تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۲ - ۱۸:۳۷

مهدیا گل محمدی : قدیم‌تر‌ها نشستن در شاه‌نشین یک حمام برای برخی مردم آرزویی دست‌نیافتنی بود و امروز شاه‌نشین فقط یک سکو یا صندلی روی یک بنای تاریخی است.

در این میان شاه‌نشین‌های حمام وکیل شیراز چیز دیگری است و حکایتی جدای از دبدبه و کبکبه شاهانه دارد. آنجا به جای جایگاه شاهانه صحبت از هنر معماری است که این شاه‌نشین زیبا را احاطه کرده است.در جنوب گرمخانه این حمام، خزینه قرار دارد که 2دیگ بزرگ برای گرم کردن آب داشته‌است.

در دوطرف محوطه گرمخانه 2شاه‌نشین و در دوطرف خزینه 2حاکم‌نشین ساخته شده‌است. در وسط هر حاکم‌نشین نیز حوضی از سنگ مرمر دیده می‌شود. زیر گنبد نقوش آهک بری زیبایی است که داستان‌های آنها از مذهب، سنت، علائق و رویاهای مردم این دیار سرچشمه می‌گیرد.

حمام وکیل شیراز در دوره زندیه به‌دست کریمخان زند ساخته شد و این روز‌ها میزبان گردشگر‌هایی است که برای دیدن این حمام و بازار وکیل به این بخش از شهر شیراز می‌آیند. ورودی حمام کوچک است و با شیبی ملایم به هشتی ورودی که پایین‌تر از سطح زمین قرار دارد می‌رسد. ورودی به رختکن، زاویه‌دار ساخته شده و همه این ملاحظات برای این بوده‌است که از ورود سرما به داخل و از خروج گرما به خارج از حمام جلوگیری شود.

سربینه حمام نیز یک هشت‌ ‌ضلعی منظم است که 8‌ستون یکپارچه سنگی و سقفی گنبدی دارد. گرمخانه با سنگفرش پوشیده شده‌است اما جالب توجه اینکه زیر این سنگفرش دالان‌های کم عرض و باریکی ساخته شده که هوای گرم و بخار آب در آن جریان می‌یافته تا کف حمام زودتر گرم شود.

مجموعه بازار وکیل که حمام‌وکیل نیز در دل این مجموعه قرار دارد بعد از میدان شهرداری، نزدیک ارگ کریمخان واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۷ تیر ۱۳۵۱ با شماره ۹۲۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

منبع: همشهری آنلاین