همشهری آنلاین: طبق گزارشات برخی از کتب درسی ما کسالت آور و خسته کننده است و دانش آموزان با ذوق مدرسه را ادامه نمی‌دهند. شما معلمان نمونه در این زمینه باید چاره ای بیاندیشید که آیا بعضی از علوم خسته کننده است یا در حد هوش دانش آموز نیست.

حسن روحانی در مراسم تقدیر از معلمان برتر که صبح امروز در سالن شهید بهشتی نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، گفت: امروز نوجوانان ما قبل و همچنین همزمان با تحصیل با خیلی از محیط های دیگر آشنا هستند و این وظیفه معلمان را سخت تر می کند.

وی افزود: بعضی ها می گویند راه، واکسینه کردن و برخی دیگر می گویند استریلیزه کردن است.

به گزارش مهر، رئیس جمهور ادامه داد: ما می توانیم جامعه را در برابر تهاجمات واکسینه کنیم اما نمی شود استرلیزه کنیم. چرا که اگر واکسینه کرده باشیم آن فرد اگر جایی رود که انواع میکروب ها باشد هیچ مشکلی برایش پیش نمی آید اما استریلیزه فقط برای آن محیط موثر خواهد بود و اگر خارج شد دیگر فایده ای ندارد.

روحانی با بیان اینکه اساس تفکرات اسلامی بر مبنای واکسینه کردن جامعه است، تصریح کرد: البته گاهی استریلیزه کردن هم مهم است.

وی همچنین با اشاره به در پیش بودن ماه مبارک رمضان، روزه را وسیله ای برای تقویت تقوا و نوعی واکسینه کردن دانست و گفت: تقوا یعنی ایستادگی در برابر گناهان و هوای نفس و اساس دین این است که انسان مومن فردی باشد که از محیط مهاجم تاثیر نبیند، بلکه تاثیر هم بگذارد.

روحانی افزود: شما امروز در کشورهای آسیای دور می بینید که شهرها و دیارهایی هستند که توسط تجار ایرانی مسلمان شده اند و این تجار فرهنگ ایرانی را در آن کشورها ترویج کردند.

رئیس جمهور با بیان اینکه واکسینه کردن بسیار پیچیده است، گفت: ما امروز در برابر تهاجمات نسبت به اعتقادات، دین، سبک زندگی و اخلاقمان قرار داریم.

وی گفت: غرب تعارف ندارد و شعارش این است که رهبری دینی و فکری دنیا با غرب است . البته این ادعاست ولی این شعار را دنبال می کند. آمریکا هم فکر می کند رهبری فرهنگی دنیا و همچنین غرب را بردوش دارد و غرب هم فکر می کند رهبری جهان را دارد اما یک پایه اصلی و اساسی دین ما استقلال است، بنابراین ما روی پای خودمان ایستاده ایم.

روحانی افزود: البته هر نکته ای خوبی که دیگر فرهنگ ها داشته باشند آن را می آموزیم اما در عین حال چارچوب فرهنگی، استقلال فکری و هویت خود را حفظ می کنیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه اگر معلمی فکر کرد که تنها وظیفه اش یاددادن و آموزش است، گفت: این فکر درست نیست چرا که ما گفته ایم وزارت آموزش و پرورش یعنی هم آموزش و هم پرورش را باید معلمان مد نظر قرار دهند و این وظیفه بسیار سنگینی است که بر دوش معلمان قرار دارد.

همچنین وی در ادامه با بیان اینکه ما باید تحمل و سعه صدر را به جوانان و نوجوانان یاد دهیم، افزود: جامعه ما در برخی موارد بی تحمل شده و آستانه تحمل پایین است. زود رودرروی هم قرار می گیریم و ما باید به نوجوانان و جوانان مدارا، تحمل و سعه صدر را یاد دهیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه ما دارای دین عظیمی به نام اسلام هستیم، گفت: ما پیروان قرآن و اهل بیتیم و باید فکر کنیم که چگونه سعه صدر، مدارا، تحمل و دوری از افراطی گری را به دانش آموزان یاد بدهیم و به آنها کمک کنیم که جامعه پذیر باشند.

روحانی افزود: جامعه اسلامی دست هم را گرفتن است، به فکر شهر خویش، وطن خویش، دین خویش بودن است و ما باید در این زمینه تلاش و کوشش کنیم.

وی با بیان اینکه الگوی ما باید شهید مطهری باشد، گفت: شهید مطهری دنیای صبر و تحمل بود. چه فشارهایی که به او آوردند. هر گاه که سخنرانی می کرد، کتاب و مقاله ای می نوشت متحجرین و افراطی ها به او حمله می کردند.

روحانی با بیان اینکه راه مطهری راه اعتدال بود، گفت: برای خیلی ها این راه مطهری قابل تحمل نبود اما مطهری به این چیزها فکر نمی کرد و هر گاه که فکر می کرد وظیفه اش است، پا پیش می گذاشت.

رئیس جمهور با بیان اینکه جامعه ما از لحاظ فرهنگی و اخلاقی مشکلاتی دارد، گفت: بهبود زندگی و همچنین اخلاق مردم باید در نظر ما باشد که دولت در این زمینه نیز بار سنگینی بر دوش دارد و شما معلمان نیز در سراسر کشور باید این رسالت سنگین را بردوش گیرید.

حسن روحانی در ابتدای سخنرانی خود در جمع معلمان نمونه ضمن تبریک هفته معلم به معلمان سراسر کشور و زحمت کشانی که بار تعلیم فرزندان این مرز و بوم را بر دوش دارند، گفت: هیچ نهادی در ذهن همه ما کهن تر و مقدس تر از مدرسه نیست.

وی افزود: آن مدرسه ای که معلمش مانند رسول خدا(ص) بزرگترین معلم در تاریخ بشریت و حتی از آن بالاتر در جایگاهی که خداوند خود را معلم می نامد و تعلیم می دهد. «اقرا و رب الاکرم، الذی علم بالقلم» و اینجا خداوند خود معلم است و او بالاترین تعلیم دهنده بشریت است.

روحانی ادامه داد: خداوند به ما می گوید که چگونه زندگی کنیم و اعتدال، مدارا و انصاف را چگونه در پیش گیریم که می تواند مسیر حق و درست را پیش پای ما قرار دهد.

رئیس جمهور در ادامه گفت: مدرسه هایی که در جای جای ایران اسلامی از عشایر و روستاها گرفته تا قلب استان ها، نهادهای مقدسی هستند که در آن بوی علم و دانش و اخلاق و تدین به مشام می رسد.

وی افزود: در کنار نهاد مدرسه چهره ای به نام معلم که همه ما خاطرات روزهای اولیه مدرسه را هرگز از یاد نمی بریم قرار دارد که هرگز از خاطره ها پاک نخواهد شد تلاش اول معلمان آ«گاه که می خندند و عصبانی می شوند و یا از روی عصبانیت بر میز می کوبند آنگاه که دانش آموزی را تشویق می کردند همه اینها خاطراتش بر ذهن انسان رژه می رود.

روحانی بیان کرد: البته مکتب های قدیم نیز به نوعی نهاد مدرسه بودند که این گوینده با آن سر و کار داشته آن هم خاطرات خاص خود را دارد که چگونه قرآن به ما می آموختند البته دوران طلبگی یا دانش آموزی هم باز نوعی مدرسه است که خاطرات آنها در ذهن ما حضور دارد.

رئیس جمهور با بیان اینکه معلمی باید توام با صقر، متانت و حوصله باشد، تصریح کرد: معلمی کار سختی است و در عین حال بسیار لذت بخش است

وی همچنین با اشاره به دوران تدریس و معلمی خود گفت: در دوره طلبگی ما هم درس می دادیم و هم علم فرا می گرفتیم و این سبک طلبگی قم است که بسیار سبک خوبی است. البته زمانی هم که دانش آموز کلاس 5 و 6 دوره ابتدایی بودم هر گاه که مقاطع پایین تر معلم نداشتند من را به عنوان معلم بر سر کلاس ها می بردند و من تدریس می کردم.

روحانی با بیان اینکه جامعه ما امروز در شرایط خاصی قرار دارد، توضیح داد: از یک طرف کشور باعظمتی همچون ایران پیش روی ما است که این کشور انقلاب کرده و جنگ عظیمی را پشت سر گذاشته است و در عین حال ما باید به فکر آینده آن باشیم و باید تامل کنیم که چگونه نقشه راه آینده را ترسیم کنیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه دانش آموزان در سال آخر تحصیل می توانند رای بدهند، گفت: امروز دانشآموزان ما در جامعه و محله خود تاثیرگذار هستند، چه آنهایی که حق رای دارند و چه دانش آموزانی که حق رای ندارند بر خویشان خود تاثیرگذارند.

وی افزود: گاهی نوجوانان برخی از مسائل را بهتر از بزرگترها می فهمند و خیلی بهتر می توانند مسائل سیاسی جامعه و حتی شرایط منطقه ای و بین المللی را تحلیل کنند و گوی سبقت را از بزرگان خانه ربوده اند.

روحانی با بیان اینکه نقش نوجوانان و جوانان در خانواده بسیار زیاد است، گفت: جوانان ما نه تنها فردا را بلکه امروز را هم می سازند.

رئیس جمهور کشورمان با اشاره به رابطه جوانان با دنیای بیرون خاطر نشان کرد: امروز جوانان قبل از اینکه وارد مدرسه شوند، با دنیای بیرون از خانه از طریق کامپیوتر و موبایل ارتباط برقرار کرده اند و این کار معلم را سخت تر می کند.

وی همچنین در ادامه سخنانش با اشاره به اسناد بالادستی نظام گفت: برای راه آینده اسناد بالادستی وجود دارد که برای تدوین آنها زحمات زیادی کشیده شده و باید برای اجرایی کردن آن قدم به قدم گام برداریم.

روحانی همچنین خطاب به معلمان گفت: آیا محیط مدرسه ما درست است؟ آیا روش آموزشی ما درست است؟ آیا یک دانش آموز می تواند بدون دغدغه و ناراحتی سوال از معلم بپرسد؟

رئیس جمهور افزود: دانش آموزان ما باید بدون ناراحتی و دغدغه بپرسند و پرسشگری را حق خود بدانند.

وی با بیان اینکه نگاه معلم به دانش آموز مهم است، خاطر نشان کرد: نگاه معلم باید توأم با رحمت و مهربانانه باشد و دانش آموز بداند که هر چند باز سوال کند، با چهره معلم تنبیه نمی شود.

روحانی با بیان اینکه دانش آموز حتی حق انتقاد از شیوه اداره کشور بر سر کلاس های درس را هم دارد، توضیح داد: دانش آموز آزاد است در کلاس های درس انتقاد کند و بدون دغدغه بپرسد و معلمان نیز باید تلاش کنند که کلاس ها امن تر باشد و این کار برای پرورش و خلاقیت دانش آموز مفیدتر خواهد بود.

رئیس جمهور نحوه تدریس را مهم دانست و گفت: از وزیر می خواهم در بخش تحقیقات این موضوع را دنبال کند که اگر دانش‌آموزی از مدرسه فارغ شد و به محیط علم برنگشت پس از دو سال آیا دانشی که فرا گرفته است را به یاد دارد؟

وی ادامه داد: این مهم است که دانشی را که به دانش آموز یاد می دهیم در ذهنش بماند و آن را به یاد داشته باشد و خود معلمان بگویند که ما چه راهی را در پیش گیریم تا دانش دانش آموزان از یادشان نرود. مثلا دانش آموزان هیچوقت چهار عمل اصلی ریاضی از ذهنشان نمی رود و باید کاری کرد که دانش هایی که در مدت تحصیل می‌آموزد هیچگاه فراموش نکنند.

روحانی همچنین یاد دادن مهارت زندگی و حرفه ای را از دیگر وظایف معلمان دانست و گفت: باید طوری دانش‌آموز را تربیت کنیم که فرد فعالی در جامعه باشد.

رئیس جمهور با بیان اینکه ما باید تجربه از کشورهای دیگر بیاموزیم، افزود: ما تنها کاری که در سیستم آموزش و پرورش کرده ایم این بود که یک مقطعی میان دبستان و دبیرستان ایجاد کردیم و دوباره آن را برداشتیم و فقط بالا و پایین کردیم آیا همین کافی است و شما معلمان باید تصمیم بگیرید که چگونه شیوه های تدریس و تعلیم و تربیت را بهتر کنید.

وی بیان کرد: البته نمی توانید در اتاق دربسته تصمیم بگیرید و باید با بخش های مختلف صنعت کشاورزی و... در این زمینه مشورت کنید و باید نیازهای جامعه را بسنجید.

روحانی با بیان اینکه علم جوانان باید توأم با اخلاق اسلامی باشد، تصریح کرد: جوانان باید اولا عالم و باسواد شوند و زندگی آنان توأم با اخلاق اسلامی و دینی باشد، کشورش را دوست داشته باشد و مفهوم ایثار و جهاد را بفهمد؛ چراکه ما می خواهیم کشور به سمت پیشرفت مادی و معنوی برود و دانش آموز باید برای کشورش مفید باشد.

رئیس جمهور همچنین با اشاره به آسیب های اجتماعی همچون طلاق و اعتیاد گفت: جوانان باسواد، خودباور باید داشته باشیم که کشورشان و ملتشان را دوست داشته باشند. عالم بدون اخلاق که نمی خواهیم.

وی با اشاره به رشادت ها و فداکاری های نوجوانان و جوانان در دفاع مقدس بیان کرد: در آن زمان معلمان و دانش آموزان برای کشورشان ایثار و فداکاری کردند و امروز نیز جوانان باید آماده ایثار و فداکاری برای کشورشان باشند.

روحانی با اشاره به گزارشاتی که از نحوه عملکرد آموزش و پرورش به دستش رسیده است، گفت: طبق این گزارشات برخی از کتب درسی ما کسالت آور و خسته کننده است و دانش آموزان با ذوق مدرسه را ادامه نمی‌دهند و شما معلمان نمونه در این زمینه باید چاره ای بیاندیشید که آیا بعضی از علوم خسته کننده است یا در حد هوش دانش آموز نیست.

رئیس جمهور با بیان اینکه ما می خواهیم جایگاه ایران در منطقه برتری داشته باشد، اضافه کرد: ما خواهان توسعه روابط و بهتر شدن روابط با دنیا هستیم. ما می خواهیم علم و فناوری را به کشور وارد کنیم محیط زیست را بهتر کنیم، کمبود آب را برطرف کنیم که همه اینها در شرایطی حاصل می شود که همه به صحنه بیاییم.

وی بیان کرد: رقابت حزبی و جناحی و نقد اشکال ندارد، اما اصل برای ما باید منافع ملی و فرهنگ ایرانی- اسلامی باشد و ما نباید این اهداف بلند را از یاد ببریم و اگر با هم باشیم بر تمام مشکلات قالب می شویم.

روحانی با اشاره به سال فرهنگ و اقتصاد توضیح داد: بار این فرهنگ بر دوش شما معلمان است که باید تلاش مضاعف در این زمینه انجام دهید.

رئیس جمهور با بیان اینکه من همچنان بر حرف های اول مهر خود مصر هستم، گفت: زنگ کتابخوانی و انشاء داشته باشید که این همان اجرای قرآن است، زنگ گفتگو داشته باشید که این همان جدال احسن است که در قرآن بر آن تاکید شده است.

وی با بیان اینکه من برای بهبود شرایط کشور از شما معلمان کمک می خواهم، گفت: از شما کمک می خواهم که فکر کنید و بگویید چه کاری انجام دهیم که برای نسل آینده کلاس بهتری درست کنیم.

روحانی همچنین با اشاره به دغدغه معلمان و تلاش دولت برای رفع آن تصریح کرد: ما برای بهبود شرایط معلمان تلاش می کنیم همچنان که در بودجه 93، منبع مالی بیشتری را نسبت به بودجه 92 برای آنان اختصاص دادیم.

رئیس جمهور با اشاره به مشکلات دولت گفت: با توجه به مشکلاتی که دولت در سال گذشته داشت، اما یک هزار و 900 میلیارد تومان کسری های گذشته را پرداخت کرد و همچنین برای حل و فصل پاداش بازنشستگان 700 میلیارد سازمان مدیریت اختصاص داد و امیدواریم هر چه قدر که دولت توان دارد در این زمینه انجام خدمت کند.

روحانی همچنین در پایان خطاب به معلمان حاضر در جمع خاطر نشان کرد: دولت هدیه کوچکی برای این 45 نفر از معلمان نمونه تدارک دیده و خودرویی به آنان اهدا خواهد کرد.

 

منبع: همشهری آنلاین