همشهری آنلاین: دست مرد جوانی که در منطقه «آب‌پخش» بوشهر قطع شده بود پس از شش ساعت در شیراز پیوند زده شد.

جواد معارفی جوان حادثه دیده در گفتگو با خبرنگار مهر در ارتباط با این حادثه اظهار داشت: در کارگاه مصالح ساختمانی خود مشغول هواگیری و تمیز کردن تسمه نقاله بودم که به یک‌باره دستم توسط تسمه گرفته شود و با فشار بسیار شدیدی به سمت تسمه کشیده شدم. فشار بسیار زیادی به دستم وارد شده بود و در حال کشیده شدن به سمت تسمه نقاله بودم و سرم نیز به اندازه‌ای به این دستگاه نزدیک شده بود که برخوردهایی هم با آن داشتم ولی همچنان مقاومت می‌کردم تا شاید بتوانم از ورود سرم به تسمه نقاله جلوگیری کنم.

وی اضافه کرد: از یک طرف دست راستم توسط تسمه به داخل دستگاه کشیده می‌شد و از طرفی نیز با دست دیگر تلاش می‌کردم که بدنم به داخل دستگاه نرود که در این لحظه بود که دستم از میانه‌های بازو کنده شد و در کنار دستگاه افتادم. پس از قطع دستم به شدت از من خون می‌رفت و اگر در کارگاه می‌ماندم قطعا هر چه خون در بدن داشتم از دستم خارج می‌شد.
وی که در هنگام این اتفاق به تنهایی در کارگاه حضور داشت، به شیب زیاد مسیر این کارگاه تا بیرون اشاره کرد و بیان داشت: در حالی که در روزهای عادی هنگام بالا آمدن از این مسیر کار سختی داشتیم، برای اینکه خون بیشتری از من نرود، همه این مسیر را با تمام توان دویدم تا خود را به مغازه‌های همسایه برسانم و از آنجا به مراکز درمانی رسانده شوم.

وضعیت وی به گونه‌ای بود که وقتی دوستان و همسایه او را دیدند شوکه شدند و برای لحظاتی تنها وی را تماشا می‌کردند و سپس وی را برای درمان‌های اولیه به مرکز درمانی آب پخش رساندند.

جلوگیری از خونریزی و اعزام به بیمارستان برازجان

پزشک شیفت مرکز بهداشتی درمانی آب‌پخش در این زمینه اظهار داشت: وقتی که این مصدوم به این مرکز رسانده شد دچار خونریزی شدید بود و سعی کردیم با اقدامات خونریزی‌ها را متوقف کنیم.

دکتر محمد امین رستگار اضافه کرد: با توجه به اینکه تجهیزات و تخصص لازم برای پیوند عضو در این مرکز وجود ندارد، بلافاصله پس از کنترل خونریزی هماهنگی‌ها برای اعزام این بیمار به بیمارستان مرکز شهرستان انجام شد و وی با آمبولانس به بیمارستان 17 شهریور برازجان اعزام شد.

وی در ارتباط با دست قطع شده وی این بیمار نیز گفت: این دست نیز پس از انجام یک سری مراقبت‌های اولیه به همراه بیمار ارسال شد تا در صورت امکان پیوند زده شود.

اقدامات اولیه در برازجان و اعزام بیمار به شیراز

رئیس شبکه بهداشت شهرستان دشتستان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: از زمان حضور این بیمار در مرکز درمانی آب‌پخش، هماهنگی‌ها برای انتقال و پیگری برای درمان این مصدوم را آغاز کردیم و همه تلاش خود را برای رسیدگی به وضعیت وی به کار گرفتیم.

غلامرضا کهن ادامه داد: با توجه به اینکه برای پیوند عضو قطع شده به بدن نباید زمان را از دست داد و در شهرستان دشتستان و در مرکز استان نیز امکان پیوند وجود نداشت، تلاش‌ها برای اعزام این بیمار به شیراز آغاز شد.

وی ادامه داد: با توجه به درخواست خانواده این مصدوم برای انتقال وی توسط هلی‌کوپتر به شیراز، هماهنگی برای این موضوع آغاز شد که با توجه به عدم استقرار هلی‌کوپتر در شهرستان و لزوم آمدن هلی‌کوپتر از مرکز استان و همچنین مشکلات پرواز در شب، وقت بسیار زیادی برای انتقال گرفته می‌شد که بهترین تصمیم، انتقال به صورت زمینی بود.

رئیس شبکه بهداشت شهرستان دشتستان افزود: در حالی که شرایط برای اعزام این بیمار توسط آمبولانس بیمارستان هماهنگی شده بود و پس از پذیرش می توانستند بیمار را به شیراز منتقل‌ کنند، با درخواست خانواده این بیمار، تصمیم گرفتند که انتقال با خودرو شخصی انجام شود.

زمان عامل مهم در موفقیت‌آمیز بودن عمل پیوند عضو

دکتر امید لیاقت فوق تخصص جراحی دست (میکروسکوپی و اعصاب محیطی) که مدیریت تیم جراحی و پزشکی این بیمار را بر عهده داشت در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: یکی از مهمترین عواملی که می‌تواند در موفقیت‌آمیز بودن یک عمل پیوند نقش داشته باشد، مدت زمانی است که از زمان بروز حادثه تا هنگام عمل سپری می‌شود که هر چه این زمان کمتر باشد، عمل موفق‌تری خواهیم داشت.

البته موفقیت عمل به نوع قطع شدن هم بستگی دارد که قطع به صورت گیوتینی باشد یا اینکه بر اثر فشار و یا له شدگی عضو قطع شده باشد. هر چه قطع شدن گیوتینی‌تر باشد، هم انجام عمل راحت‌تر است و هم نتایج پس از عمل بهتر خواهد بود.

دکتر لیاقت اضافه کرد: شرایط نگهداری عضو قطع شده تا قبل از انجام عمل نیز اهمیت بسیار زیادی دارد که باید عضو در یک پارچه ترجیحا استریل پیچیده شود و البته اگر پارچه استریل هم در دسترس نباشد، ایرادی ندارد.

نگهداری عضو قطع شده در دمای چهار درجه سانتیگراد

وی با بیان اینکه بهترین دما برای نگهداری عضو قطع‌شده چهار درجه سانتیگراد است، افزود: پس از پیچیدن عضو در پارچه باید آن را در یک کیسه پلاستیکی در بسته قرار داد و آن را روی سطح یخ گذاشت و پس از وصل کردن سرم به بیمار و انجام اقدامات اولیه، بلافاصله و بدون فوت وقت، بیمار را به محل انجام عمل پیوند رساند.

این پزشک در ادامه به زمان لازم برای رساندن بیمار به مرکز پیوند اشاره کرد و بیان داشت: در صورتی که عضو به صورت گوتینی قطع شده باشد، تا 24 ساعت نیز امکان انجام پیوند وجود دارد ولی هنگامی که دست مانند این بیمار بر اثر فشار قطع شده باشد زمان بسیار کمتر است و باید زیر شش ساعت به مرکز منتقل شود تا بتوان عمل نتیجه بخشی را داشت.

وی به وضعیت عمل انجام شده روی دست این بیمار اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه این دست بر اثر فشار قطع شده بود باید در کمتر از شش ساعت به این مرکز می‌رسید تا عمل پیوند انجام شود. اما متاسفانه این بیمار در هنگامی که حدود شش ساعت از حادثه گذشته بود به این مرکز رسید و همین اتلاف وقت باعث شده بود تا امیدواری ما نسبت به نتیجه بخش‌ بودن عمل پائین بیاید و در لحظات اولیه تنها 10 درصد به موفقیت‌امیز بودن عمل امیدوار باشیم.

عمل هفت ساعته برای پیوند دست

وی که در یک عمل هفت ساعته موفق شده این عمل پیوند را انجام دهد، خاطرنشان ساخت: عمل پیوند با موفقیت انجام شده و به نتیجه آن نیز امیدوارتر شدیم و نتیجه کلی این عمل را باید در چند روز آینده بررسی کنیم و سپس می‌توانیم نظر خود را اعلام کنیم.

دکتر لیاقت تصریح کرد: خانواده این بیمار ریسک بسیار زیادی را پذیرفته‌اند که وی را با خودروی شخصی منتقل کرده‌اند ولی همین سرعت بالا و کم کردن زمان انتقال باعث شده تا عمل بتواند نتایج بهتری داشته باشد.

وی افزود: این دست با توجه به آسیب‌هاییی که دیده باید طی چند مرحله عمل‌های مختلفی روی آن انجام شود تا اعصاب دست که بر اثر حادثه قطع شده، پیوند زده شود و همچنین با توجه به اینکه بخشی از ماهیچه‌ها نیز تخریب شده و آنها را خارج کرده‌ایم برای ترمیم باید از دیگر نقاط بدن برداریم و به دست وی پیوند بزنیم.

دکتر لیاقت ادامه داد: در حال حاضر خون در دست بیمار جریان پیدا کرده است ولی با توجه به ضربات وارد شده، هم‌اکنون اعصاب دست وی عملکرد چندانی ندارد و حس ندارند که تا زمان بهبود وضعیت دست به حداقل شش ماه زمان نیاز است.

دستم قطع شد تا سرم قطع نشود

معارفی پس از انجام عمل پیوند دست خود، با تقدیر از پزشکان معالج و همچنین پرستاران و کارکنان بیمارستان اردیبهشت شیراز، اظهار داشت: در کنار تلاش پزشکان برای درمان من، مردم و همشهریانم نیز برای سلامتی من دعا کردند.
وی ادامه داد: در حالی که فاصله چندانی با مرگ نداشتم، به خواست خدا دستم کنده شد تا از مرگ نجات پیدا کنم و همین کنده شدن دستم مرا از تسمه نقاله جدا کرد.

 

منبع: همشهری آنلاین