به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری راشاتودی، این گزارش که توسط کمیته مقابله با شکنجه سازمان ملل منتشر شده، ضمن مطرح کردن مساله استفاده بیش از حد از زور از سوی مجریان قانون، ماموران پلیس آمریکا را به نژادپرستی متهم کرد.
این گزارش چند روز پس از صدور حکم تبرئه برای افسر پلیس سفیدپوستی که مایکل براون، یک نوجوان سیاهپوست غیرمسلح را در شهر فرگوسن به قتل رساند، منتشر شد. حکم این هیات منصفه دادگاه میسوری موجب موجی از اعتراضات سراسری شد.
دیدهبان حقوق بشر سازمان ملل نسبت به تیراندازیهای مکرر افسران پلیس یا تعقیب کشنده سیاهپوستان غیرمسلح در آمریکا ابراز نگرانی کرد.
اگرچه این گزارش خصوصاً به رویدادهای شهر فرگوسن اشاره نکرده اما والدین مایکل براون اوایل ماه جاری میلادی با این کمیته دیدار کرده و درباره پرونده پسرشان در ژنو مذاکره کردند.
این کمیته 10 نفره که مرتباً سوابق 156 کشور امضاکننده کنوانسیون مقابله با شکنجه، یک معاهده بینالمللی غیرالزامآور حقوق بشری را بررسی میکند، نسبت به اقدامات نژادپرستانه پلیس و ماموران اداره مهاجرت و افزایش نظامی کردن فعالیتهای پلیس آمریکا ابراز نگرانی کرده است.
یکی از اعضای این کمیته در کنفرانسی خبری در ژنو گفت: ما توصیه میکنیم که تمامی موارد اقدامات خشونت آمیز و خصمانه پلیس و استفاده بیش از حد از زور توسط مجریان قانون آمریکا از سوی یک مکانیسم مستقل به صورت موثر، بیطرفانه و فوری مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد.
فعالان آمریکا از این گزارش به عنوان درخواستی برای وارد عمل شدن دولت فدرال استقبال کردند.
جمیل داکوار از «اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا» گفت: این گزارش به همراه اعتراضات مردم آمریکا در سراسر کشور، زنگ هشداری برای پلیس است که فکر میکند میتواند بدون مجازات هر کار که میخواهد انجام دهد.
این کمیته ضمن درخواست برای تصویب قوانین سفت و سختتر برای ممنوعیت و تعریف شکنجه، از واشنگتن خواست تا مجدداً رفتار با زندانیان گوانتانامو را مورد ارزیابی قرار دهد.
آلسیو برونی، عضو ایتالیایی کمیتهی ضد شکنجهی سازمان ملل متحد در کنفرانسی خبری پیرامون موضوع خشونتهای پلیس آمریکا علیه سیاه پوستان گفت: پلیس آمریکا بیش از حد به زور و خشونت متوسل شده است. در این رابطه وی بویژه به خشونت های پلیس آمریکا علیه آمریکاییهای آفریقایی تبار و تیراندازیهای ماموران پلیس به افراد سیاه پوست غیر مسلح اشاره و خاطرنشان کرد که این موضوع کمیته ضد شکنجه را نگران کرده است.
آلسیو برونی در ادامهی کنفرانس مطبوعاتی خود توصیه کرد که بایستی سریع و بیطرفانه به موارد مربوط به اعمال خشونت پلیس رسیدگی کرد.
این گزارش همچنین آمریکا را به حفظ یک سیستم پنهانکاری شدید در مورد زندانیان مهم که ادعاهای شکنجهشدنشان را خارج از دسترس عموم حفظ میکند، متهم کرد.
یکی از اعضای این کمیته گفت: مسائل مختلفی در حوزههای متفاوت وجود دارد که آمریکا باید برای اجرای کامل این کنوانسیون آنها را تغییر دهد.
این کمیته همچنین اعلام کرده است، هیاتهای سطح بالایی از مقامات آمریکایی به ژنو آمده بودند تا از وضعیت آمریکا دفاع کنند ولی نتوانستند اعمال خشونتآمیز پلیس این کشور را توجیه کنند.
کمیته ضد شکنجه سازمان ملل متحد به صورت دورهای وضعیت ۱۵۶ کشور را که کنوانسیون ضد شکنجه سازمان ملل را تصویب کردهاند، بررسی میکند.