امضاکنندگان این نامه که اکثر آنها را محققان و سفیران پیشین کشورهای اروپایی در تهران تشکیل میدادند، در نامهای که در تاریخ ششم دسامبر تهیه شده و روز پنجشنبه (۳۰ آذر) منتشر شد، نوشتهاند: «باید نوعی تناسب و توازن در تحریمهای بینالمللی علیه ایران وجود داشته باشد.»
این در حالی است که همان پنجشنبه سفیر و نماینده دائم کشورمان در سازمان ملل نیز با اشاره به سوابق سؤالبرانگیز کانادا در زمینه حقوقبشر که بانی قطعنامه علیه ایران بود گفت که بانیان و مبتکران اینگونه قطعنامهها ظرف سالهای طولانی پیگیری این سیاستها باید آموخته باشند که نه جمهوری اسلامی ایران و نه هیچ کشور دیگری تسلیم فشار و ارعاب نخواهد شد. محمد خزاعی در جلسه مجمع عمومی سازمان ملل که برای بررسی وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران تشکیل شده بود، استفاده ابزاری از مفاهیم ارزشمند حقوق بشر توسط برخی کشورها را مایه تأسف دانست و توجهات را به وضعیت وخیم حقوق بشر در کانادا جلب کرد.
وی با ابراز تأسف از اینکه سیستم فعلی نظارت بر حقوق بشر در را برای رفتارهای انتخابی، تبعیضآمیز، مستبدانه و بینتیجه باز میگذارد، افزود: به همین دلیل جای تعجب ندارد تحت چنین سیستمی کانادا که خود سابقه حقوق بشر بسیار سؤالبرانگیزی بهویژه در زمینه حقوق مهاجرتکنندگان، کاناداییهای آفریقایی و مردم بومی دارد و علاوه بر آن یکی از حامیان سرسخت جنایتهای رژیم اسرائیل علیه فلسطین است، سیاست قدیمی و نخنمای معرفی قطعنامه حقوق بشر را برای کشور من دنبال میکند. نامه کارشناسان اروپایی نیز در شرایطی منتشر شد که از دوران تمدید حضور اوباما در کاخ سفید، صحبتهایی درباره تغییر رویکرد دولت اوباما نسبت به ایران در پرونده هستهای و متمرکز بر گفتوگو با ایران شنیده میشود، در عمل اما اعمال تحریمهای یکجانبه علیه ایران ادامه دارد.
به گزارش پرس تی وی امضاکنندگان نامه وعدههای رئیسجمهور آمریکا مبنی بر اینکه «مسئله اتمی ایران را از طریق دیپلماتیک حل و فصل میکند» را به وی یادآور شده و نوشتهاند که «زمان اهمیت زیادی دارد و امیدواریم که شما (اوباما) در هفتهها و ماههای پیش رو نوآوریهای دیپلماتیک مهمی در این زمینه به کار بگیرید.» این نامه همچنین میافزاید: «ما شما را تشویق میکنیم تا با شور و نشاط تیم خود را هدایت کرده و مذاکرات جدی و مستمری را با عزم، خلاقیت و پافشاری بیشتری با دولت ایران در پیش بگیرید... ما معتقدیم که چنین توافقی قابل دسترس است.»
آنها همچنین به اوباما درباره هرگونه تصور گزینه نظامی علیه ایران بر سر برنامه انرژی اتمی جمهوری اسلامی هشدار دادند و گفتند این اقدام «میتواند غیرسازنده و پرهزینه باشد.» این نامه بر این مسئله تأکید دارد که «تحریمهای بینالمللی... حتی اگر در آینده تشدید شوند، احتمالا نمیتواند مانع ادامه فعالیتهای اتمی ایران شود.»
در میان امضاکنندگان، نام دیپلماتهای سابق آمریکایی نظیر «توماس پیگرینگ»، «جیمز دابینز»، «جان لیمبرت» و «چاس فریمن» دیده میشود. امضاکنندگان دیگر شامل افرادی نظیر «رولف اکیوس» سوئدی مدیر سابق «آنسکام» در عراق، «ریچارد دالتون» و «پیتر جنکینز» از دیپلماتهای سابق انگلیسی و دیگر سفرای اروپایی است.
ابراز امیدواری روسیه
همزمان با انتشار این نامه مقامات روسیه ابراز امیدواری کردند که دور بعدی مذاکرات بین تهران و گروه1+5، ماه آینده برگزار شود.
یک سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرگزاری نووستی گفت: در حال حاضر مذاکرات با تهران درباره مکان و زمان برگزاری دور جدید گفتوگوها در حال انجام است. رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه گفته بود که هنوز هیچ تاریخ و محلی برای دور بعدی گفتوگوهای تهران با گروه1+5 شامل کشورهای انگلیس، آمریکا، چین، فرانسه، روسیه و آلمان تعیین نشده است.
در جبههای دیگر، ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز ۲۳ آذر (۱۳ دسامبر) در تهران مذاکراتی برگزار کردند و هرمان ناکارتس، معاون مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بازگشت از تهران در فرودگاه وین در جمع خبرنگاران از پیشرفت مذاکرات آژانس اتمی و ایران خبر داد. وی همچنین گفت که انتظار دارد در ژانویه بر سر مسائل باقیمانده درباره برنامه انرژی هستهای ایران با تهران به توافقی دست یابد.
علیاصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز پیش از این به پرستیوی گفته بود که تهران و آژانس در پایان این دیدار یکروزه توافق کردند دور بعدی گفتوگوهاماه ژانویه برگزار شود.
چنانکه هرمان ناکارتس از پیشرفت مذاکرات اتمی ایران و آژانس سخن گفته بود، دیپلماتهایی در وین نیز اعلام کردند که آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران درباره فعالیتهای هستهای تهران به یک توافق اولیه دست یافتهاند.بازرسان آژانس تاکنون بارها بهصورت سرزده و دورهای از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند و دوربینهای آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران نظارت کامل دارند. این موضوع در گزارشهای فصلی یوکیا آمانو دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مورد تأکید قرار گرفته است.