به گزارش همشهری، خبر تازهای در مورد مصوبه جدید دولت برای واگذاری 5درصد از سهام شرکتها در بورس منتشر شد. دولت در این مصوبه چند هدف مهم را درنظر گرفته ؛ ازجمله این اهداف میتوان به ایجاد تعادل در بورس، واگذاری سهام خرد به مردم و همچنین افزایش سطح سهام شناور شرکتهای دولتی در بورس اشاره کرد.
براساس مصوبه هیأت وزیران، سازمان خصوصیسازی مکلف شده ۵ درصد دیگر از سهام شرکتهای بزرگ را که در بورس حضور دارند عرضه کند. این طرح در نشستی که 24آذرماه با حضور حسن روحانی رئیسجمهور برگزار شد به تصویب رسیده است. اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور اوایل هفته جاری این مصوبه را برای اجرا به وزارتخانههای اقتصاد، ارتباطات، صنعت، راه و شهرسازی و بانک مرکزی ابلاغ کرد. نکته حائز اهمیت ابلاغ نشدن این مصوبه به وزارت نفت است.ماه گذشته شایعه مربوط به تعلیق خصوصیسازی در وزارت نفت منتشر شد. گفته میشود دولت برنامههای دیگری برای خصوصیسازی صنعت نفت در دست دارد.
در چنین شرایطی قرار است 5درصد از سهام شرکتهای بیمه البرز، بیمه آسیا، بانک صادرات ایران، بانک ملت و بانک تجارت، ایران خودرو، سایپا، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و مخابرات ایران در بورس بهصورت خرد به مردم واگذار شود. بهنظر میرسد با عرضه سهام این شرکتها، بازار سهام فرصت تنفس پیدا خواهد کرد. بسیاری از کارشناسان معتقدند در شرایطی که بورس تهران با خطر تشکیل حباب قیمتها مواجه است، عرضه سهام این شرکتها به رقیق ترشدن قیمتها در بازار سهام کمک میکند. ویژگی دیگر این طرح افزایش سهام شناورآزاد شرکتهای بورس است که از مهمترین مولفههای توسعه یافتگی بورسها تلقی میشود.
در عین حال به غیراز رویکرد کاهش حباب در بازار سهام زوایای دیگر مصوبه اخیر دولت را از معاون سازمان خصوصیسازی جویا شدیم. از ابوالقاسم شمس جامخانه پرسیدیم با توجه به ابلاغیه جدید دولت، آیا رویکرد خصوصیسازی در ایران تغییر کرده ؟ او توضیح داد: اهداف اصلی خصوصیسازی بر این محور قرار گرفته است که سازمان خصوصیسازی از واگذاری سهام بهصورت مستقیم و در قالب رد دیون(بدهی دولت) فاصله بگیرد و سهام شرکتهای دولتی بیشتر به بخش خصوصی واقعی فروخته شود.
او درباره ابلاغیه طرح واگذاری 5درصد از سهام شرکتهای بزرگ بورس بهصورت خرد گفت:سیاست کلی این است مالکیت عموم مردم با عرضههای خرد سهام بیشتر شود بنابر این عرضههای خرد در بورس نیز با این هدف انجام میشود. با توجه به شرایط کنونی بورس و کششی که بازار سهام دارد عرضه سهام خرد، هم میتواند برای بازار سهام مفید باشد و هم مالکیت مردم را گسترش دهد.
شمس همچنین درباره سقف تعیین شده برای فروش سهام شرکتهای بزرگ بهصورت خرد گفت: حدا کثر سقف تعیین شده 5درصد است البته این بهمعنای این نیست که حتما باید 5درصد از سهام بهصورت خرد واگذار شود بلکه این میزان از سهام با درنظر گرفتن سهام کنترلی و مدیریتی واگذار میشود اینطور نیست که این میزان واگذاری شرکتی کرسی هیأت مدیرهاش را از دست بدهد، اگر اینگونه باشد بخش خصوصی واقعی بهطور فعال در روند خصوصیسازی مشارکت نخواهد کرد.
بحث مهم دیگری که در مورد خصوصیسازی وجود دارد حفظ سهم دولت در شرکتهای دولتی است پیش از این موضوع حفظ 20درصد از سهام دولت در شرکتها محل اختلاف تحلیلگران و کارشناسان بود و گفته میشد 20درصد از سهام دولت در هر فعالیت یا صنعت حفظ خواهد شد؛ شمس درباره اینکه آیا سهم دولت در شرکتهای دولتی به میزان 20درصد حفظ خواهد شد، گفت: قانون میگوید 80درصد از سهام بنگاههای گروه 2قابل واگذاری باید واگذار شوند اما این بهمعنای آن نیست که برای واگذاری 20درصد باقیمانده که سهم دولت است منع قانونی وجود دارد، اگر دولت بخواهد میتواند آن 20درصد را نیز بفروشد اما برای فروش 80درصد تعیین شده تکلیف قانونی وجود دارد.