همشهری آنلاین: وقوع باران‌ و تگرگ غیرمنتظره در تهران، طغیان رودخانه و جاری شدن سیلاب در مترو حوادثی بودند که یک هفته محافل خبری کشور را به خود مشغول کردند اما آنچه حائز اهمیت است وقوع چنین رویدادهایی در کشورهای پیشرفته دنیا است که با وجود قدیمی نبودن ساختارهای شهری باز هم گرفتار حوادث اینچننی می‌شوند.

به گزارش همشهری آنلاین، جدول زیر نشان می‌دهد آنچه هفته گذشته در تهران رخ داده در پیشرفته ترین کشورهای دنیا نیز وقوع آن محتمل است و نگاه سیاسی به وقوع یک سیلاب به جای همکاری برای رفع مشکلات مردم از اهمیت بیشتری برخوردار است.

کشور

حادثه طبیعی

پیش بینی

شهرهای درگیر

معضلات و تلفات



استرالیا



بارش شدید باران



احتمال وقوع سیل



سیدنی، هانتر، ایلاوارا

  • خیابان‌ها را آب فرا گرفت
  • سیستم حمل و نقل عمومی در بخش‌های شمال و شمال غرب دچار اختلال شد



انگلستان



بارندگی شدید

 



پوکلینگتون

  • آب باران به ارتفاع 30 سانتیمتر در سطح خیابان‌ها جاری شد
  • خسارات به فروشگاه‌ها و مغازه‌ها









آمریکا









بارندگی

 









ایالت تگزاس آمریکا

  • تعطیلی مدارس شهرها
  • خیابان‌های دو شهر "گرگوری" و پورتلند" را آب فرا گرفت
  •  رانندگان برای تردد در شهر به خیابان‌های مرتفع رو آوردند
  • 70 درصد از شهر "گرگوری" را آب فرا گرفت
  • خسارت‌های متعددی به خانه‌های مسکونی و فروشگاه‌ها
  • تعدادی از شهروندان مجروح شدند



آمریکا



بارندگی

 



سن فرانسیسکو

  • آب گرفتگی شدید
  • جاری شدن ترکیبی از سیلاب و فاضلاب در خیابان‌های منطقه "میژن"





آمریکا





بارندگی و توفان

 





هیوستون در ایالت تگزاس

  • خیابان‌های شهر را دچار آب گرفتگی کرد
  • رفت و آمد خودروها مختل شد
  • تاخیر 60 پرواز
  • قطعی برق و خسارت‌های مالی و آسیب دیدیگی‌های متعدد






ایتالیا






بارندگی شدید

 






رم

  • جاری شدن سیل
  • یک مفقودی و یک کشته از خود به جا گذاشت
  • خیابان‌های رم را آب فرا گرفت
  • خطوط مترو تعطیل شدند
  • پروازها در این شهر به تاخیر افتاده و مختل شدند

به گزارش همشهری آنلاین، زمانی که شهر نو ساز تهران در حدود 233 سال پیش به عنوان پایتخت ایران انتخاب شد، جمعیتی برابر 25 هزار نفر داشت، امروز پس از گذشت صدها سال جمعیت استان تهران در حدود 12 میلیون نفر تخمین زده شده که 8.5 میلیون نفر از این جمعیت در خود شهر تهران متمرکز شده‌اند، تفاوتی که در قالب اعداد نیز به خوبی محسوس است. آنچه از آن زمان تا کنون تفاوت چندانی نیافته بستری است که شهر تهران بر روی آن رشد و توسعه یافته است.

بافت فرسوده و زیرساخت‌های قدیمی به طور حتم در دوره‌های کوتاه مدت اصلاح ناپذیرند و دوره‌های مختلف مدیریتی باید طی شوند تا با یک برنامه ریزی صحیح بسترهای شهری مطمئن و ایمن شوند. عدم وجود چنین بستری احتمال آسیب پذیری در مقابل بلایای طبیعی را افزایش می‌دهد و در برابر این آسیب‌ها هیچ ارگانی به تنهایی مقصر نیست بلکه دولت، مجلس، نهادهای شهری و ... باید دست به دست هم دهند و با تصویب بودجه‌های مناسب زمینه ایمن سازی ساختارها را فراهم آورند.

باران و تگرگ غیرمنتظره تهران در هفته گذشته زمینه ساز رویدادهایی چون آبگرفتگی معابر، ترافیک اجتناب ناپذیر و خسارت 21 میلیاردی به مترو تهران به دلیل طغیان رودخانه و جاری شدن سیلاب در مترو خط 4 تهران شد.

بارندگی غیرمنتظره، طغیان رودخانه و جاری شدن سیلاب اتفاقاتی بود که در تهران روی داد و ممکن است در هر شهر و کشور دیگری نیز روی دهد. اما نکته مهم در این میان نوع نگاه مسئولان به حوادث طبیعی است که ممکن است در هر کشوری با هر نوع ساختاری روی دهد و حتی کشورهای پیشرفته را نیز درگیر مشکلاتی همانند مشکلاتی که در هفته گذشته دیدیم کند.

متاسفانه در روزهای گذشته سیلابی که باید با همراهی برخی مسئولان دولتی همراه می‌شد فضای سیاسی فاقد اخلاق را تجربه کرد که همین فضای مسموم می‌تواند سیلابی به مراتب ویرانگرتر از سیلاب طبیعی باشد.

آب گرفتگی و سیلاب در بسیاری از شهرهای جهان - نه تنها تهران - مشکلی بزرگ و اغلب اجتناب ناپذیر به شمار می‌رود بلکه اگر اخبار را در سرتاسر جهان دنبال کنید پی خواهید برد که در همین هفته‌ای که گذشت چندین شهر در سرتاسر جهان در پی بارش شدید باران دچار مشکلات انسداد خیابان‌ها و معابر اصلی شدند.

از نمونه های اخیر مشکلاتی که در نتیجه بارندگی شدید در شهرهای مختلف جهان رخ داده بارش‌های شدید باران در استرالیا است که اختلالات فراوانی را به وجود آورده و مرکز هواشناسی این کشور درباره بارش‌های شدید باران و سیل‌های احتمالی در مناطق نزدیک به "نیو ساوث ولز" هشدار داده است. این مناطق  "سیدنی"، "هانتر"، و "ایلاوارا" را شامل می‌شوند. در حال حاضر خیابان‌های شهر "ایستوود" در استرالیا را نیز آب فرا گرفته است و سیستم حمل و نقل عمومی در بخش‌های شمال و شمال غرب این کشور به دلیل بارش شدید دچار اختلال شده است.

شهر "پوکلینگتون" که از شهرهای یورکشایر انگلستان است نیز طی روزهای گذشته در حال زنده کردن خاطرات تلخ سیلابی است که در سال 2007 این منطقه را زیر و رو کرد. بارش شدید باران در این منطقه باعث شده تا آب باران به ارتفاع 30 سانتیمتر در سطح خیابان‌های این شهر جاری شوند و حتی به بعضی از فروشگاه‌ها و مغازه‌ها نیز وارد شده و خساراتی به بار بیاورد.

شهرهای ایالت تگزاس آمریکا نیز با مشکلاتی مشابه مواجهند و حتی مدارس این شهرها برای مدتی به دلیل بارندگی و آبگرفتگی خیابان‌ها تعطیل شدند. طی بارندگی شدید در این ایالت، خیابان‌های دو شهر "گرگوری" و پورتلند" را آب فرا گرفت و رانندگان را مجبور کرد برای تردد در شهر به خیابان‌های مرتفع رو بیاورند. شدت بارندگی در این شهرها به اندازه‌ای بود که 70 درصد از شهر "گرگوری" را آب فرا گرفت. در پی این پدیده طبیعی خسارت‌های متعددی به خانه‌های مسکونی و فروشگاه‌ها وارد آمد و تعدادی از شهروندان نیز مجروح شدند.

خیابان‌های سن فرانسیسکو نیز در اوایل ماه آوریل از آب گرفتگی شدید بی‌نصیب نماندند و شهروندان منطقه "میژن" سانفرانسیسکو شاهد جاری شدن ترکیبی از سیلاب و فاضلاب در خیابان‌های شهر خود بودند. با وجود اینکه در این منطقه کانال‌های فاضلاب زیر زمینی جدیدی راه اندازی شده تا در چنین شرایطی از میزان جاری شدن آبها بر روی سطح خیابان‌ها کاسته شود و همچنین سیستم چندین میلیون دلاری برای کنترل شدت جریان آب در این مناطق در حال راه اندازی است با این همه به گفته سخنگوی کمیسیون تاسیسات عمومی سان فرانسیسکو، بارش شدید باران می‌تواند بهترین و پیشرفته ترین کانال‌های زیرزمینی را از کار انداخته و خیابان‌ها را در خود غرق سازد.

از سویی دیگر بارندگی شدید در شهر هیوستون در ایالت تگزاس برای خودروهای شخصی و خطوط هواپیمایی مشکلات متعددی را به بار آورد. این بارندگی و توفان در عین حال که خیابان‌های شهر را دچار آب گرفتگی کرد، شاخ و برگ‌های درختان را نیز به میان خیابان‌ها کشانده و رفت و آمد خودروها را مختل ساخت. تاخیر افتادن در 60 پرواز، قطعی برق و خسارت‌های مالی و آسیب دیدیگی‌های متعدد از دیگر عواقب این توفان و بارندگی سیل آسا در هیوستون بوده است.

از رویدادهای مشابهی که در سال گذشته رخ داده‌اند نیز می توان به سیل شهر رم اشاره کرد که یک مفقودی و یک کشته از خود به جا گذاشت. این سیل باعث شد خیابان‌های رم را آب فرا گرفته، خطوط مترو در این شهر تعطیل شده و جاده‌ها مسدود شوند در عین حال پروازها نیز در این شهر به تاخیر افتاده و مختل شدند.

سال 2010 نیز رویدادهایی از این قبیل را در خود داشته است، برای مثال می‌توان به بالا رفتن سطح آب رودخانه و شکسته شدن سد آب در مجارستان اشاره کرد. این رویداد در پی بارش شدید باران در اروپای مرکزی رخ داد که در نهایت منجر به مرگ 11 نفر در جمهوری چک، آلمان و مجارستان شد. شهرهای برلین و برندنبرگ نیز در خطر آب گرفتگی شدید ناشی از این بارندگی قرار گرفتند.

وقوع این سیل‌ها و خسارات ناشی از آن در کشورهای اروپایی و شهرهای آمریکایی نشان می‌دهد بهترین و پیشرفته ترین زیرساختارها در صنعتی ترین کشورهای جهان نیز می‌توانند تسلیم شرایط نامناسب جوی شده و خسارات فراوان و گاه جبران ناپذیری را به جا بگذارند.

به گزارش همشهری آنلاین، آنچه از این گزارش می‌توان برداشت کرد وقوع پدیده‌های ناگوار طبیعی است که گاه می‌توانند سیستم‌های شهری را حتی در پیشرفته‌ترین نقاط دنیا مختل کنند اما آنچه حائز اهمیت است تلاش و همراهی همه ارگان‌ها برای رفع مشکلات و به حداقل رساندن تلفات مالی و جانی است.

منبع: همشهری آنلاین