به گزارش ایسنا، مریخنورد کنجکاوی از لیزر خود برای بررسی و شناسایی عناصر شیمیایی موجود در صخرهها و خاکها بهره میبرد.
100 هزارمین شلیک بر روی صخرهای به نام "ایتاکا" در اواخر ماه اکتبر انجام شد که در فاصله 4.04 متری از لیزر و تلسکوپ موجود بر روی دکل کاوشگر قرار داشت.
ابزار "شیمی و دوربین" (ChemCam) از لیزر مادونقرمز برای برانگیختن ماده موجود در نقطهای به اندازه سر سوزن بر روی هدف، به شکل گاز یونیزه شده درخشان پلاسما استفاده میکند.
چنین ابزاری این جرقه را با تلسکوپ مشاهده کرده و طیف نوری را برای شناسایی عناصر مورد هدف تحلیل میکند.
هورتون نیوسام از دانشگاه نیومکزیکو و یکی از بازرسان ابزار ChemCam ، گذر از 100 هزارمین شلیک لیزری کنجکاوی را بینهایت هیجانانگیز توصیف کرد.
هر شلیکی باعث ایجاد طیفی از دادهها برای ارسال به زمین میشود و اکثر هدفها در چندین نقطه و با 30 پالس لیزر در هر نقطه بمباران میشوند.
کنجکاوی همچنین 1600 تصویر را با دوربین میکروتصویر کنترل از راه دور خود شکار کرده است.
تیمی بینالمللی از دانشمندان و دانشجویان در حال کنکاش اطلاعات دریافتی از ChemCam با هدف مستند کردن مواد موجود بر روی سطح درونی دهانه گیل مریخ و فرآیندهای ژئولوژیکی شکلدهنده آن هستند.
این مواد شامل غبار، خاک بادآورده، رسوبات مشتقشده از دیواره دهانه، رگههای سولفات و سنگهای آذرینی است که شاید از دیگر بخشهای مریخ آمده باشند.
هر پالس بیش از یک میلیون وات نیرو را در حدود پنج میلیاردم ثانیه انتقال میدهد.
شیوه به کار رفته توسط ابزار ChemCam، "طیفسنجی تفکیک ناشی از لیزر" نام دارد و برای ارزیابی ترکیب اهداف در محیطهای سختی مانند درون رآکتورهای هستهای و بر روی بستر دریا به کار میرود.
کاربردهای آزمایشی نیز شامل نظارت محیطی و تشخیص سرطان بوده است.
پروژه آزمایشگاه علوم مریخ ناسا با استفاده از کاوشگر مریخ، نخستین ماموریت جهت استفاده از این شیوه بر روی یک سیاره دیگر به شمار میآید.
سامانه ChemCam یکی از 10 ابزار موجود در محموله بار علمی کنجکاوی است.