهد افزود. ما معتقدیم که ایران و ترکیه در فضایی آرام می توانند در بازگرداندن آرامش در سوریه نقش مهمی داشته باشند ولی عده ای مخالف چنین امری هستند.

حسین پور در پاسخ به پرسشی در خصوص علت تاخیر در دیدار محمود احمدی نژاد و رجب طیب اردوغان در تهران گفت : متاسفانه برخی از رهبران احزاب و رسانه ها ، در خصوص این موضوع جفا کردند و خیلی کم لطفی کردند. هر انسانی دچار کسالت می شود و این را نخست وزیر ترکیه نیز اذعان داشت. در دیدار احمدی نژاد و اردوغان تاخیری صورت گرفت و آن به خاطر کسالت رییس جمهوری بود. ولی در این دیدار رییس جمهوری ایران بهترین استقبال را از نخست وزیر ترکیه به عمل آورد که تاکنون صورت نگرفته بود. سفر اخیر ادوغان به ایران موفق ترین سفر ایشان بود. اگر افرادی در ترکیه حرفهایی می زنند مربوط به خودشان می شود که دنبال منافع خاص خودشان هستند.

سفیر جمهوری اسلامی ایران درترکیه در عین حال گفت که دو کشور ایران و ترکیه در برخی از مسائل بایکدیگر اختلاف نظر دارند ، همچنان که آمریکا و اتحادیه اروپا نیز اختلافاتی با یکدیگر دارند . ولی این اختلافات با گفت وگو حل خواهد شد.

حسین پور درپایان این مصاحبه تصریح کرد : با توجه به اشتراکات دو کشور که ریشه عمیق تاریخی دارد ،به صراحت می گویم که روابط ایران و ترکیه می تواند بیش از پیش گسترش یابد.

وی در باره کاهش واردات نفت ترکیه از ایران نیز گفت : مقامات ترکیه اعلام کردند که شرکت وارد کننده نفت ترکیه ، یک کشور خصوصی است و برای ایجاد تنوع در خرید نفت خود نسبت به کاهش نفت از ایران اقدام کرده است .با این وجود گفت وگوهای مقامات بخش انرژی ایران وترکیه همچنان ادامه دارد و به تازگی وزیر نفت ایران با وزیر انرژی ترکیه در خصوص مسایل مختلف با یکدیگر گفت وگو کرده اند. از تحریم نفتی ایران غربیها بیشتر از همه ضربه دیدند و ضرر کردند. قیمت نفت به بالاترین حد رسید و در چاهی که کندند خودشان افتادند.

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها