تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۱

همشهری آنلاین: نهم مهرماه ۹۵ مایکروسافت جدیدترین سیستم‌عامل خود را که برخلاف انتظار به جای ویندوز۹، ویندوز ۱۰ نامگذاری شده بود، معرفی کرد. سیستم‌عاملی که طبق معمول عملکرد مایکروسافت متفاوت‌ترین ویندوزی است که تا به حال دیده‌ایم.

سیستم‌عاملی که طبق معمول عملکرد مایکروسافت متفاوت‌ترین ویندوزی است که تا به حال دیده‌ایم. اینکه چرا ویندوز به جای عدد ۹ به ۱۰ رسیده را هیچ‌کس نمی‌داند.

هرچند خود مایکروسافت می‌گوید دلیل‌اش این بوده که ویندوز جدید آن‌قدر با ویندوز ۸ متفاوت است که نمی‌شد آن را ویندوز ۹ نامید. دلیلی که طبیعتا سخت می‌شود آن را پذیرفت. دو سال پیش وقتی مایکروسافت ویندوز۸ را معرفی کرد هیچ‌کس فکر نمی‌کرد که تلاش بزرگ‌ترین غول نرم‌افزاری دنیا برای رقابت با اپل و گوگل در بازار گجت‌های لمسی چنین سرنوشت اسفناکی داشته باشد.

ویندوز ۸ نه تنها روی گوشی‌ها و تبلت ها نتوانست کاربران زیادی را به خود جذب کند، بلکه حتی در جلب مخاطبان اصلی خود یعنی کاربران کامپیوترهای خانگی و لپ‌تاپ‌ها هم ناموفق بود.

عموم کاربران ترجیح می‌دادند به جای ویندوز۸ خوش آب و رنگ، اما پر دردسر از همان ویندوز ۷ قدیمی، اما دوست‌داشتنی استفاده کنند. این بار اما سخنگوی مایکروسافت از تغییر دیدگاه سخن می‌گوید. از اینکه او هم می‌داند که کاربران ویندوز ۸ را دوست نداشته‌اند و ویندوز ۱۰ می‌آید تا همه آن چیزی باشد که ویندوز ۸ نبود. اما اینکه به راستی چنین خواهد بود یا نه هنوز کمی زود است. با این حال آمدن نسخه آزمایشی ویندوز ۱۰ می‌توان نکاتی را از تغییرات ویندوز جدید برای‌مان روشن کند.

بازگشت Start Menu

اولین چیزی که در ویندوز ۱۰ خود نمایی می‌کند بازگشت تمام قد Start Menu است. اینجا دیگر خبری از رابط کاربری پر پیچ و خم «مترو نیست». با کلیک روی علامت ویندوز شما بار دیگر منوی قدیمی و آشنای Start را می‌بینید.

البته Start Menu جدید همچنان میراثی کمرنگ از ویندوز ۸ را با خود دارد. در سمت راست استارت منو آیکون‌های نرم‌افزارهای مختلف در قالبی مشابه متروی ویندوز ۸ قرار گرفته‌اند. این آیکون‌ها همانند ویندوز ۸ قابل تغییر، افزایش یا کاهش‌اند. یعنی به راحتی می‌توانید روی هر نرم‌افزاری کلیک کنید و آن را به این آیکون‌ها اضافه کنید تا دیگر ناچار نباشید دنبالش بگردید.

در عین حال جست‌وجوی Start Menu هم به صورت پیش فرض می‌تواند همزمان با جست‌وجوی حافظه کامپیوتر شما نقش موتور جست‌وجوی اینترنتی را هم بازی کند. اینکه نتایج با چه مرورگری باز شوند بستگی به مرورگر پیش‌فرضی دارد که شما تعیین کرده‌اید.

رابط کاربری جدید

رابط کاربری پنجره‌های ویندوز به کلی تغییر نکرده، اما تا حدی که همچنان آشنا به نظر برسند، بهبود یافته است. از نظر گرافیکی ویندوز اندکی تغییر کرده، خصوصا اینکه آیکون بعضی قسمت‌ها عوض شده و پنجره‌ها هم دیگر حاشیه ندارند.

شیوه تطبیق پذیری پنجره‌ها در صفحه با تقلیدی مشهود از ویندوز۸ صفحه اندکی تغییر کرده. این یعنی حالا با راحتی بیشتری می‌توان چندین پنجره را در کنار هم باز و استفاده کرد. کافی است یکی از پنجره‌ها را به گوشه صفحه برسانید تا نیمی از پنجره شما را پر کند در حالی که تا سه پنجره دیگر در کنار آن قابل مشاهده خواهد بود.

ییش نمایش متفاوت پپیش نمایش متفاوت آنهایی که سیستم‌عامل Mac OS اپل را دیده باشند با شیوه نمایش منحصر به فرد برنامه‌های باز روی آن آشنا هستند. به این ترتیب که می‌توان هر لحظه تصویری کوچک از تمام برنامه‌های باز در صفحه را وسط دسکتاپ احضار کرد.

این امکان در ویندوز ۱۰ نیز افزوده شده، به این ترتیب کافی است کلید Alt+Tab را فشار دهید تا به جای وضعیت نمایش سه بعدی ۳D Flipویندوز۷ ، تصویر آیکونی کوچک از تمام پنجره‌ها و نرم‌افزارهای باز را روی صفحه مشاهده کنید.

ویندوزی برای همه

زمانی که ویندوز ۸ آمد، مایکروسافت قول داده بود، این سیستم‌عامل روی همه گجت‌ها در دسترس باشد. اما عملا این‌طور نشد نسخه دسکتاپ به کلی با نسخه‌های موبایلی متفاوت بود و فقط پوسته خوش آب و رنگ مشابهی داشت. این دفعه باز هم مایکروسافت می‌گوید ویندوز ۱۰ سیستم‌عاملی برای همه است و وقتی می‌گوید یعنی از تبلت گرفته تا لپ‌تاپ‌های لمسی، همگی ویندوز ۱۰ مشابهی خواهند داشت.

تغییر در Command prompt

یکی از مهم‌ترین تغییرات ویندوز خصوصا برای کاربران حرفه‌ای بهبود وضعیت Command prompt است. به این معنی که از این پس کنسول اجازه استفاده از کلیدهای میان بر مثل copy و Paste را می‌دهد. علاوه بر آن حالا دیگر محتویات کنسول نسبت به تغییر اندازه پنجره تغییر شکل می‌دهند تا راحت‌تر خوانده شوند.

دسکتاپ‌های مجازی

مایکروسافت سرانجام دسکتاپ مجازی را هم در ویندوز گنجاند. به این ترتیب همانند سیستم‌عامل Mac OS و Ubuntu حال دیگر می‌توان چندین دسکتاپ مختلف روی ویندوز تعریف کرد و با تقسیم دسکتاپ‌ها از شلوغی بیش از حد صفحه خود جلوگیری کرد. نکته جالب اینکه تسک بار می‌تواند به شما نشان دهد که هر نرم‌افزار در کدام یک از دسکتاپ‌های شما باز است.

رابط کاربری Continuum

برای تبلت‌ها، گوشی‌ها و لپ تاپ‌های لمسی ویندوز ۱۰ به جای رابط کاربری قدیمی مترو به رابط کاربری جدیدی مجهز شده که مایکروسافت به آن Continuum (به معنای پیوسته) می‌گوید. این رابط کاربری فقط روی گجت‌های لمسی بدون صفحه کلید فعال می‌شود. هرچند اگر دوست داشتید می‌توانید با تغییر اندازه استارت منو را آن‌قدر بزرگ کنید که مثل مترو در ویندوز ۸ قدیمی به نظر برسد.

Universal Windows apps


ویندوز ۱۰ با ویژگی جدید تحت عنوان برنامه‌های جهانی ویندوز می‌آید. ویژگی مهمی که قرار است بتواند مشکل قدیمی ویندوز در تطبیق ناپذیری نرم‌افزارها با دستگاه‌های مختلف را حل کند. این ویژگی در واقع راهی است که به برنامه‌نویسان کمک می‌کند تا بتوانند اپ‌های مشترکی برای تبلت، کامپیوتر و Xbox One بنویسند.

نوار ابزار Charms

نوار ابزار Charms مشهور ویندوز ۸ با وجود شایعاتی که در مورد حذف‌اش وجود داشت هم‌چنان حفظ شده است. البته با این تفاوت که پوست انداخته و کاربردی‌تر شده است. در ویندوز ۱۰ برای مشاهده آن کافی است کلید میانبر Windows-C را فشار دهید. علاوه بر این تقریبا هر نرم‌افزار جدیدی نوار چارمز اختصاصی خودش را دارد که در منتهی‌الیه راست بالای پنجره قرار گرفته است. این یعنی برخلاف ویندوز ۸ دیگر مجبور نیستید برای هر چیزی موس خود را به سمت چپ دسکتاپ بکشید. شایان ذکر است در نوار اختصاصی هر صفحه گزینه‌هایی مثل Share ، Print و Setting نرم‌افزارهای باز در این نوار ابزار قرار گرفته‌اند.

Mouse یا Touch

مهم‌ترین تغییر ویندوز ۱۰ این است که مایکروسافت دیگر در خیال رقابت مستقیم با اندروید یا iOS نیست. سیستم‌عامل جدید در درجه اول برای کاربران لپ تاپ و دسکتاپ‌های معمولی یا همان Mouse و Keyboard و در درجه دوم برای گجت‌های لمسی مثل تبلت‌ها و گوشی‌ها طراحی شده است. خصوصیات لمسی سیستم‌عامل به وضوح کمتر شده و تیم طراحی تلاش کرده تا ارتباط معناداری میان خصوصیات ویندوز ۸ با ظاهر دوست داشتنی ویندوز ۷ برقرار کند. اینجا دیگر خبری از ویژگی‌های ناآشنای عجیب و غریب ویندوز ۸ نیست. همه چیز ساده‌تر و آشنا‌تر به نظر می‌رسند، خصوصا برای آنهایی که ویندوز ۷ را به ویندوز ۸ ترجیح داده بودند

منبع: همشهري دانستنيها