ایسنا نوشت: دکتر حمید فاضلی رییس سازمان فضایی ایران با اشاره به تصویب یک برنامه 10 ساله فضایی در سال 86 در هیات دولت گفت: براساس برنامه و با عنایت ویژه رییس جمهور، اعتبارات ویژهای برای فعالیتهای فضایی کشور، اختصاص یافت که براین اساس ماهوارهبر سفیر توسعه یافت و فعالیت کاوشگرهای ایرانی نیز فعالتر شدند و به طور کلی پروژه اعزام به فضا شکل گرفت.
به گفته فاضلی، موضوع ارسال فضانورد به مدار زمین و ارسال ماهواره به مدار ژئو (36 هزار کیلومتر) براساس سند چشمانداز توسعه کشور و نقشه جامع علمی کشور، مورد تاکید قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه کاوشگر پیشگام همراه با موجود زنده به فاصله 120 کیلومتری زمین ارسال شده است، گفت: در این فاصله نه بالن و نه ماهوارهها میتواند ورود پیدا کند و کشورها برای اینکه سامانههای فضایی خود را مورد تست قرار دهند، از این کاوشگرها جهت دریافت تست دما، تشعشات و شرایط جوی استفاده میکنند.
فاضلی در پاسخ به ادعای سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ارسال کاوشگر پیشگام به فضا برخلاف قطعنامه سازمان ملل است، گفت: ماموریت کاوشگر پیشگام جهت ارسال اولین میمون فضانورد به فضا کاملا صلحآمیز و یکی از مصوبات شورای عالی فضایی ایران است. معمولا کشورهای غربی پس از اکتساب اینگونه فناوریها و استفاده سوء از آنها در قالب اتحادی از ورود سایر کشورها جهت دستیابی به این فناوریها جلوگیری میکنند که نمونه آن را در بمباران هستهیی شهرهای ژاپن مشاهده کردهایم. همچنین کنوانسیون منع گسترش سلاحهای شیمیایی و میکروبی تمامی کشورها را از دستیابی به این نوع سلاحها را منع کرده است اما اکثر کشورهای غربی با دستیابی به این سلاحها و استفاده سوء از آنها اقدام به تدوین چنین کنوانسیون کردهاند.
وی در پاسخ به دلسوزی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره میمون فضانورد ایرانی گفت: ایران جهت استفاده از میمون برای ارسال به فضا از کشورهای غربی و به خصوص آمریکا الگو گرفته است، چراکه آنها در سالهای دور از میمون نژاد رزئوس جهت انجام آزمایشات اولیه اعزام انسان به فضا استفاده کردهاند. به نظر میرسد که در آن زمان آن میمونها بیچاره نبودهاند که در حال حاضر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نسبت به استفاده ایران از میمون برای آزمایشات فضایی خود دلسوزی میکند.
به گفته فاضلی هزینه ماموریت کاوشگر پیشگام حدود دو تا سه میلیارد تومان بوده است.
وی با اشاره به برنامههای سازمان فضایی در روز فناوری فضایی (چهاردهم بهمنماه) گفت: با توجه به قطع برنامههای برونمرزی ایران در ماهوارههای خارجی یک برنامه راهبردی جدید در این زمینه با همکاری سایر سازمانها تدوین شده است. پیشبینی ما در ابتدا این بود که تمام فناوریهای مورد نیاز از جمله ماهواره مخابراتی و پرتابگر با قابلیت حمل محمولههای چند تن را با هم پیش ببریم اما براساس برنامه راهبردی جدید ما به حداقلها اکتفا کردیم و مقرر شد یک ماهواره مخابراتی با دو ترنسپوندر تا پنج سال آینده به مقدار ژئو (36 هزار کیلومتر) ارسال شود.
وی تصریح کرد: در مراسم بزرگداشت روز فناوری فضایی نمونه مهندسی ماهواره قائم و نمونه پروازی ماهواره ناهید رونمایی خواهد شد. همچنین دستاوردهای حوزه دفاعی در زمینه فضایی نیز رونمایی خواهند شد.
وی با بیان اینکه ماهواره فجر طی روزها و هفتههای آینده به فضا پرتاب خواهد شد، گفت: درصددیم ماهواره شریف دانشگاه صنعتی شریف را نیز تا پایان سال به فضا پرتاب کنیم در غیراینصورت اوایل سال آینده به فضا پرتاب خواهد شد.
رییس سازمان فضایی درخصوص آخرین وضعیت ماهواره آت ست دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: برای پرتاب این ماهواره منتظر آماده شدن ماهوارهبر سیمرغ هستیم که امیدواریم که اواخر امسال یا اوایل سال آینده به بهرهبرداری برسد.
وی ادامه داد: نمونه پروازی ماهواره ظفر دانشگاه علم و صنعت نیز تا خرداد سال آینده آماده خواهد شد. همچنین ماهواره طلوع نیز جهت پرتاب در حال آمادهسازی است.