ایسنا نوشت: علی عسکری در حاشیه اولین نشست همکاریهای مالیاتی کشورهای عضو اکو در تهران درباره وضعیت ارائه اظهارنامههای الکترونیکی مالیاتی اظهار کرد: مودیان میتوانند در خرداد ماه اظهارنامههای الکترونیکی مالیاتی خود را در سامانه سازمان مالایتی تکمیل و به صورت الکترونیکی مالیات خود را پرداخت کنند تا حداقل مراجعه به سازمان و ادارات مالیاتی صورت بگیرد.
وی گفت: برای ماه مبارک رمضان تمهیداتی انجام شده تا پرداختکنندگان مالیات به زحمت نیفتند و اکنون نیز امکان ارائه اظهارنامه وجود دارد و ضرورت ندارد که حتما اظهارنامه در تیر ماه ارائه شود.
معوقات مالیاتی جریانی مستمر است
رییس سازمان امور مالیاتی کشور معوقات مالیاتی را یک جریان مستمر ورود و خروج دانست و گفت: بخشی از بدهیهای مالیاتی معوق شده و بخشی از آن وصول میشود و مجدد بخش دیگر به معوقات افزوده میشود؛ بنابراین خارج از بخش عمده بدهیها یک جریان ورودی و خروجی در جریان معوقات مالیاتی وجود دارد.
عسکری با بیان اینکه سالانه 2000 تا 2500 میلیارد تومان از محل معوقات مالیاتی ورودی و خروجی دریافت میشود، تصریح کرد: در این راستا ظرفیتهایی قرار دارد تا برای افرادی که میخواهند معوقات خود را بازپرداخت کنند تسهیلاتی وجود داشته باشد و بخشی از جرائم بخشوده شود و حتی اگر امکان تقسیط وجود داشته باشد این اقدام انجام شود.
با مودیان متخلف برخورد میشود
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه درباره برخی از اصناف مانند طلافروشان که مالیات ارزش افزوده خود را از مردم دریافت کرده اما به دولت اظهار نمیکنند، تصریح کرد: همه فعالان اقتصادی و کلیه مشمولان نظام مالیات بر ارزش افزوده باید قانون را رعایت کرده و در معاملات اقتصادی بین خریدار و فروشنده مالیات را اخذ کرده و براساس قانون به خزانه پرداخت کنند.
به گفته وی مودیان مالیات بر ارزش افزوده پس از پایان هر فصل باید مالیات خود را پرداخت کنند و این به معنای آن است که مالیات پرداختی مردم به عنوان پول دولت سه ماه دست آنها بوده است.
عسکری ادامه داد: در بررسیهای انجام شده مشخص شد که مودیانی وجود دارند که برخی تکالیف قانونی را انجام نداده و از مشتریان مالیات نمیگیرند یا اگر هم مالیات میگیرند به دولت پرداخت نمیکنند که در این راستا در قانون پیشبینی شده که با این افراد برخورد و در صورت لزوم جریمه در نظر گرفته شود.
رییس سازمان امور مالیاتی کشور ادامه داد: طبق قانون برنامه پنجم توسعه و براساس اولویتهای سازمان مالیاتی مودیان مالیات بر ارزش افزوده مشمول نصب صندوق مکانیزه هستند که در این راستا در سال گذشته چندین گروه برای نصب صندوق مکانیزه فروش فراخوان شدهاند و در سال جاری نیز 10 گروه جدید فراخوان شدهاند.
وی در پاسخ به سوالی درباره میزان مالیاتهای وصول شده تا پایان اردیبهشت گفت: بیش از 3600 میلیارد تومان مالیات وصولی اردیبهشت ماه بود که در واقع 95 درصد پیش بینی محقق شده است.
طراحی سه نوع فاکتور برای طلافروشان
عسکری درباره این که بنا بود سازمان مالیاتی برای طلافروشان و برخی اصناف دیگر فاکتورهای متحدالشکل به صورت چند قبضی ارائه کند، گفت: در توافقی که سال گذشته و سالهای گذشته با طلافروشان داشتهایم در نشست نهایی وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ، موسسه استاندارد و نماینده کمیسیون اقتصادی مجلس سه نوع فاکتور برای طلافروشان تهیه شد.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: برای معامله طلا با پول، تعویض طلای نو با طلای کهنه و همچنین تعویض طلای ساخته شده با طلای دیگر فاکتورهای متفاوتی طراحی شده است؛ بنابراین در همه فرایند تولید طلا و معاوضه نوع فعالیت مشخص و فاکتورهای متفاوت در نظر گرفته شده است.
وی گفت: انتظار این است که طلافروشان براساس توافق صورت گرفته عمل کند اما تاکنون طلافروشان به بهانههای مختلف به این توافق عمل نکردهاند.
عسکری اضافه کرد: سازمان امور مالیاتی در رسیدگیهای خود حق دولت را ازاین صنف طلب میکند اما طلافروشان به بهانههای واهی بهانهجویی کرده و حتی برخی از آنها مالیات پرداخت نمی کنند که در این زمینه سازمان امور مالیاتی ورود خواهد کرد.
رییس سازمان امور مالیاتی کشور درباره طلافروشان متخلف که فاکتور تک برگی برای فروش طلا ارائه می کنند، گفت: این موضوع یک نقص بوده اما انتظار داریم و طلافروشان قانون را رعایت کرده و به توافقات پایبند باشند.
وی درباره طرح مالیات برای خانه های خالی خاطرنشان کرد: این پیشنهاد به مجلس رسیده و درچارچوب لایحه قانون مالیاتهای مستقیم تدوین شده و امیدواریم مراحل نهایی آن به پایان برسد.
عسکری درباره میزان مالیاتهای بر ارزش افزوده وصول شده اظهار کرد: مالیات ابرازی مودیان برای فصل زمستان 5200 میلیارد تومان بوده که با مالیات بر ارزش افزوده نفت محاسبه میشود.
به گفته وی طی دو ماه اخیر 2600 میلیارد تومان مالیات بر ارزش افزوده وصول شده است.
تسهیل فضای کسب و کار در منطقه اکو
همچنین وی در مراسم افتتاحیه اولین مجمع همکاری سازمانهای مالیاتی اکو در ایران (ECO TAX) اظهار کرد: کشورهای عضو اکو با توجه به شرایط اقتصادی و منطقهای خود میتوانند از طریق توسعه همکاریهای اقتصادی و تجاری به توسعه و شکوفایی اقتصاد خود کمک کنند و ظرفیتها و منابع اقتصادی کشورهای عضو اکو میتواند زمینهساز گسترش فعالیتهای اقتصادی و به ویژه ترویج فعالیت بخش خصوصی و ترغیب فعالان اقتصادی برای توسعه تجارت بین کشورهای عضو اکو باشد.
وی با اشاره به اینکه کشورهای عضو اکو میتوانند از طریق همکاریهای متقابل اقتصادی و تجاری در مقابله صحیح با بحرانهای بین المللی درجهت پیشرفت و توسعه کشورهای خود گام برداشته و خود را در برابر این بحرانها ایمن کنند، اضافه کرد: این کشورها با استفاده از عوامل و ابزارهای گوناگون میتوانند نسبت به رفع موانع پیش رو اقدام کرده و با اتکا به تواناییها و ظرفیتهای خود به توسعه فعالیتهای اقتصادی بپردازند.
رییس سازمان امور مالیاتی کشور ارتقای روابط و همکاری براساس منافع متقابل اعضا و دیگر سازمانهای منطقهای و بینالمللی، تهیه برنامههای مشترک برای توسعه منابع انسانی کشورهای عضو، از بین بردن سیاستهای ناعادلانه تجاری برای کشورهای درحال توسعه، بسترسازی برای توسعه اقتصادی پایدار و افزایش رفاه کشورهای عضو، گسترش زیربناهای حمل و نقل و ارتباطات و مرتبط کردن طرحهای توسعه اقتصادی ملی با اهداف بلند مدت اکو را از اهداف سازمان اکو عنوان کرد.
عسکری تصریح کرد: به رغم وجود این اهداف، کشورهای عضو اکو هنوز نتوانستهاند از ظرفیتهای موجود استفاده کنند و مناسبات و همکاریهای اقتصادی را در سطح مطلوب توسعه دهند.
به گفته وی میزان تجارت بین کشورهای عضو اکو هفت درصد مجموع تجارت خارجی آنهاست و این درحالی است که این ظرفیتها حداقل تا چهار برابر قابل افزایش است.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار کرد: کشورهای عضو اکو برای توسعه همکاریهای خود با تشکیل اولین مجمع همکاری سازمانهای مالیاتی اکو (ECO TAX) در ایران در سال گذشته تصمیم گرفتند که همکاری بین سازمانهای مالیاتی عضو اکو را ارتقا دهند.
عسکری تبادل نظرات و تجربیات و اشتراکگذاری اطلاعات به منظور بهبود رویه مدیریت و سیاستهای مالیاتی کشورهای عضو، توسعه همکاریهای مالیاتی براساس اسناد مورد توافق چند جانبه حقوقی، تسهیل فعالیت و بهبود فضای کسب و کار در منطقه اکو را از جمله اهداف و برنامههایی اعلام کرد که باید توسط اعضا دنبال شود.
وی توسعه کمکهای فنی مالیاتی بین اعضا، تشکیل کارگروههای مالیاتی بین اعضا به منظور تبادل اطلاعات و تجربیات و رفع موانع موجود و برگزاری دورههای آموزشی مشترک و گسترش همکاریها دراین زمینه را از دیگر اهداف کشورهای عضو اکو برای تشکیل مجمع همکاری سازمانهای مالیاتی اکو در ایران اعلام کرد.
رییس سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه توصیه میشود برای توسعه همکاریها و برون رفت از موانع و چالش های موجود کشورهای عضو همکاریهای مشترکی انجام دهند، خاطر نشان کرد: تهیه تفاهم نامههای متقابل بین کشورهای عضو در جهت توافق و برنامه ریزی برای کاهش رقابت مالیاتی توسط کشورهای عضو می تواند موجب توسعه همکاری سازمانهای مالیاتی درمنطقه اکو شود.
عسکری تدوین الگویی برای تبادل اطلاعات در بین کشورهای عضو، بررسی وامکان سنجی راهبردها و منافع بلند مدت اعضا با توجه به ظرفیتهای موجود کشورهای عضو اکو مانند موافقت نامههای تجاری و ایجاد تشکلهای مالیاتی از دیگر راهکارهای تحقق اهداف اعلام کرد.
وی با بیان اینکه کشورهای عضو اکو در دهه اخیر توانستهاند به موفقیتهای اقتصادی خوبی دست پیدا کردهاند، تاکید کرد: اقدامات موثری در زمینه بهبود سیستمهای مالیاتی به عمل آورده و تجربیات مفیدی در این زمینه کسب کردهاند که می توانند از این تجربیات در بین سایر کشورهای استفاده موثر کنند.
رییس سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در این راستا در سالهای اخیر اقدامات موثری به کار گرفته و به موفقیتهای قابل توجهی دست یافته است، ابراز امیدواری کرد برای نهادینه شدن همکاری های مالیاتی بین کشورهای عضو و براساس قطع نامه پایانی نشست 2013 سران مالیاتی کشورهای عضو اکو، این نشست بتواند به تدوین اساسنامه اکو تکس و تهیه الگوی موافقت نامههای اجتناب از اخذ مالیات مضاعف به صورت محدود و الگوی تبادل اطلاعات یا به کشورهای عضو قدمهای موثری را بردارد.