اراک: دوقلوها تازه به دنیا آمده‌اند، 2هفته‌ای می‌شود که چشم خانواده را روشن کرده‌اند اما از ابتدای زندگی تاکنون به درستی چشمشان به جمال آب روشن نشده. از گرما کلافه‌اند و مانند 2بچه گنجشک تشنه در گرمای نمی‌دانم چند درجه تابستان مرزیجران در خاموشی کولر له‌له می‌زنند.


به گزارش ایسنا تنها چاه نیمه‌عمیق روستای بزرگ مرزیجران که در 5کیلومتری اراک واقع شده و حالا تقریبا دارد شکل شهر به‌خود می‌گیرد، 2‌ماه است که دیگر توان سیراب‌کردن مردم این روستا را ندارد. سطح آب چاه به‌شدت پایین رفته و مردم می‌گویند در این 2‌ماه گاهی در ساعاتی از بامداد چشمشان به باریکه‌ای از آب روشن می‌شود و برخی در هیچ ساعتی از روز یا شب این روشنایی گوارا را به چشم نمی‌بینند. مردم روستا که با وجود گرمای بی‌سابقه هوا و مقارن‌شدن بی‌آبی با ‌ماه رمضان، روزها و شب‌های سختی را می‌گذرانند، در این 2ماه هرچه در توان داشته‌اند، از اطلاع‌رسانی به مسئولان، اعتراض به مسئولان، تجمع در مقابل ادارات و سازمان‌های دولتی و... انجام داده‌اند اما تاکنون هیچ نتیجه‌ای نگرفته‌اند.

یکی از اهالی می‌گوید: آب این روستای 5هزار نفری از یک حلقه چاه نیمه‌عمیق تأمین می‌شد ولی عدم‌بارندگی مناسب در زمستان سال گذشته باعث شده است سطح آب به‌شدت پایین برود و این عامل در کنار افزایش جمعیت روستا و نیاز بیشتر به آب، مشکلات عدیده‌ای را برای ساکنان فراهم کرده است. وی می‌افزاید: چندین خانواده پس از تحمل 2‌ماه بی‌آبی دیگر توان ماندن ندارند و قصد دارند به اراک مهاجرت کنند. واقعا دیگر چاره‌ای برایمان باقی نمانده است. معلوم نیست خانواده‌هایی که مریض دارند و توان مالی اجاره‌کردن خانه در اراک را ندارند، چگونه می‌خواهند در این شرایط دوام بیاورند. مرزیجرانی دیگری که خود بیمار مبتلا به ام‌اس در خانه دارد، می‌افزاید: در این فصل گرم رعایت بهداشت برای این بیمار بسیار ضروری است. ما باید هر روز وی را حمام کنیم وگرنه به زخم بستر و هزار و یک‌جور مشکل دیگر دچار می‌شود، ولی در این شرایط به هیچ‌وجه امکان تأمین آب برایمان وجود ندارد.

آب در اولویت تخصیص بودجه قرار ندارد!

به گفته مسئولان این مشکلات در حال حاضر مبتلابه اکثر روستاهای استان است. حیدری مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان مرکزی با بیان اینکه تعداد زیادی از روستاهای استان با مشکل کم‌آبی مواجهند، افزود: در مرزیجران نسبت به حفر چاه اقدام کردیم، ولی چاه به آب نرسید و در ادامه مجبور به تعویض پمپ چاه فعلی شدیم که این اقدام، وضعیت را کمی بهبود داد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر با استفاده از تانکر نسبت به تأمین آب در این روستا و سایر روستاهای کم‌آب اقدام می‌شود، افزود: اقدام دیگر در این روستا بررسی کارشناسی جهت حفر یک چاه بوده است که در این راستا با نظر کارشناس، محلی برای حفر انتخاب شده، ولی یکی از اهالی با وجود فاصله زیاد این چاه با چاه خودش نسبت به این اقدام اعتراض و روند کار را با مشکل روبه‌رو کرده است.

وی با بیان اینکه در حوزه تأمین بودجه حفر این چاه‌ها و برطرف‌کردن مشکل کم‌آبی در روستاها بسیار در مضیقه هستیم، از بدهی 5/17میلیارد تومانی این شرکت خبر داد و گفت: تمام این بدهی در راستای برطرف‌کردن مشکلات آب روستاها ایجاد شده و ما هم‌اکنون نیز با دست خالی اقدامات یادشده را انجام می‌دهیم.

مشکل اصلی خشکسالی است

محمدحسن آصفری، نماینده اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: متأسفانه خشکسالی اثر بسیار بدی روی چاه‌های آب روستایی گذاشته است و در ادامه آن، مردم روستاها با مشکلات عدیده به‌ویژه در حوزه آب آشامیدنی و حوزه بهداشتی روبه‌رو شده‌اند.

آصفری با بیان اینکه مجلس بیشترین اعتبار را بعد از راه، برای آب درنظر گرفته است، افزود: تحریم‌ها باعث شده است که دولت نتواند اعتبارات را به‌صورت 100درصدی در اختیار سازمان‌ها قرار دهد و تخصیص 10درصدی نیز جوابگوی نیاز نیست. وی در پایان تأکید کرد: مشکل اصلی در حال حاضر پول نیست، مشکل نبود آب و خشکسالی است که اقدامات را بی‌اثر می‌کند.

242روستا در محاصره خشکسالی

مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان مرکزی گفت: تاکنون 242روستای استان دچار خشکسالی شده‌اند و آب 97روستا با آب بسته‌بندی یا تانکر تأمین می‌شود. حیدری با اعلام این خبر افزود: با وجود بدهی 5/17 میلیارد تومانی که جهت تأمین آب روستاهای گرفتار خشکسالی برایمان ایجاد شده، همچنان در حال پیگیری مشکلات روستاها هستیم.

وی با تأکید براینکه رفع مشکلات مالی این شرکت نیازمند تدبیر مجلس و دولت است، افزود: امسال و سال گذشته مساجد، امامزاده‌ها، بنیاد مسکن و راه در اولویت تخصیص بودجه بوده‌اند و الزامات تخصیص اعتبارشان 100درصدی است اما در بخش آب و فاضلاب روستایی، تخصیص اعتبار 10درصدی اعلام شده که این 10درصد جوابگو نیست. حیدری تصریح کرد: اعتبار امسال ما 10میلیارد تومان اعلام شده، ولی با تخصیص 10درصدی تنها یک میلیارد تومان از این مبلغ به دستمان خواهد رسید که در مقابل بدهی رو به گسترش این شرکت بسیار ناچیز است. مشکل هرچه باشد و توجیهات و توضیحات هرچه باشند، دوقلوهای تازه به‌دنیا آمده ‌ یا بیمار ام اس را مجاب نمی‌کنند بی‌آبی آنها را رنجورتر می‌کند و خانواده‌هایشان را مستأصل‌تر.