چندی پیش در فرهنگسرای اشراق نمایشگاهی از حشرات خشک شده به نمایش در آمد که همهی آنها را سید محمدحسین یزدانشناس، طی سالها جمعآوری کرده بود.
یزدانشناس، عاشق حشرهها است از تمام انواع. خودش میگوید: «از موقعی که یادم میآید، حشرات را دوست داشتم و بهدنبال جمع کردنشان بودم و درست وقتی دبیرستانی شدم، بهدنبال روشهای صحیح جمعآوری این موجودات رفتم.»
او میگوید: «از ابتدا برای جمع کردن حشرهها هدفی نداشتم. فقط میخواستم همه را در کنار هم داشته باشم و در دوران دانشجویی، با توجه به رشتهی تحصیلیام به شکل تخصصی حشرات را خشک و جمعآوری میکردم.»
این دانشجوی علاقهمند به حشرهها اینطور ادامه میدهد: «حشرات در ردهی خودشان بین همهی موجودات کرهی زمین بیشترین تنوع را دارند و تاکنون بیش از یک میلیون از آنها کشف شدهاند که دانشمندان حدس میزنند، نزدیک به شش میلیون از این موجودات همچنان ناشناخته باقی ماندهاند.»
سیدمحمدحسین از آرزویش برای شکلگیری موزهی حشرات هم صحبت میکند: «نمایشگاه فرهنگسرای اشراق چهارمین نمایشگاه حشراتی است که دایر میکنم، اما همیشه دلم میخواهد موزهی حشرات داشته باشم که البته هنوز تعداد تابلوهایم برای موزه کافی نیست.»
او توضیح میدهد: «برای کشتن آنها از گاز سیانور استفاده میکنم، به شکلی که سیانور مایع یا جامد در ظرفی قرار دارد و با قرار گرفتن سطح گچی روی آن، میتوان حشره را داخل آن گذاشت و پس از چندثانیه که حشره از گاز مسموم تنفس میکند، میمیرد.»
وقتی همه اینها را تعریف میکرد، من به جان دادن پروانهها و هزارپاها فکر کردم و گفتم: دلتان برای آنها نمیسوزد؟ میگوید: «دل سوختن که دارد، چندباری هم تصمیم گرفتم این کار را کنار بگذارم، اما کار کردن روی حشرات را دوست دارم و دید پژوهشی نسبت به این کار پیدا کردهام.»
سید محمدحسین یزدانشناس/ عکس: محمود اعتمادی