در این فرصت جدای حاشیههایی که رژیم صهیونیستی و برخی شرکایش همچون فرانسه قبل از نشست ایجاد کردهاند، سایر اعضای گروه مذاکرهکننده با ایران سکوت دیپلماتیک را ترجیح دادهاند تا شاید تکلیف همهچیز در همان گفتوگوهای محرمانه روشن شود. اندک مواضعی هم که از سوی مقامات دولتی کشورهای طرف مذاکره با ایران اعلام میشود، تلاشی جز حفظ و صیانت مسیر توافق نیست. از جمله در تماس تلفنی که از سوی رئیسجمهور روسیه با رئیسجمهور ایران برقرار شد، ولادیمیر پوتین اعلام کرد که فرصتی واقعی برای حل پرونده هستهای جمهوری اسلامی و پایاندادن به اختلافات غرب با تهران در این رابطه وجود دارد.
طرفین در این گفتوگو البته درخصوص روابط دوجانبه، تحولات منطقه و مذاکرات هستهای تبادل نظر کردند. پوتین در تشریح آنچه در مذاکرات هستهای ژنو2 گذشت، اظهار داشت: در ژنو توافق بسیار نزدیک بود و ایران هم همکاری بسیار خوبی داشت که میتوانست به نتیجه مطلوبی منجر شود ولی متأسفانه همانطور که میدانید با مسئلهای که پیش آمد، توافق به تعویق افتاد. روسیه برای موفقیت این مذاکرات که در پس آن اراده جدی طرفین وجود دارد، به تلاشهای خود ادامه خواهد داد. لاوروف وزیرخارجه روسیه هم پیش از پوتین اعلام کرده بود که ایران و گروه 1+5 برای رسیدن به توافق هستهای اختلاف اساسی ندارند.
فرانسه بهدنبال توافق موقت
چنین رویکرد مثبتی را دولت آمریکا و انگلیس نیز پس از مذاکرات ژنو2 در پیش گرفتند ولی هیچکدام تضمینی برای ممانعت از مخالفتی که فرانسه در مسیر پرونده هستهای ایران ابراز داشته، نبوده است. دلیل این مخالفت هم همگامی شدیدی است که فرانسه در این برهه از مذاکرات با رژیم صهیونیستی دارد. نخستوزیر این رژیم در هفتههای اخیر تلاش زیادی را برای جلوگیری از به نتیجه رسیدن مذاکرات ایران و کشورهای 1+5 انجام داده است. حتی اگر رئیسجمهور فرانسه به اراضی اشغالی سفر کند تا نگرانیهای بنیامین نتانیاهو درباره هرگونه توافق با ایران را کاهش دهد، باز هم امیدها برای تنظیم متن بیانیه توافق در ژنو3 آنقدر بالا هست که نخستوزیر رژیم صهیونیستی سرسختانه از هیچگونه دیپلماسی ضدایرانی دریغ نورزد. او حتی به روسیه هم که مواضعی همسو با ایران در پرونده هستهای داشته امید بسته و میخواهد چهارشنبه برای گفتوگو با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به مسکو سفر کند. گویی تماسهای تلفنی و سفرهای دیپلماتیک با مقامات آمریکا هم تأثیری بر کاهش عطش مقامات رژیم صهیونیستی در بههم زدن مذاکرات با ایران نداشته است.
توافق؛ کابوس رژیم صهیونیستی
رئیسجمهور فرانسه اما بیشترین واکنشها را تحتتأثیر این فشار رژیم صهیونیستی از خود نشان داده است. اولاند در سفرش به اراضی اشغالی به میزبانی نخستوزیر رژیم صهیونیستی، تنها دارنده تسلیحات هستهای در خاورمیانه مدعی شد که پاریس هرگز اشاعه هستهای را تحمل نخواهد کرد و 4شرط را برای موفقیتآمیز بودن توافق با ایران تعیین کرد. او در یک کنفرانس خبری مشترک با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی 4درخواست را که به ادعای وی برای موفقیتآمیز بودن هر توافقی باید اجرایی شود، مطرح کرد و گفت: فرانسه خواهان یک توافق موقت است، ولی بر مبنای 4نکته؛ نخستین درخواست این است که هماکنون همه تاسیسات هستهای ایران را تحت نظارتهای بینالمللی قرار دهید، نکته دوم، غنیسازی 20درصدی اورانیوم را به حالت تعلیق در آورید.
سوم اینکه ذخایر فعلی را کاهش دهید و در نهایت ساخت رآکتور (آب سنگین) اراک را متوقف کنید. اینها نکاتی هستند که برای ما بهمنظور تضمین هرگونه توافقی ضروری است. با وجود این، نتانیاهو نگرانی خودش را نسبت به مذاکرات آنجا نشان داد که گفت: من نگرانم که این توافق صورت گیرد و با یک حرکت قلم، تحریمها علیه ایران کاهش یابد؛ تحریمهایی که اجرای آنها چند سال طول کشید و در ازای آن ایران عملا چیزی را از دست نداد. وی در ادامه مدعی شد: کاملا مشخص است که این توافق فقط برای ایران خوب است و برای سایر کشورهای جهان واقعا بد است. توافق پیش روی ایران، کابوس جهان است.