محمد نهاوندیان عضو شورای پول و اعتبار و رئیس اتاق ایران هم این خبر را تأیید اما هشدار داده است: باید هرچه زودتر به نظام تکنرخی برگردیم تا شاهد مفاسد ناشی از رانت ارزی نباشیم. پیش از این، هم شمسالدین حسینی، وزیر اقتصاد و هم محمود بهمنی، رئیسکل بانک مرکزی به صراحت از تک نرخی بودن نرخ ارز بهعنوان سیاست ارزی دولت و بانک مرکزی سخن گفته بودند اما دیروز اظهارنظری نداشتند.
اعلام جزئیات بخشنامه جدید ارزی
معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران از ابلاغ بخشنامه اولویتبندی جدید ارزی توسط بانک مرکزی خبر داد و با تأکید بر اینکه کالاهای اساسی همچنان در اولویت اول تخصیص ارز 1226تومانی قرار دارند، گفت: پنج اولویت ارز 1226تومانی و پنج اولویت دیگر ارز حاصل از صادرات دریافت خواهند کرد.
کیومرث فتحالله کرمانشاهی افزود: تا پیش از ابلاغ این بخشنامه، وزارت صنعت، معدن و تجارت اطمینان نداشت که کالاهای اساسی ضروری، مواد اولیه کارخانجات، ماشینآلات و قطعات یدکی، تجهیزات پزشکی و دارویی، ارز مرجع دریافت کنند اما با ابلاغ این بخشنامه این اطمینان حاصل شده که بتوان ارز 1226تومانی را به کالاهایی اختصاص داد که تأمین آنها اولویت کشور است.
معاون کل سازمان توسعه تجارت ایران افزود: متأسفانه تا پیش از این، اگر دو ثبت سفارش از سوی یک متقاضی برای دریافت ارز صورت میگرفت که یکی از آنها کالاهای اساسی و دیگری کالاهای غیرضروری بود ، در مواردی مشاهده میشد که کالاهای غیرضروری ارز دریافت می کردند اما کالاهای ضروری از دریافت ارز محروم میماندند.
وی تصریح کرد: بر این اساس، در اقدام جدیدی که با همکاری مشترک وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی صورت گرفته، کل کتاب تعرفه به 10گروه کالایی تقسیم شده است که پنجگروه آنها ارز 1226تومانی گرفته و مابقی ارز خارجی و با منشا صادرات دریافت خواهند کرد.
کرمانشاهی با تأکید بر اینکه هیچگونه مشکلی به لحاظ منابع ارزی وجود ندارد، ادامه داد: به دنبال این هستیم که به سیستم بانکی اعلام کنیم که این پنج گروه کالایی اولویت اول ما هستند و البته این به مفهوم رانت نیست بلکه هدف ما تسهیل دریافت ارز مرجع از سوی کالاهای اساسی و ضروری مورد نیاز است.
وی خاطرنشان کرد: کالاهای اساسی ضروری مواداولیه کارخانجات، ماشینآلات و قطعات یدکی در اولویت اول برای دریافت ارز 1226تومانی هستند که البته در حال جمعبندی نظرات فعالان اقتصادی در مورد این اولویتبندی هستیم تا اگر اشکالی وجود دارد، ظرف یک هفته تا 10 روز آینده بتوانیم نظرات را جمعبندی و اعمال کنیم.