گروه اجتماعی - علی‌اصغر محمدی: سازمان حج اعلام کرده نقل و انتقال فیش حج غیرقانونی است ولی نقل و انتقال فیش در دفاتر ثبت اسناد رسمی انجام می‌شود؛ دلالان سود خود را می‌برند و متقاضیان هم به حج می‌روند.

اشتیاق مردم برای تشرف به خانه خدا و ایجاد نوبت انتظار 10ساله موجب شده تا بازار خرید و فروش فیش حج داغ‌تر از گذشته شود و مسئولان نیز همچنان اعلام کنند که خرید و فروش فیش تمتع و عمره «غیرقانونی» است. سال‌هاست که فیش‌های حج (تمتع و عمره) خرید و فروش می‌شود و دلالان سودجو از این راه میلیارد‌ها تومان به جیب می‌زنند.

هنگام گذر از مقابل سازمان حج و زیارت افرادی را می‌بینیم که به مراجعان به این سازمان پیشنهاد فروش یا خرید فیش حج می‌دهند. در اطراف سازمان حج و زیارت انبوهی از تراکت و اعلان مربوط به خرید و فروش فیش حج بر در و دیوار نصب شده تا اثبات شود موضوع غیرقانونی بودن خریدوفروش فیش تا چه حد جدی است و مسئولان مصمم هستند تا با این کار غیرقانونی برخورد کنند.

سازمان حج: غیرقانونی است

مسئولان سازمان حج و زیارت اخیرا در گفت‌و‌گو با خبرگزاری دولت اعلام کردند که «نقل و انتقال فیش‌های حج تمتع و عمره به هر طریقی حتی در دفاتر ثبت‌اسناد رسمی، غیرقانونی و ممنوع است.» مدیرکل حوزه ریاست سازمان حج و زیارت درباره ادعای برخی دلالان فیش‌های حج و عمره مبنی بر قانونی بودن نقل و انتقال این فیش‌ها در دفاتر اسناد رسمی اظهار کرد:

از نظر سازمان حج و زیارت خرید و فروش فیش‌های حج به‌هیچ‌وجه قانونی نیست. بنیامین شکوه‌فر درباره نزدیکی ایام عمره مفرده و تبلیغات دلالان در قالب توزیع بروشور و تراکت گفت: موضوع خرید و فروش فیش‌های حج عمره که در نقاط مختلف شهر ‌مشاهده می‌شود، ممنوع است و سازمان حج و زیارت در قبال آن هیچ مسئولیتی نخواهد داشت. پیش از این نیز مسئولان ارشد سازمان حج و زیارت چنین اظهاراتی داشته‌اند اما دلالان به‌کار به‌اصطلاح غیرقانونی خود ادامه می‌دهند و کار و بارشان سکه است.

غیرقانونی نیست

در همین حال نایب‌رئیس کانون سردفتران و دفتریاران در گفت‌وگو با خبرگزاری دولت اظهار کرد: نقل و انتقال فیش‌های حج در دفاتر اسناد رسمی منع قانونی ندارد. مسلم آقا‌‌صفری گفت: اینکه سازمان حج و زیارت مدعی شده انتقال فیش‌های حج غیرقانونی است، حرف درستی نیست زیرا باید قانونی وضع شده باشد که قوانین قبلی را نقض کند، درحالی‌که در این مسئله قانونی وضع نشده است. ‌ آقاصفری تصریح کرد: اینکه مطلقا اعلام شود اشخاص حق ندارند حقوق خود را به دیگری واگذار کنند، مبنای قانونی ندارند.

امکان انتقال فیش‌های بانک ملی

از سوی دیگر در بند «ز» اطلاعیه حج و زیارت درباره نحوه ثبت نام و تشرف متقاضیان سفر زیارتی عمره مفرده دوره گذشته (91-1390) درخصوص انتقال سند عمره به دیگری آمده آست: «انتقال اسناد بانک ملی (مربوط به ثبت‌نام‌های1386.01.05و ماقبل) با حضور انتقال‌دهنده و گیرنده برای یک‌بار با رعایت شرایط و ضوابط مربوطه در دفاتر و شرکت‌های زیارتی مجاز قابل انجام است.

‌به‌هیچ‌وجه غیرقانونی نیست

دلالان‌ بر قانونی‌بودن نقل و انتقال فیش‌های حج تمتع و عمره اصرار می‌ورزند و می‌گویند که چند سال است به این کار مشغولند و هیچ مشکلی هم نداشته‌اند. یکی از دلالان خرید و فروش فیش‌های حج در واکنش به اظهارات مسئولان سازمان حج گفت: این سخنان تازگی ندارد و تکراری است. خرید و فروش فیش به هیچ وجه غیرقانونی نیست، زیرا به هر روی فیش‌ها در دفاتر زیارتی و اسناد رسمی به ثبت می‌رسند و برای آنها سند صادر می‌شود. وی افزود: مگر آنهایی که فیش از ما تهیه کرده‌اند به حج اعزام نشده‌اند؟

عجز در برخورد

یکی از افرادی که سال گذشته بنا به نیاز مالی به یکی از دفاتر فعال در امر خرید و فروش‌ مراجعه و فیش حج خود را واگذار کرده‌بود، گفت: با مراجعه به دفتر خرید و فروش فیش حج، فیش تمتع را در ازای دریافت مبلغ پنج میلیون تومان در دفترخانه ثبت اسناد رسمی به‌‌نام فرد دیگری منتقل کردم، البته بابت تضمین روند انتقال فیش، مبلغ 10میلیون تومان از من سفته گرفتند. وی افزود: بعد که مسئولین اعلام کردند این کار ممنوع است، برای پیگیری موضوع به سازمان حج و زیارت مراجعه کردم، در کمال ناباوری مسئولان این سازمان اعلام کردند: «هیچ ربطی به ما ندارد و سر شما کلاه گذاشته‌اند.»

پرسش‌های بی‌پاسخ

با توجه به روند جاری درباره خرید و فروش فیش حج و اظهارات مسئولان سازمان حج چند پرسش سال‌هاست که همچنان بی‌پاسخ مانده است: چرا با وجود مخالفت نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، نوبت انتظار 10ساله برای عمره تشکیل شد؟ چرا سازمان حج و زیارت تنها به اعلام اینکه خرید و فروش فیش حج غیرقانونی است بسنده می‌کند و توان برخورد با این امر غیرقانونی که در حوزه حج و زیارت کشور اتفاق می‌افتد، ندارد؟

آیا قانونی مبنی بر غیرقانونی بودن خرید و فروش فیش وجود دارد، اگر وجود دارد چرا براساس آن علیه دفاتر اسناد رسمی که قانون را نقض می‌کنند اعلام جرم نمی‌شود؟از چه طریقی فیش‌های عمره و تمتع افراد به غیراز بستگان درجه یک تغییر نام پیدا می‌کند، اگر اعزام آنهایی که خارج از سامانه سازمان حج فیش تهیه می‌کنند امکان پذیر نباشد، بازهم بازار دلالان داغ می‌ماند؟ به هر روی خرید و فروش فیش‌های حج عمره و تمتع ادامه دارد، مسئولان سازمان حج و زیارت اعلام می‌کنند که غیرقانونی است و دلالان سود کلانی به جیب می‌زنند، ‌دفاتر ثبت اسناد‌ فیش‌ها را منتقل می‌کنند و خریداران فیش هم به حج اعزام می‌شوند!

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها