همشهری آنلاین: اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در گزارش جدید خود هشدار داد که در صورت تداوم روند فعلی شکار فیل‌ها و تجارت غیرقانونی عاج این حیوانات ارزشمند برای حیات‌وحش، آفریقا طی ۱۰ سال آینده شاهد نابودی یک پنجم جمیعت فیل‌های بومی این قاره خواهد بود.

نمایندگان کشورهای مختلف با حضور در اجلاسی که از سوی دولت «بوتسوآنا» و اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت با موضوع «تعهد در قبال فیل‌های آفریقایی» برگزار شد به بحث درباره وضعیت نگران‌کننده فیل‌های آفریقایی پرداختند.

آخرین داده‌ها از شکار غیرقانونی فیل‌ها نشان می‌دهد که در سال 2012 میلادی، 15 هزار راس فیل به طور غیرقانونی در 42 منطقه از 27 کشور آفریقایی که عضو برنامه نظارت بر شکار غیرقانونی فیل‌ها (MIKE) هستند، کشته شده‌اند. برنامه (MIKE) یکی از برنامه‌های کنوانسیون جهانی منع تجارت گونه‌های گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض (CITES) است و بودجه آن از سوی اتحادیه اروپا تامین می‌شود.

«جان اسکانلون»، دبیر کل CITES گفت: مطابق برآوردها در سال 2012 میلادی 22 هزار فیل آفریقایی کشته شده و ما همچنان شاهد یک شرایط بحرانی هستیم. نرخ شکار فیل‌ها در آفریقا همچنان بسیار بالاست که در صورت ادامه این روند به زودی شاهد انقراض آن‌ها در سطح منطقه خواهیم بود. این شرایط به ویژه در آفریقای مرکزی بحرانی‌تر است چرا که آمار شکار فیل‌ها در این منطقه دو برابر میانگین قاره آفریقا است.

به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت، نرخ بالای شکار فیل‌ها منعکس‌کننده داده‌های ارائه شده از سوی سیستم اطلاعاتی تجارت فیل‌ها (ETIS) در موضوع قاچاق عاج فیل است. مطابق با داده‌های منتشر شده از سوی ETIS، تجارت عاج فیل در سال 2011 میلادی طی 16 سال اخیر در بالاترین حد خود قرار داشته و به رشد غیرمنتظره خود در سال 2012 میلادی نیز ادامه داده است.

از سال 2009 میلادی به بعد شاهد تغییر مسیرهای تجارت عاج از بنادر غرب و مرکز آفریقا به سمت شرق آفریقا هستیم که در این نواحی «تانزانیا» و «کنیا»نقطه‌های اصلی خروج عاج‌های فیلم از قاره آفریقا هستند. کشورهای مالزی، ویتنام و هنگ کنگ مقصدهای اصلی محموله‌های قاچاق عاج‌ فیل هستند. همچنین بیشترین حجم این محموله‌ها به سمت چین می‌روند. تایلند نیز یکی دیگر از مقصدهای مهم به شمار می‌رود.

با این حال طی دو سال اخیر شاهد تغییر مقصد قاچاقچیان به سوی کشورهای جدیدی نظیر توگو و ساحل عاج در آفریقا و اندونزی، اسپانیا، ترکیه و امارات متحده عربی هستیم. فیل‌های آفریقایی در حال حاضر در فهرست قرمز گونه‌های در معرض خطر IUCN در گروه گونه‌های آسیب‌پذیر قرار دارند.

 

 

منبع: همشهری آنلاین