ایسنا نوشت: آنطور که اعلام شده تاکنون ۷ نفر در ارتباط با پرونده بابک زنجانی بازداشت شدهاند که همه آنها ارتباط مستقیمی با موضوع پول در پرونده نداشتهاند.
به گفته حجتالاسلام محسنی اژهای یکی از افرادی که در ارتباط با این پرونده بازداشت شده، از مدیران نفتی بوده که در حال حاضر مسئولیت داشته و حدود دو سه نفر دیگر در ارتباط با این پرونده بازداشت شدهاند.
اظهار نظر سخنگوی دستگاه قضا درباره دستگیری یکی از مدیران نفتی درحالی مطرح شده که برخی گزارشهای غیر رسمی حاکی از این است که مدیر نفتی بازداشت شده پیشتر مسوولیت مهمترین شرکت زیرمجموعه نفت در خصوص تامین مالی پروژههای نفتی و مراودات مالی خارجی صنعت نفت را بر عهده داشته است.
نام بابک زنجانی از زمانی که در لیست تحریمهای آمریکا و اروپا قرار گرفت مطرح شد و این در حالی بود که اتحادیه اروپا و آمریکا به ندرت یک فرد غیردولتی و غیرنظامی ایرانی را در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.
در فهرست تحریمهای اروپا با اشاره به تاریخ تولد ۱۲ مارس ۱۹۷۱ بابک زنجانی آمده بود: «بابک زنجانی در حال کمک به نقض مقررات مربوط به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران و در حال فراهم کردن کمکهای مالی به دولت ایران است. زنجانی یکی از عناصر کلیدی ایران در معاملات نفتی و نقل و انتقال پولهای نفتی ایران است. زنجانی مالک گروه سورینت در امارات بوده و برخی از شرکتهای تحت مدیریت وی به عنوان کانالی برای پرداخت نفتی ایران مورد استفاده قرار میگیرند.»
زنجانی در ۱۱ آوریل ۲۰۱۳ نیز در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفت. دیوید کوهن، معاون وزارت دارایی آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی در این باره گفت: «ما در خنثی کردن تلاشهای ایران از طریق بابک زنجانی بیرحمانه اقدام خواهیم کرد.»
بر این اساس نوزدهم شهریورماه گذشته نیز بیژن زنگنه، وزیر نفت اعلام کرد که بابک زنجانی دو میلیارد دلار از پول نفت را واریز نکرده است.
پس از آن جلیل جعفری عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: بدهی بابک زنجانی به وزارت نفت "دو میلیارد دلار نیست، بلکه دو میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار است.
اما زنجانی سخنان زنگنه را تکذیب کرد و گفت این پول در حساب شرکتی وابسته به وزارت نفت در خارج از کشور است و عدم انتقال این پول به وزارت نفت ربطی به او ندارد.
زنجانی گفته بود که نقش او در این ماجرا صرفاً کمک به افتتاح حساب برای یکی از شرکتهای وزارت نفت در بانکی بوده که او در آن کار میکرده است. به گفته او این شرکت در هنگ کنگ به ثبت رسیده است. از آنجایی که این شرکت به دلیل تحریمها نمیتوانسته برای نقل و انتقالات پولی خود حسابی در خارج از کشور داشته باشد، او صرفاً کمک کرده که این شرکتی بتواند حسابی در خارج از کشور باز کند تا پول عاید از فروش محصولات خود را دریافت کند.
وی همچنین اعلام کرده بود که به دلیل تحریمهای علیه او و بانکی که او در آن فعال بوده و شرکت زیر مجموعه وزارت نفت در آن حساب داشته، انتقال این پول به ایران فعلاً با مشکلاتی همراه است.
زنجانی همچنین گفته بود که در دو - سه سال گذشته بیش از ۱۷ میلیارد از درآمد حاصل از فروش نفت را به ایران منتقل کرده است. اما بعدا مشخص شد که گواهی بانک ملی تاجیکستان معتبر نیست.
عبدالغفار قربان اف، سخنگوی بانک ملی تاجیکستان نیز در این باره گفت: «نهاد ما هیچ گونه گواهی را در مورد انتقال ۲ میلیارد دلار در اختیار بابک زنجانی نگذاشته است و اگر سند تقلبی در این مورد باشد، بانک ما به آن هیچ دخلی ندارد.»
بنا به این گزارش زنجانی در تاریخ ۹ دی ۱۳۹۲ توسط دادستانی کل کشور بازداشت شده است و طبق آخرین توافق صورت گرفته وزارت نفت قبول کرده که به جای بدهی خود از بابک زنجانی، اموال او را بگیرد.
اکنون با انتشار خبر دستگیری این مدیر ارشد نفتی ماجرای پرونده بابک زنجانی وارد فاز جدیدتری شده است؛ فازی که میتواند ابعاد یکی از جنجالیترین پروندههای مالی چند سال اخیر را گسترده تر از چیزی کند که زمانی پیشبینی میشد.