همشهری آنلاین: رئیس‌جمهوری سوریه ضمن هشدار نسبت به عواقب تقسیم کشورش اعلام کرد، در صورت سقوط نظام سوریه همه کشورهای منطقه شکست خواهند خورد.

به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری الجزیره، بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه در مصاحبه با دو روزنامه "آیدنلیک" و "اولوصال" ترکیه نسبت به تاثیر دومینویی بحران سوریه بر منطقه در صورت تقسیم این کشور هشدار داده و اعلام کرد، در صورتی که نظام سوریه سقوط کند یا سوریه تکه تکه شود، بی‌ثباتی در کشورهای همجوار سوریه سال‌ها و چه بسا دهه‌ها به طول بینجامد.

وی گفت: همه می‌دانند در صورتی که ناآرامی‌ها در سوریه به مرحله تقسیم سوریه یا سیطره گروه‌های تروریستی بر سوریه و یا هر دوی اینها بینجامد، این وضعیت ناچار به کشورهای همجوار منتقل شده و مانند دومینو تاثیر آن به کشورهای دورتر در خاورمیانه نیز منتقل خواهد شد و این وضعیت بدون شک سال‌ها و چه بسا دهه‌ها به طول بینجامد.

رئیس‌جمهوری سوریه در ادامه این مصاحبه که بخش‌هایی از آن توسط دفتر اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری سوریه در پایگاه اجتماعی فیس بوک منتشر شد، ضمن انتقاد از اظهارات رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه وی را "احمق" توصیف کرده و اعلام کرد: اردوغان فکر نمی‌کند که هرگونه آتش فتنه و ناآرامی در سوریه ناگزیر به ترکیه کشیده خواهد شد.

اسد همچنین خطاب به مردم ترکیه نیز اعلام کرد: دولت‌ها می‌آیند و می‌روند و هیچ دولتی تا ابد ماندگار نیست لذا نباید به این دولت‌ها و مقامات احمق و کم عقلشان اجازه دهیم که به روابطی که بین ما با کشورهای دیگر است، ضربه بزنند.

وی هشدار داد، مشکل این است که چطور می‌توان مقامات ترکیه را که در حال حاضر در دولت ترکیه فعالیت می‌کنند و در راس آنها اردوغان را قانع کرد که آتش سوریه، ترکیه را نیز می‌سوزاند و این چیزی است که اردوغان آن را نمی‌بیند.

اسد در ادامه ترکیه را به همدستی با اسرائیل برای براندازی نظام سوریه متهم کرده و به عذرخواهی اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از اردوغان درباره حادثه کشتی مرمره آبی اشاره کرده و عنوان داشت: چرا نتانیاهو پیش از این عذرخواهی نکرده بود؟ چه چیزی تغییر کرده است؟ آنچه تغییر کرده اوضاع سوریه است.

رئیس‌جمهوری سوریه همچنین در واکنش به اعطای کرسی سوریه به ائتلاف مخالفان سوریه در نشست اخیر سران عرب در دوحه تاکید کرد، اتحادیه عرب مشروعیت خود را از دست داده است.

اسد درباره حل و فصل سیاسی بحران سوریه نیز گفت: خطوط قرمز در مذاکراتی که اخیرا پیشنهاد شد دخالت کشورهای خارجی است. هرگونه مذاکراتی باید تنها و تنها مذاکره‌ای میان ملت سوریه بوده و در این مذاکرات به دخالت کشورهای خارجی اجازه داده نشود. در غیر این صورت هیچ خطوط قرمزی وجود ندارد و مردم سوریه می‌توانند در مورد هر چیزی که می‌خواهند گفت‌وگو کنند.

رئیس جمهوری سوریه در ادامه عنوان داشت: من در سوریه هستم و در همان مکانی زندگی می کنم که تاکنون در آنجا بوده‌ام. من در پناهگاه نیستم و این شایعه‌هایی که برخی تلاش می‌کنند آنها را در میان مردم سوریه منتشر کنند، هیچ تاثیری بر روحیه مردم سوریه نمی‌گذارد.

اسد عنوان داشت: من در کشتی‌های روسیه‌ای یا ایران نیستم. من در سوریه در میان شما و روی همین خاکی که همیشه بوده‌ام، زندگی می‌کنم.

وی همچنین دولت ترکیه را به دست داشتن مستقیم در کشتار مردم سوریه متهم کرده و گفت: سوریه با اقدامات جنایتکارانه مخالف است. ملت ترکیه ملت برادر هستند ولی اردوغان می‌خواهد که با استفاده از جایگاهش به روابط دوستانه دو کشور صدمه بزند و به این وسیله برای خود محبوبیتی که از دست داده را از کسب کند.

رئیس جمهوری سوریه خاطرنشان کرد: آنچه طی 10 سال گذشته سوریه و دمشق آن را انجام داده‌اند در حقیقت تلاش برای محو کردن گذشته سیاه میان اعراب و ترکها بوده است. سوریه معتقد است که منافع ملت سوریه و ترکیه مشترک است و دخالت در درگیری‌های میان ملت ترکیه و سوریه نفعی ندارد اما اردوغان تلاش می‌کند تا این تاریخ سیاه را بار دیگر باز گرداند.

وی گفت: ما از سوی گروهی از کشورهایی که به تروریستها کمک می‌کنند تا وارد سوریه شوند احاطه شده‌ایم؛ چرا که شاهدیم در لبنان گروه‌های مختلفی هستند که در برابر ورود تروریست‌ها به سوریه ایستادگی می‌کنند. اما ترکیه رسما از تروریستها استقبال کرده و آنها را وارد سوریه می‌کند.

اسد درباره ارزیابی‌اش از فعالیتهای گروه بریکس نیز گفت: درگیری‌ها در سوریه درگیریهای داخلی نیست بلکه در حقیقت باید گفت به طور کلی یک توطئه خارجی است؛ توطئه‌ای که به نقشه‌ای برای ترسیم مجدد منطقه مربوط است؛ لذا تشکیل گروه بریکس دلیلی است بر این که آمریکا بعد از این دیگر تنها قطب جهان نیست. مجموعه بریکس از اسد یا سوریه حمایت نمی‌کند بلکه هدفش ثبات در منطقه است. همه می‌دانند اگر در سوریه ناآرامی به تقسیم سوریه یا سیطره تروریستها بر سوریه و یا هر دو آنها بینجامد، بدون شک اوضاع به کشورهای همسایه نیز کشیده می‌شود و مانند بازی دومینو این تاثیرات به کشورهای دورتر خاورمیانه نیز منتقل خواهد شد. لذا کشورهای بریکس خواهان راهکار سیاسی درباره سوریه هستند.

رئیس جمهوری سوریه درباره حمایت آمریکا، ترکیه، فرانسه و کشورهای حوزه خلیج فارس از گروههای مخالف سوری و نیز مساله واگذاری قدرت در پی درخواست بیش از 100 کشور جهان گفت: شماری از کشورهای غربی و منطقه علیه سوریه و رئیس جمهور آن به پا خاستند. پس چطور سوریه به مدت دو سال ایستادگی کرده و باقی مانده است؟ من رئیس جمهور منتخب ملت سوریه هستم لذا آمدن رئیس جمهوری جدید یا رفتن رئیس جمهور تصمیمی داخلی است و به ملت سوریه مربوط می‌شود؛ کشورهایی که حامی این مساله هستند چطور برای ریختن خون مردم سوریه حریصند. آمریکا که از جنایتهای اسرائیل حمایت می‌کند در افغانستان و عراق مرتکب جنایت می‌شود. فرانسه و انگلیس با پنهان کاری‌های آمریکا در لیبی مرتکب جنایت می‌شوند و دولت کنونی ترکیه نیز دستانش آلوده به خون مردم سوریه است. آیا این کشورها هستند که برای حفظ جان مردم سوریه حریصند؟

اسد تاکید کرد: برکناری رئیس جمهور تصمیمی مردمی و سوری است و هیچ ارتباطی به کشور دیگر ندارد.

رئیس جمهور سوریه هم‌چنین به مساله ورود گروه‌های تروریستی به سوریه اشاره کرده و گفت: این جنگ به معنای واقعی کلمه است. هزاران تروریست روزانه وارد می‌شوند و چه بسا این تعداد به دهها هزار تن نیز برسد و این طبیعی است که ما شاهد بالا گرفتن درگیریها در شماری از مناطق سوریه باشیم.

اسد درباره تیرگی روابط کشورش با دولت اردوغان نیز گفت: به نظر می‌رسد اردوغان به حوادثی که در جهان عرب اتفاق می‌افتد به دیده فرصتی برای طولانی کردن عمر سیاسی خود نگاه می‌کند. عقل اردوغان مثل عقل اخوان‌المسلمین است. ما از بیش از 30 سال گذشته با اخوان المسلمین سوریه دست و پنجه نرم کردیم و می‌دانیم که آنها گروهی فرصت طلبند که از دین به نفع منافع شخصی‌شان استفاده می‌کنند، لذا به این وسیله توانسته‌اند عمر حضور خود در سوریه را طولانی تر کنند.

از آغاز بحران سوریه و پیش از آن اردوغان همین روند را در پیش گرفته بود و زمانی که درگیری‌های سوریه آغاز شد اردوغان منافع شخصی خود را بر منافع سوریه و ترکیه مقدم داشته و تلاش کرد با دخالت در امور داخلی سوریه و حمایت علنی از تروریستها به عمر سیاسی خود بیافزاید لذا قطع روابط میان ما و اردوغان امری طبیعی است.

رئیس جمهوری سوریه درباره پیشنهادات اخیر اردوغان به وی درباره انجام اصلاحات نیز گفت: متاسفانه اردوغان از آغاز بحران سوریه تاکنون یک کلمه حرف راست نزده است. وی پیشنهادات کلی را ارائه داد که در آن تاکید شده بود که ملت سوریه باید خودشان درباره این که چه کسی رئیس جمهور باشد و چه نظامی را می خواهند تصمیم گیری کنند. ما در حال حاضر مقدمات مذاکرات ملی در سوریه را فراهم می‌کنیم و همه احزاب سیاسی پس از حضور در نشست ملی درباره آنچه می‌خواهند تصمیم گیری می‌کنند نه درباره آنچه که اردوغان می‌خواهد.

اسد همچنین با طرح این سئوال که پیشنهادات اردوغان درباره اصلاحات سوریه چه ارتباطی به حمایتش از گروههای تروریستی مسلح دارد، گفت: اردوغان امروز برای جذب گروههای مسلح با حمایت مالی قطر تلاش کرده و برای آنها سلاح تهیه می‌کند و اراضی ترکیه را برای اعزام آنها به سوریه باز گذاشته است. آیا این پیشنهاد نیز بین پیشنهاداتی که به من داد وجود داشت؟ یا این پیشنهادات تنها وسیله‌ای برای پوشاندن اقداماتی است که اردوغان از آنها برای رسیدن به هدفش استفاده می‌کند؟ اردوغان می‌داند که همه ما خواهان مذاکره هستیم و از روز اول علنا موافقتمان را با مذاکره با همه احزاب سوری اعلام کردیم. اما اردوغان تلاش می‌کند تا از طریق دروغگویی بر اقدامات خود سرپوش بگذارد، ما از هرگروهی که نصیحتمان کند نصیحتش را می‌پذیریم اما به هیچ وجه با دخالت در امور داخلی سوریه موافق نیستیم. به نظر می رسد اردوغان نیز موضع ما را اشتباه فهمیده و گمان می‌کند رابطه برادرانه میان ترکیه و سوریه به وی اجازه می‌دهد در امور داخلی سوریه دخالت کند.

رئیس جمهوری سوریه اعلام کرد: مقامات سوریه در فکر واکنش مشابه به ترکیه یعنی حمایت از گروههای مسلح ترکیه نیستند. این چیزی است که اردوغان می‌خواهد چرا که وی خواهان ایجاد درگیری میان مردم دو کشور سوریه و ترکیه است تا بدین وسیله بتواند به حمایت ملی از سیاستهایش دست یابد. ما تاکنون هیچ یک از نیروهای سازمان اطلاعات ترکیه را بازداشت نکرده‌ایم اما عدم وجود آنها در اراضی سوریه به معنای آن نیست که آنها در بحران سوریه و حوادث کشور دست ندارند.

وی درباره درگیریهای ترکیه با حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) نیز گفت: ما از همان آغاز درگیریها در داخل ترکیه موضعمان مشخص بود و آن حمایت از هرگونه راهکاری که به آشتی میان ترکها و کردها بینجامد، است، چرا که ما نمی‌خواهیم شاهد خونریزی بیشتر در کشور ترکیه که نتیجه منفی بر منطقه می‌گذارد، باشیم. ما از هرگونه راهکار صادقانه‌ای در این خصوص حمایت می‌کنیم چرا که کردها جزئی از بافت منطقه خاورمیانه هستند.

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها