به گزارش همشهری آنلاین، سومین حراج تهران با ارایه ٩٠ نقاشی، مجسمه و عکس از ٨٧ هنرمند سه نسل هنر تجسمى برپا شد که در آن چندین رکورد در بازار داخلی هنر ایران پدید آمد که برخى شان حتى در گستره بین المللى، بالاترین رکورد هنرمندان کشورمان محسوب مىشود: گذر دو اثر نقاشى از رقم یک و نیم میلیارد تومان براى نخستین بار در تاریخ بازار داخلى هنر ایران؛ فروش ١٠٠ درصدی همه آثار ارائه شده براى سومین سال پیاپى؛ فروش ٣٥ اثر بالای یکصد میلیون تومان و از آن مهمتر مجموع کل فروش ١٣ میلیارد و ٢٥٧ میلیون تومانى، همه دستاورد های بزرگی بود که شامگاه نهم خرداد را براى خانواده هنر ایران جاودانه ساخت.
در این راستا، علیرضا سمیع آذر، مدیر حراج تهران از این اتفاق ابراز شگفتى کرد و آن را در سال اقتصاد و فرهنگ، در جهت اقتصاد مقاومتى، جلوگیرى از خروج ارز از کشور، ارزش افزایى به هنر ایران به عنوان سرمایه ملى و توسعه خود اشتغالى دانست و رضا کیانیان، بازیگر و عکاس که چکش سیاه حراج تهران را براى سومین سال در دست داشت، این رکوردها را نشانه تثبیت بازار داخلى هنر و غرور انگیز تحلیل کرد.
در این حراج ١٥٠ دقیقه اى بالاترین رکورد فروش اول و دوم به دو نقاشی زیبا از نقاش و شاعر نوستالژیک ایرانی، زنده یاد «سهراب سپهری» تعلق گرفت که سالن حراج را دقایق متمادى به وجد آورد و جمعیت بالغ بر یک هزار نفرى که از نزدیک شاهد و ناظر بر حراج بودند را به دست زدن واداشت.
بالاترین رکورد از آن نقاشى بدون عنوان سپهرى از مجموعه «تنه درختان» شد که با رقم اعجاب آور یک میلیارد و ٨٠٠ میلیون تومان به فروش رسید که رکورد جهانى این هنرمند محسوب مىشود.
این اثر که در ابعاد ٧٥ در ١٣٠ سانتی متر در دهه ١٣٥٠ با رنگ روغن روی بوم خلق شده است از سوى حراج تهران ٦٠٠ تا ٨٠٠ میلیون تومان پیشنهاد شده بود که به گفته مدیر حراج تهران توسط یک خریدار کانادایى از طریق تلفن سه برابر قیمت اولیه چکش خورد.
رکورد دوم این شب خاطره انگیز هم خیره کننده بود؛ تابلوى انتزاعى ٩٠ در ١٣٠ سانتى مترى سپهرى یک میلیارد و ٦٠٠ میلیون تومان به فروش رسید تا سقف قیمت آثار هنرى در ایران با جهشى امید بخش همراه شود.
سومین رکورد این شب از آن «شکار آبى آسمان» رضا درخشانى شد که ٦٠٠ میلیون تومان، سه برابر قیمت اولیه فروخته شد؛ تابلویى بسیار عریض و بزرگ که ١٢٢ در ٤٥٦ سانتى متر ابعادش بود.
نقاشیخط محبت «سید محمد احصایی» با فروش ٥٨٠ میلیون تومانى رکورد چهارم را از آن خود نمود اما نقاشى دو قطعه اى آیدین آغداشلو با خلق رکورد ٣٨٠ میلیون تومانى هم رکورد پنجم را تصاحب کرد هم چشم ها را به روایت خاص استاد نقاش از «خاطرات انهدام» و تراژدى از بین رفتن انسانیت و زیبایى خیره کرد.
٣٦٠ میلیون تومان عددى بود که قیمت آثار سه هنرمند برجسته روى آن آرام گرفت: نقاشى بزرگى از زنده یاد حسین کاظمى، نقاشیخط آبى رنگ «حقیقت چیست؟» سید محمد احصایى و «الله طلایى» فرهاد مشیرى.
این در حالى بود که آثار هنرمند فریده لاشایى و ابوالقاسم سعیدى هر یک ٣٠٠ میلیون تومان چکش خورد.
نقاشیخط نصرالله افجه اى ٢٨٠ میلیون تومان، «پرتره» از کوروش شیشه گران ٢٦٠ میلیون تومان، نقاشى از مسعود عربشاهى، مجسمه اى از ژازه تباتبایى و نقاشیخط صداقت جبارى هر یک ٢٢٠ میلیون تومان، اثر دیگرى از مسعود عربشاهى ٢١٠ میلیون تومان، هیچ دو قلوى سبز رنگ پرویز تناولى و نیز نقاشى از مارکو گریگوریان هر یک ٢٠٠ میلیون تومان، آثار حسین زنده رودى و رضا مافى هریک ١٧٠ میلیون تومان، سیراک ملکونیان ١٦٥ میلیون تومان، اثر هوشنگ پزشک نیا ١٦٠ میلیون تومان، اثر زنده یاد جعفر روحبخش ١٥٠ میلیون تومان، عکسى از مجموعه سفید برفى عباس کیارستمى، کویرهاى ایرانى پرویز کلانترى، نقاشى از زنده یاد بهجت صدر و قاسم حاجى زاده هر یک ١٤٠ میلیون تومان، مجسمه اى از توکل اسماعیلى و نقاشى هاى زنده یاد مهدى ویشکایى و پروانه اعتمادى ١٣٠ میلیون تومان، نقاشیخط آبى و قرمز على شیرازى، جلیل رسولى، ناصر عصار و رضا لواسانى ١٢٠ میلیون تومان و نقاشى شهریار احمدى یکصد میلیون تومان به فروش رسیدند.
در این شب چکش «رضا کیانیان» برای ٢٢ نقاشى، مجسمه و عکس رکورد بالای ٥٠ میلیون تومان را به ثبت رساند که در این میان حضور جوانان بسیار پررنگ بود.
نقاشى محسن وزیرى مقدم ٩٥ میلیون تومان، مجسمه از مجموعه «سایه روشن» محمد حسین عماد و نقاشى از زنده یاد احمد اسفندیارى هر یک ٨٥ میلیون تومان، نقاشى افشین پیرهاشمى و مجسمه بهمن دادخواه هر یک ٨٠ میلیون تومان، سه اثر ناصر اویسى، نصرت الله مسلمیان و محمود بخشى هر یک ٧٥ میلیون تومان، نقاشى کیخسرو خروش ٧٠ میلیون تومان، چنگیز شهوق ٦٥ میلیون تومان، پنج اثر هم در رقم ٦٠ میلیون تومان چکش خوردند که عکسى سه قطعه اى از رضا کیانیان، نقاشى تشنج هاى لذت از نقاش جوان «دانا نهداران»، مجسمه اى از تاها بهبهانى، نقاشى از سونیا بالاسانیان و اثرى رضا رینه اى در این مجموعه قرار گرفتند.
نقاشى از غلامحسین نامى و نقاشیخط عذرا عقیقى بخشایشى هر یک ٥٥ میلیون تومان و پنج اثر ٥٠ میلیون تومان به فروش رسیدند: حامد صدر ارحامى، عین الدین صادق زاده، امیر صادق تهرانى، عبدالرضا دریابیگى و علیرضا آستانه.
در سومین حراج تهران ٣٢ اثر زیر ٥٠ میلیون تومان به فروش رسیدند: بیتا وکیلى و مهرداد محب على هر یک ٤٨ میلیون تومان، احمد مرشدلو و محمود سبزى هر یک ٤٦ میلیون تومان، شهلا حبیبى ٤٤ میلیون تومان، نقاشى از پویا آریان پور ٤٢ میلیون تومان، نقاشى از بابک روشنى نژاد و مجسمه اى از فرشید مثقالى هر یک ٤٠ میلیون تومان، نقاشى حسین محجوبى ٣٨ میلیون تومان، سه اثر منوچهر نیازى، منوچهر معتبر و قربانعلى اجلى هر یک ٣٦ میلیون تومان، دو نقاشى از دو نقاش جوان وحید چمانى و سعید احمد زاده هر یک ٣٤ میلیون تومان، پنج اثر از پنج هنرمند نظرى نورى، طاهره صمدى طارى، فرناز ربیعى جاه، داریوش قره زاد و جلال شباهنگى هر یک ٣٠ میلیون تومان، نقاشى شهره مهران ٢٨ میلیون تومان، سه اثر از سه هنرمند شامل نقاشى «کهکشان من» بهنوش فروتن و عکس هاى زنده یاد صادق تیرافکن و نیوشا توکلى ٢٦ میلیون تومان، نقاشى رضا عظیمیان ٢٤ میلیون تومان، چهار اثر از چهار هنرمند مجتبى تاجیک، بهزاد شیشه گران، قدرت الله عاقلى و امیر نصر کم گویان هر یک ٢٢ میلیون تومان، نقاشى هنگامه صدرى ٢١ میلیون تومان، اثر نزار موسوى نیا ١٤ میلیون تومان، سروش میلانى زاده ١١ میلیون تومان و عکسى از مهدى مقیم نژاد ١٠ میلیون تومان چکش خوردند.
در ادامه سمیع آذر از حمایت هاى معنوى وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى قدرشناسى کرد و گفت: «وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامى در روز افتتاحیه حراج حضور یافتند و امروز در جریان حراج شاهد حضور معاون هنرى محترم و مدیرکل محترم تجسمى وزارت ارشاد بودیم.
همین اعلام حمایت ها و خلق فضاى امید بخش، حال عمومى جامعه هنرى را بهبود بخشیده است و در یک اتمسفر اطمینان بخش و امیدوارى عمومى، بخش خصوصى نیز با قدرت بیشترى در عرصه هنر فعالیت مى کند؛ در عین حال از حضور دلگرم کننده رییس محترم شوراى شهر تهران هم بسیار سپاسگذارم».
سمیع آذر فروش سومین حراج تهران را بالاترین رکورد فروش هنرمندان ایرانى در همه حراج هاى بین المللى خواند و گفت: «خبر خوب این است که بازار مبادلات هنرى در داخل کشور قدرت یافته است که مىتواند بهترین پشتیبان براى بازار بین المللى هنر ایران باشد».
وى افزود: «در سومین حراج تهران رکورد بین المللى برخى هنرمندان مان مانند سپهرى، درخشانى ... شکسته شد؛ این مهم به این معناست که به رغم نزول برابرى ریال در برابر دلار، اکنون قیمت آثار برخى هنرمندان ایرانى در داخل گران تر از آن سوى مرزهاست؛ این یک فرصت طلایى است».
بخش نمایشگاهى سومین حراج تهران، همزمان با عید مبارک مبعث، عصر سه شنبه ششم خرداد در سالن زرین هتل پارسیان آزادى افتتاح شد که بعد از دو روز فرصت دیدار از آثار، عصر جمعه نهم خرداد پس از برپایى حراج به کار خود پایان داد.
چهره های شاخصی نظیر احمد مسجد جامعی، على مرادخانى، مرتضی کاظمی، سید محمد بهشتی، حجت الاسلام شاه مرادى، مجید ملانوروزى، پرویز کلانتری، ابوالقاسم خشرو ... چکش خوردن آثار هنرى در سومین حراج تهران را از نزدیک دیدن کردند.