همشهری آنلاین: برزیل در تکاپوی آماده کردن ورزشگاه‌های خود برای میزبانی جام جهانی فوتبال ۲۰۱۴ است. اما مدرن‌سازی ورزشگاه‌ها، مکان‌های فرهنگی ‌ساکنان بومی را در خطر نابودی قرار داده است.

در محله "ماراکانا" (Maracana)، نه چندان دور از اتوبان در شمال شهر ریو دو ژانیرو در باغ خانه‌ای متروکه، خانواده‌ای متعلق به یکی از قبایل بومی موجود در برزیل مشغول آماده کردن غذاهای بومی و به جا آوردن دیگر سنت‌های کهن خود هستند، از جمله رنگ کردن بدن یکدیگر، پیپ کشیدن و آواز خواندن.

زمین این باغ متعلق به موزه سابق سرخ‌پوست‌ها است که در حال حاضر در اختیار بیش از ۳۰ سرخ‌پوست از قبایل مختلف موجود در برزیل قرار دارد. آنها تا به حال در صلح و آرامش در این منطقه در کنار هم زندگی می‌کرده‌اند.

تخریب مرکز فرهنگی ساکنان بومی

حال این بهشت کوچک که از باغ‌ها و خانه‌های متعدد تشکیل شده در معرض خطر نابودی قرار گرفته است. طرح جدید، چندی پیش از سوی وزیر ایالت ریو دو ژانیرو معرفی شد. سرجیو کابرال گفته است که این اقدام ضروری بوده، زیرا بایستی حتما یک ورودی جدید برای ورزشگاه این شهر ساخته شود.

به گزارش دویچه وله، قرار است در چارچوب آماده سازی شهر برای جام جهانی، محله "ماراکانا" به طور کلی تغییر شکل داده شود. نمایندگان فیفا تخمین می‌زنند که بایستی پارکینگی با گنجایش ۱۰ هزار اتومبیل در نزدیکی ورزشگاه ساخته شود تا بتوان جوابگوی جمعیتی بود که برای تماشای بازی‌های فوتبال به این ورزشگاه خواهند آمد.

میکل اولیویرا اهل قبیله‌ای در آمازون و یکی از ساکنان این منطقه می‌گوید: «طبیعتا من نگران هستم، ما همه ناراحتیم. دولت هیچگاه به حقوق و خواست‌های ما احترام نگذاشته است.»

اولیویرا چهار فرزند دارد و در خانه‌ای زندگی می‌کند که به زودی تخریب خواهد شد. او می‌گوید: «بدون هیچ توضیحی کار ساخت و ساز دقیقا روبه‌روی خانه‌ ما آغاز شد. اما همیشه اینطور بوده و هیچگاه گفتگویی بین ما و دولت وجود نداشته است.»

دردسرهایی که میزبانی جام جهانی ۲۰۱۴ به همراه دارد

پیش از این، این مجموعه موزه‌ فرهنگ ساکنان بومی در سراسر آمریکای لاتین بوده و برای سرخ‌پوست‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. ساختمان این موزه به طور رسمی بخشی از اموال دولت محسوب می‌شود. اما بر اساس قانون، زمین و ساختمانی که حداقل پنج سال بدون بروز تخلف در اختیار کسی بوده باشد، خودبه‌خود پس از این مدت متعلق به او می‌شود.
سرخ‌پوستان ساکن این مجموعه از این ساختمان همچنین به عنوان مرکز فرهنگی خود استفاده می‌کنند و هر هفته مراسم سنتی همراه با رقص و دیگر آداب و رسوم کهن خود را برگزار می‌کنند تا توجه و آگاهی مردم نسبت به فرهنگشان را بیدار نگه دارند.

سازمان حمایت از حقوق ساکنان بومی (FUNAI) گزارش داده است که تا به حال هیچ جایگزینی برای محل سکونت این افراد پیشنهاد نشده است. آنها تا به حال هیچ اطلاعاتی در مورد تاریخ تعیین شده برای ترک اجباری این مجموعه و تخریب آن دریافت نکرده‌اند.

برزیل به دلیل اقدامات ساخت و ساز خود برای مسابقات جام جهانی فوتبال ۲۰۱۴ و شیوه برخورد با ساکنان بومی و شهروندان دیگر بارها در مرکز توجه جامعه بین‌المللی قرار گرفته است. در ماه ژوئن سازمان ملل متحد و سازمان عفو بین‌الملل دولت برزیل را به این دلیل سخت مورد انتقاد قرار دادند.

اما با وجود تیره بودن آینده، ساکنان بومی در "ماراکانا" همچنان خوش‌بین هستند و امید دارند که بتوانند در این مکان به فعالیت‌های فرهنگی خود ادامه دهند.

 

منبع: همشهری آنلاین