گروه اجتماعی: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره دریافت مالیات از مطبوعات و خبرنگاران اعلام کرد: در حال پیگیری مشکل اخذ مالیات از مطبوعات و خبرنگاران هستیم.

متأسفانه همه بخش‌های فرهنگی هنری همچون سینما، تئاتر و... درگیر این مشکل هستند. سید محمد حسینی به فارس گفت: با نگاه مثبتی که رئیس‌جمهور به این مسئله خواهد داشت، امیدواریم این مشکل به‌زودی حل شود.وی تأکید کرد: در حال حاضر مسئولان معاونت مطبوعاتی پیگیر این مسئله هستند.

11مهر یعنی سه‌شنبه هفته گذشته هم جلسه‌ای با حضور مسئولان امور مالیاتی، جمعی از مدیران مسئول روزنامه‌ها و محمدزاده معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد و مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی وزارت ارشاد برای حل مشکل مالیات مطبوعات برگزار شد. مشکل اخذ مالیات از حقوق خبرنگاران مشکل تازه‌ای نیست اما صدای رسانه‌های مکتوب زمانی درآمد که دریافت مالیات بر ارزش‌افزوده از محل درآمد آگهی‌های مطبوعات در دستور کار سازمان امور مالیاتی قرار گرفت.

سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرده است که مطبوعات باید پنج‌درصد از درآمد خود را که از طریق جذب آگهی کسب کرده‌اند، در پایان هر فصل مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت کنند. این در حالی است که ماده19قانون مطبوعات، تبلیغات و جذب آگهی را بخشی از فعالیت مطبوعاتی می‌داند و از سوی دیگر براساس بند ل ماده139قانون مالیات‌های مستقیم و همچنین بند پنج از ماده12قانون مالیات بر ارزش افزوده، فعالیت‌های مطبوعاتی از پرداخت هرگونه مالیاتی معاف هستند.

سازمان امور مالیاتی اما این سه‌ قانون مصوب مجلس شورای اسلامی را نادیده گرفته و کماکان از مطبوعات مالیات بر ارزش افزوده آگهی‌ها را طلب می‌کند. در واکنش به پیگیری‌های روزنامه همشهری و انتشار مغایرت این مطالبه با متن و روح کلی قانون، سازمان امور مالیاتی کشور پاسخی را فرستاد که در آن استدلالی آمده بود.

استدلال سازمان امور مالیاتی از این قرار بود: « مطبوعات و انتشاراتی‌هایی که اقدام به ارائه خدمات درج آگهی تبلیغاتی در جراید خود می‌کنند، برای این بخش از فعالیت خود مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده خواهند بود و بایستی اقدام به انجام تکالیف قانونی خود در این زمینه نمایند و مالیات و عوارض ارزش افزوده را در قبال مابا‌زای دریافتی (علاوه بر کارمزد خدمات درج آگهی) از شرکت‌ها و یا اشخاصی که درخواست درج آگهی تبلیغاتی در جراید و نشریه‌ها را دارند، وصول و به رسم امانت نزد خود نگهداری و در پایان هر دوره مالیاتی فصلی سه‌ماهه از طریق ارائه اظهارنامه با سازمان امور مالیاتی کشور تسویه حساب نمایند».

استدلال سازمان امور مالیاتی واکنش اهالی و مسئولان مطبوعات را برانگیخت زیرا متضرر اصلی از تصمیم تازه سازمان امور مالیاتی، مطبوعات مستقل هستند. روزنامه‌هایی که با وجود معافیت فعالیت‌های مطبوعاتی از پرداخت مالیات، باید به موجب جذب آگهی که بخشی از فعالیت‌های مطبوعاتی است، مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند رفته‌رفته انتشار نشریه را زیان‌آور می‌بینند و در نتیجه تعطیل می‌شوند. بقیه نشریات هم که با وجود این شرایط می‌توانند گلیم خود را از آب بیرون بکشند، باید بهای استقلال خود را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند.